Cuma, Mart 5, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa İNTERNET TEKNOLOJİLERİ Online İçerik Portallar - Siteler

Turizm ve Internet

Recep Türkoglu - Recep Türkoglu
13 Mart 2002
- Portallar - Siteler, Reklamcılık
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Ülkelerin doğal güzellikleri olan dağlar, denizler, tarihi yapılar ve yerler, eşsiz sahiller nasıl kendi ve başka ülkelerin insanlarına tanıtılır? Bunun için her zaman bir futbol takımının şampiyonluk maçına çıkmasını veya katılmasını mı beklemek gerekiyor? Günümüzde internet teknolojisi ile insanlar istedikleri mekan ve zamanda bu kaynaklara ulaşabilmekte.

“nereye gitmeliyim?”, “nasıl gideceğim?”, “ne gibi hizmetler alacağım?” gibi soruların cevabını arıyor insanlar. Zaten kısıtlı zaman ve bütçeyle tatile hazırlanan insanlar, bunların üstüne birde hüsran yaşamak istemiyor, bu zamanı ve parayı en iyi bir şekilde değerlendirmek istiyorlar. Zaman ve para bulabilenler ise hafta sonu gazetelerde boy boy tatil paket programlarına bakıyor ve acente acente geziyorlar. Sonuçta hepsinin kafası karışıyor ve sonunda dostlarının daha önceki tecrübelerinden yararlanıyorlar. “Ben geçen sene şu acentenin şu turuna katıldım memnun kaldım sende git” cevabı hareketi tetikleyen tek etken oluyor.

En etkili reklam müşterilerin evlerine girmek. Bunun için birkaç seçenek var: bizzat gitmek, TV ve internet. Bizzat gitmek artık hoş karşılanmıyor. TV ise günümüzde hala çok etkili bir araç ancak pahalı. Oysa artık çoğu kimsenin evine internet de girmiş durumda. Hele yurt dışındaki ülkelerde ise daha da yoğun olarak kullanılmakta.

Turizmcilerimiz ise internet’e biraz soğuk duruyorlar. İnternet’in çok etkin bir araç olduğunu hâlâ kabul edebilmiş değiller. Şu ana kadar Turizmcilerimiz tarafından yapılan/yaptırılan internet sitelerine genel olarak bakıldığında şirket adres ve telefonlarını ve de şirket hakkındaki bilgileri bulmaktayız. Ayrıca bu sitelerde güncelleştirilmemiş fiyat ve uçuş tarifeleri yayınlanmakta. Belki bir cevap alırız ümidiyle mail gönderildiğinde ise cevap bile alınamamakta. İnternet bağlantı ücretini ciddi bir gider olarak gördüklerinden mail kutularını bile kontrol etmemekteler.

Burada bu konuda özveri ile yapılan ve internet’in etkinliğini kavrayan birkaç siteden söz etmeden geçemeyeceğim. Tabii bu konudaki takdire değer çalışmalar o kadar az ki, ancak bu yazının satırları arasına sığabilmekteler.

Turizm Bakanlığına ait www.turizm.gov.tr sitesi gerçekten güzel hazırlanmış. 5 dildeki içeriğinde gezi, turizm ve turist için gerekli bilgilere yer verilmekte. Nerede ne yenir, ne alınır ve yöre özellikleri ile tatile çıkmadan önce kişiye ders çalışmaya fırsat veriyor. Müzeler hakkında verdiği bilgiler, turizm çeşitleri, il rehberi, konaklama rehberi ve acente rehberi ile zengin içerik tamamlanmış. Diğer bir kurumsal site olan www.kultur.gov.tr Kültür Bakanlığı’na ait. Bu sitede bulunan sanal alışveriş mağazası ile turistik eşya satın alabiliyorsunuz. Siteden turizm ile ilgili güncel haberler, sanat ve etkinlikler hakkında bilgi alabiliyor; yörelerimiz, arkeoloji ve tarih ile bilgi dağarcığınızı genişletebiliyorsunuz.

Özel acente sitelerine baktığımızda; bunlardan örnek verebileceğim ilk site gezikolik.com. Bu sitede uçak ve otel rezervasyonu yapılabiliyor. Rezervasyon yapılan otelin özellikleri görüntülenebiliyor. Sitede bulunan bit tur rehberi ile gidilmek istenen yer seçilip, burası ile ilgili turun özellikleri görüntülenebiliyor. Otomobil kiralamak istediğinizde ise site sizi oto kiralama firmalarının adres ve telefonlarına yönlendiriyor. Ayrıca sitede güzel tatil beldeleri hakkında bilgilere de yer verilmiş. www.biglook.com adresinden ulaşılabilen “Bigtravel” sitesine üye olarak sitede bulunan tur, uçak bileti, oto ve otellere rezervasyon yapabiliyorsunuz. Site güzel bir restoran veritabanına sahip. Ayrıca dünya şehirleri, Türkiye’nin yöreleri ve turizm ile ilgili yararlı ve tanıtıcı bilgilere yer verilmiş. gizlicennetler.com Türkiye’nin gezilecek yerleri hakkında bilgi alınabilecek bir site. İngilizce olarak hazırlanmış www.tourturkey.com‘da yurt içi ve dışı otel ve tur arama, uçuş arama ve araç arama özellikleri mevcut. www.seyahatname.com sitesinde otel ve restoran rehberi, yurt içi ve dışı turlar, oto kiralama özelliklerine yer verilmiş. Ayrıca siteye Türkiye’nin yöreleri hakkında bilgiler eklenmiş. www.hotelguide.com.tr sitesi ayrıntılı bir otel arama özelliğine sahip. Otellerin tüm bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. www.tatilborsasi.com sitesinde otel, yurt içi ve dışı turlar hakkında bilgilere ulaşılabiliyor, uçak ve oto rezervasyon yapabiliyorsunuz. Siteye ayrıca tatilci için gerekli bilgiler ve turizm ile ilgili güncel haberler eklenmiş. www.exploreturkey.com sitesinde Türkiye’nin gezilecek yerleri hakkında detaylı bilgilerine yer verilmiş. Gezeceğiniz yerde bulunan otelleri arayabiliyor ve rezervasyon yapabiliyorsunuz. Site ayrıca Mavi Yolculuk arama ve rezervasyon opsiyonuna sahip. İngilizce olan www.turizm.net sitesinde Türkiye hakkında bilgi, oteller, mavi yolculuk ve turlar hakkında bilgi alabiliyor ve rezervasyon yapabiliyorsunuz. www.transnature.com.tr sitesi outdoor ağırlıklı hazırlanmış. Site doğa sporları hakkında ayrıntılı tur bilgisine sahip. www.dogatur.com.tr sitesinde Karadeniz ve Akdeniz turları ve otelleri hakkında bilgilere yer verilip, rezervasyon yapabilme özelliği eklenmiş. Ayrıca site Karadeniz hakkında ayrıntılı bilgiler içermekte. www.saltur.com.tr sitesinde yurt içi ve turlar hakkında bilgi alınabilmekte ve otel rezervasyon yapılabilmekte. Ayrıca siteye dil okulları, kongre ve seminer organizasyonları hakkında bilgiler eklenmiş. www.tempotour.com.tr sitesi Macera ve kültürel tur ağırlıklı bir site olarak göze çarpıyor. www.viptourism.com sitesinde turlar, mavi yolculuk turları hakkında bilgilere ulaşabiliyorsunuz. www.adrenalin.com.tr sitesi ise tırmanış ve doğa sporları ağırlıklı bir site olarak hazırlanmış.

Son olarak da “www.gata.com.tr” sitesinden söz etmek istiyorum. Bu sitenin gerçekten içeriği bol. Ana sayfası her gün güncelleştirilmekte, böylece güncel program ve fiyat bilgilerine ulaşılabilmekte. Sitede çok çeşitli tur programları mevcut ve güzel bir otel veritabanına sahip. Turların içeriğine ve otellerin sahip olduğu tüm özelliklerini görebiliyorsunuz. Tatile gitmek isteyen bir kişi, haftalık veya günübirlik tur programlarından birini seçerek rezervasyon yaptırabilmekte. Site ayrıntılı turistik, oto kiralama, outdoor, organizasyon ve uçak bölümlerinden ve her bir bölüme ait on-line rezervasyon bölümlerinden oluşmakta. Bu bölümlerle ilgili detaylı bilgilere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Sitenin ana sayfası bir turizm sayfasından çok bir portal görünümüne sahip. Ama içerik turizm ile ilgili. Ayın oteli, fırsatı, arabası ve turu, haftalık hazırlanan gazete ve para-borsa opsiyonu ile ana sayfa zengin bir görünüme sahip olmuş. Yani etkin, dinamik ve güncel tasarımıyla, tatile gitmeden önce bir kere gideceğiniz yere içiniz ısınıyor.

Burada daha fazla siteden bahsetmek isterdim. Ancak dünyaca ünlü birçok güzel turizm yörelerine sahip ülkemizde ellerimizin parmakları kadar bu konuda çalışma yapılmış. Teknolojiden oldukça uzak duruyoruz. Bilgisayar yalnızca masada güzel bir görüntü sağlayan bir araç değildir. O artık hayatımız oldu. Ülkemizin etkin tanıtımı için turizmcilerimiz; zamandan ve mekandan bağımsız kullanımıyla, kıtaları aşabilen özelliğiyle ve günümüzde tüm işlemlerin (iletişim, reklam, alışveriş vb.) daha ucuza yapılabildiği internetle kaynaşmak zorunda. Unutulmalıdır ki, şu an internet’e yatırım yapmayan şirketler, gelecekte yok olacaklar.

Etiketler: BannerDijital ReklamReklamYazar

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Recep Türkoglu

Recep Türkoglu

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Fusun S.Nebil
  • AKP “Evrensel Hizmet Fonu” Kullanarak İnternet Altyapısı Geliştirmek için Kanun Taslağı verdi
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • Google, Chrome Web Taramanıza Dayalı Reklam Satmayı Durduracak, Başka Sistem Getiriyorlar
Melike Beykoz
  • Birileri 5G Erken Derken Diğerleri 6G Çalışıyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • ABD’de Federal Rezerv’in Sistemleri Çöktü
  • TikTok’ta Bir Hesap, Çok Başarılı Tom Cruise DeepFake Videoları Yayınlıyor
  • Yaşamsal Önemi Olan Sözcük : Pandemi
  • AKP “Evrensel Hizmet Fonu” Kullanarak İnternet Altyapısı Geliştirmek için Kanun Taslağı verdi
  • Twitter, Ücretli Tweet Fonksiyonlu Süper Takip Duyurdu

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 387.4M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.