Salgın dünyanın Çip düzenine bir eleştiri getirmiş oldu. Önceden batıda geliştirilen teknoloji ve tasarım çerçevesinde, doğuda üretilen Çip düzeni, yeni yeni yatırım ve destek açıklamalarına bakılırsa bölünecek. Güney Kore, ABD ve Avrupa Çip üretim tesisi yatırımları planlıyorlar. Tabii ki bu durumda en büyük üretici olan TSMC memnun gözükmüyor.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun (TSMC) kurucusu Morris Chang, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin yerel yonga tedarik zincirleri oluşturma çabalarının maliyetleri artırabileceği ve yine de sorunu çözmeyebileceği uyarısı yaptı.
Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği liderlerinin sanal toplantısında Tayvan’ın elçisi olarak konuşan Chang diğer ülkelere çağrı yaptı. Chang, belirli bir ülkenin adını vermemekle birlikte, hükümetlerin yüz milyarlarca dolar ve uzun yıllar harcadıktan sonra hala kendi kendine yeterli bir tedarik zinciri oluşturamayacaklarını söyledi. Bunun maliyetleri arttıracağı ve gelişimi yavaşlatacağı iddiasında bulundu.
Chang “ölçek ekonomisi” çerçevesinde “dökümhane iş modeli”ni savunuyor. Gerçi şirketin kendisi de bu modelden farklı bir yola giriyor. Çin ve ABD’de tesis yatırımı planlıyor.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, çip üretimini artırmak ve ABD topraklarında yarı iletken araştırma ve geliştirmeyi desteklemek için 52 milyar dolarlık bir yasa önerisi yaptı. Avrupa Birliği , 2030 yılına kadar çip üretimini dünya arzının en az %20’si olacak şekilde ikiye katlamayı planlıyor . Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin TSMC ve diğer yabancı çip şirketlerine olan bağımlılığı azaltmaya çabalıyor. Güney Kore 2030 yılına kadar başta Samsung ve Hynix olmak üzere üreticilerine 450 milyar $’lık destek planlıyor.