Rekabet Kurulunun 21 Haziran 2001 tarihli geçici tedbir kararına, Türk Telekom, ISS’lere gönderdiği 11 Temmuz 2001 tarihli bir yazı ile cevap verdi. Gönderilen yazıda, her türlü talep ve dava hakkı saklı kalmak kaydıyla denilerek aşağıdaki maddeler sıralandı.
- İnternet Dial-up erişim aylık ücretlerinde Temmuz 2001 itibariyle % 20 artış yapıldı. Ayrıca TÜFE artış oranında 3 ayda bir artış yapılacağı bildirildi.
- İnternet erişiminde kullanılabilir teknolojilerin (ISDN PRI, BRI, No:7, E1 vs) yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdürüldüğü, imkanlar çercevesinde ve ayrımcılığa yer vermeyecek şekilde karşılanacağı, keyfi işelm yapılmasının söz konusu olmadığı belirtildi.
- xDSL ve Kablo TV şebekesi üzerinden İnternet Erişimi sunulmasının bugün için mümkün olmadığı ve ancak gerekli alt yapı tamamlandığında verileceği belirtildi.
- İnternet Servis sağlayıcılardan istenen Kullanıcı kimliği, İsim, Adres, Telefon Numarası gibi teknik açıdan zaruri olmayan bilgiler artık istenmeyecek.
Tedbir Kararı Detayı İçin : Rekabet Kurulu TT’ye karşı Geçici Tedbir Kararı Verdi
Bu Cevap Ne Anlama Geliyor?
Bu cevap aslında bir geçiştirme anlamını taşıyor. Nedenini maddeleri inceleyerek görelim.
- TT, % 20 artış yaparak, örneğin yıllık dial up abone bedelini 18 Milyon TL olarak düzeltti. Ancak, ISS’lerden kullanıcı başına aylık aldığı kira bedelini incelersek, karşımıza Mayıs 2001 rakamı ile 6.719.333 TL gibi bir rakam çıkıyor. Yani yıllık 84 Milyon TL.
ISS’lerin, personel, pazarlama giderleri, elektrik, su gibi ofis masraflarını düşünmeksizin, TT’ye abone başına ödediği yıllık PIR kirası 84 M TL iken TTnet’in dil-up abone ücreti 18 M TL ile rekabet etmesi nasıl beklenebilir.
- Bir süre üyesi olarak çalıştığım İnternet Üst Kurulu’nda da TT’nin her zaman en kolay cevabı, tahsisat yokluğu, eleman kısıtlaması (70.000 elemana ragmen) oldu. Bu cevapta bunun yeni bir örneği.
- TT’nin kendi web sitesinde Kablo yayın satışı ile ilgili fiyatlar dururken bu cevap da bir hayli enteresan gözüküyor. Zaten ISS’lerin Rekabet Kuruluna verdikleri şikayet, kablo’nun sadece TTnet ortaklığı olan firmalarca verilmesi konusunda idi.
- Rekabet açısından sakıncalı olan “Müşteri Portföyü”nün TT’ye verilmesi uygulamasıra böylevxce son verilmiş oldu
TISSAD Ne Diyor?
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz, TISSAD Avukatı Prof.Dr.Arif Esin, bu mektupla ilgili olarak “yapmamak için, konuyla ilgisi olmayan bir mektup gönderdiler” yorumu yaptıktan sonra, TISSAD’in en kısa sürede Rekabet Kurulu’na bu konuda ikinci başvurusunu yapacağını bildirdi.
Prof.Dr.Esin, Rekabet Kurulu Kanunu’nun gayet ciddi ve zorlayıcı, ağır para cezaları içeren bir kanun olduğunu belirterek, Rekabet Kurulu’nun bundan sonrasında TT’ye günlük olarak, cirosunun % 10’u düzeyinde ceza kesmeye başlayacağını sandıklarını, buna ilaveten, Yönetim Kurulu Üyelerinin de bu % 10’unun % 10’u kadar artı cezaya maruz kalacaklarını hatırlattı.
Sonuç
TT Yeni Yönetim Kurulu’nun Türk Telekom A.Ş.’yi piyasa koşullarına göre çalışan, maliyet hesaplamalarına ve rekabet koşullarına uygun fiyatlar belirleyen, internet’in ve özel sektörün önünü tıkayan değil, açan bir şirket haline getireceğini umuyoruz.
Konunun varacağı boyutu hepimiz heyecanla bekliyoruz. Bu aynı zamanda Avrupa Birliği yolundaki ve Rekabete açık Türkiye için önemli bir sınav olacak.