Twitter’ın Trump’ın Floyd protestocuların üzerine gerekirse ateş açılmasını isteyen mesajı ile başlayan ve arkasından kendi elemanlarının protestolarına yol açan, buna rağmen Zuckerberg’in geri atmadığı olayların devamında, Facebook üzerinden “nefret söylemi” denilecek ifadeler yer almaya devam etti.
Boykotu başlatan firmaların arasında, öncülüğü kırsal alan giyimi olarak bilinen North Face aldı. 17 haziranda açıklanan markanın kararı, reklamverenlerin Facebook’ta pazarlama kampanyalarını askıya almaları için çağrılar yapmaya başlayan NAACP ve Hakaretle Mücadele Ligi (Anti-Defamation League – ADL) de dahil olmak üzere üst düzey sivil haklar gruplarının #StopHateForProfit olarak bilinen baskı kampanyalarına cevap niteliği taşıyordu.
NorthFace bir tweet attı ve “İçindeyiz, Facebook’u dışlıyoruz” dedi. Arkasından ABD’de pek çok firma Unilever’ından, Verizon’una (telekom operatörü), Arc’teryx’ten, açık hava ekipman perakendecisi REI’ye, Ben& Jerry’s dondurmalarına pek çok firma reklamlarını ilk etapta temmuz sonuna kadar Facebook’dan çekti.
Açık hava giyim firması Patogonia açıklamasında şunları belirtti :
“Ülke genelinde şirketler, bu sonbaharda Amerikalıların serbest ve adil seçimlere erişimini sağlamak için çalışıyor. Aksine soruna katkıda bulunan şirketlere destek veremiyoruz ve kaynaklara katkıda bulunamıyoruz. Kampanyaya katılıyoruz ve sosyal medya ağının kârının asla “nefret, bağnazlık, ırkçılık, antisemitizm ve şiddeti teşvik etmeye değmeyeceğini düşünüyoruz.”
ABD’de pazarlamacıların reklam dolarlarını Facebook’tan çekmeleri için yapılan çağrılar Coca-Cola, McDonald’s ve Starbucks gibi büyük markalar da dahil olmak üzere her büyüklükteki şirkete doğru yapılıyor. 360i gibi bazı reklam ajansları müşterilerini boykot yapmaya çağırdı:
“Facebook’a güçlü bir mesaj gönderelim: Kârlarınız asla nefret, bağnazlık, ırkçılık, antisemitizm ve şiddeti teşvik etmeye değmeyecek, NAACP, ADL, Değişim Rengi, Özgür Basın ve Uyuyan Devler.”
Bazı küçük işletmeler reklam harcamalarını çekeceklerini veya başka şekillerde harekete geçeceklerini söylediler. Girişim sermayesinde 100 milyon dolardan fazla para toplayan akıl sağlığı girişimi Talkspace, bu ay Facebook ile altı rakamlı bir içerik ortaklığı anlaşmasından çekileceğini, ancak reklamcılıktan bahsetmediğini söyledi.
Değişim talep eden aktivistler çok iddialı bir görevle karşı karşıya. Facebook, Google’dan sonra ABD dijital pazarlamasının ikinci en büyük oyuncusu ve geçen yıl reklamcılıktan dünya çapında 69,7 milyar dolar kazandı.
#StopHateforProfit Tam Sayfa Reklam Verdi
Anti-Defamation League (ADL) ve NAACP’yi içeren sivil haklar koalisyonu, büyük şirketlere seslenen bir kampanya açtı. Koalisyon, #StopHateforProfit kampanyasını geçen hafta Los Angeles Times’da tam sayfa bir reklamla başlattı[1].
Grup, Facebook’un Amerika’daki ırksal adaletsizlikle mücadele eden protestoculara tahrik edilmesine izin verdiğini, kullanıcıları çevrimiçi tehditlerden yeterince korumayı reddettiğini, Soykırım inkârını bir nefret biçimi olarak tanımadığını ve kaldıramadığını ve siyah seçmenleri hedef alan seçmeni baskı altında tutma çabalarına izin verdiğini söyledi.
ADL CEO’su Jonathan Greenblatt yaptığı açıklamada,
Facebook’un toplumun en kötü unsurlarından bazılarının evlerimize ve hayatlarımıza girmesine nasıl izin verdiğini uzun zamandır gördük. Bu nefret çevrimiçi yayıldığında muazzam zarara neden olur ve çevrimdışına yayılmasına da izin verilir.”
Örgütlerin platformlarını daha güvenli hale getirmek için Facebook’u zorlamaya çalıştıklarını, ancak şirketin anlamlı adımları bir türlü atmadığını belirten Greenblatt şöyle dedi :
“Bu kampanyanın nihayet Facebook’a kullanıcılarının ve reklamverenlerinin daha iyisi için ciddi değişiklikler yapmalarını istediklerini göstermesini umuyoruz.”
Boykota katılan şirketler listesi gitgide büyüyor. Amerikalı Sivil toplum kuruluşları Facebook için şöyle diyor;
“Nefret söylemlerini anlamlı olarak ele alma konusunda sürekli başarısız. Bu nedenle platformlarında nefret gitgide yayılıyor”
Anlayacağınız Facebook’u en azından bir süredir ırkçılık savunucularıyla dayanışıyor olması, ABD’deki demokrasi yaklaşımının gücünü gösteriyor.
Facebook Nazi Sembolü İçeren Trump Kampanya Reklamlarını İnceliyoruz Dedi
Tepkiler artınca Facebook geçen hafta Başkan Trump’ın yeniden seçim kampanyasının nefret politikalarını ihlal ettiği gerekçesi ile kampanya reklamlarına karşı harekete geçtiğini açıklamıştı. Trump kampanyasında, nazi sembolü olarak bilinen baş aşağı üçgen vardı.
Hakaret Karşıtı Lig, bu üçgeni şöyle tanımladı;
“Nazi rejimi tarafından toplama kamplarındaki siyasi mahkumları sınıflandırmak için kullanılanla neredeyse aynı”
Trump kampanyası ise, kırmızı üçgenin “Antifa tarafından yaygın olarak kullanılan bir sembol” olduğunu iddia etti. ADL yaptığı açıklamada, bazı antifa aktivistlerinin sembolü kullandığını, ancak yaygın olmadığını söyledi.
Facebook’a İlk Haddini Bildiren Kendi Çalışanları ve Bilim Adamları Oldu
Facebook yönetimi, haftalardır Amerikan Başkanı Donald Trump’ın düşüncesiz söylemini ele alma şekli konusunda sürekli bir tepkiyle karşılaştı. Şirketin, hareket tarzı kendi çalışanları ve fonladığı 140 bilim adamı tarafından tepkiyle karşılandı.
[1] What would you do with $70 billion? – We know what Facebook did