ABD’nin eski başkanı Donald Trump, teknoloji devleri Twitter, Facebook ve Google ile bu şirketlerin CEO’ları olan Jack Dorsey, Mark Zuckerberg ve Sundar Pichai aleyhine dava açtı. Toplu davanın nedeni, başkanlık seçimleri sırasında mesajlarının bu platformlar tarafından bloklanması. Başka deyişle Trump mesajlarının sansürlendiğini iddia ediyor.
Trump’ın taraftarları ocak ayındaki Biden kabul töreni sırasında, Capitol’ü basmışlardı. O dönemde sosyal medya platformları kamu güvenliği endişeleri nedeniyle sosyal hesaplarını askıya almıştı[1].
Trump, New Jersey’deki golf merkezinden düzenlediği basın toplantısında, “bir başkanı yasaklayabilirlerse, bunu herkese yapabilirler” dedi ve sosyal medya platformlarını ile demokrat partiyi yanlış bilgi vermekle suçladı ve kendisine uygulanan sansürün durdurulmasını istedi.
Trump platformların kendisini engellemesi sonrasında bir blog açmış ve 1 ay dolmadan blogu kapatmıştı[2].
Trump’ın aynı gün Kongre’deki Cumhuriyetçi müttefiklerine yönelik olarak, “Büyük Teknolojiyi ele geçirme” planlarını açıklayan bir not yayınladı. Bu not teknoloji devlerini “bölmek” için antitröst önlemleri ve Bölüm 230 olarak bilinen bir yasanın yenilenmesi çağrısında bulunuyor.
Trump’ın başkanlığı sırasında madde 230 için yürürlülükten kaldırma emri vermişti[3]. Ama bu emrin yönetilmesi sorunluydu. Bu konu kongreye gitti. Madde 230, Facebook ve Twitter gibi şirketlerin, 3.şahıs olarak kullanıcıların yayınladıkları mesajların sorumluluklarından koruyor. Şirketlere “yayıncı” statüsü yerine “platform” statüsü veriyor.