Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Kültür ve Sanat Sitesi Yarışması’nda www.lesartsturcs.com sitesi ile birinci olan Nurdoğan Şengüler, internet üzerinden turizm sektörünün pazarlanmasına Türk siteleri olarak biran önce geçmek gerektiğini belirterek, “Amerika, internet üzerinden Türkiye’nin otellerini, uçak biletlerini pazarlayıp, satıyor. Biz ise, çok büyük kazanç imkanı olan bu alanda seyrediyoruz” diyor.
Turizm Bakanlığı’nın www.goturkey.com projesini yetersiz bulan Şengüler, e-ticaret konusundaki eksik bilginin, turizmde büyük gelir kayıplarına neden olduğunu, biran önce gerekli eğitime geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin ve Türk kültürünün tanıtılması için, 39 sanatçı, rehber ve turizmcinin elele vererek oluşturduğu ‘LesArtsTurcs’ adına konuştuğumuz Nurdoğan Şengüler, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Lesartsturcs.com’un yapısı nasıl oluşuyor?
Nurdoğan Şengüler: Sultanahmetli genç turizmciler ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi son sınıf öğrencileri biraraya gelerek, LesArtsTurcs.com sitesini oluşturduk. Ayrıca benim art gallery’im var. LesArtsturk Gallery ve web siteleri tamamen ticari amaçlıdır. Yurtdışına, özellikle Kuzey Amerika ve Kanada’ya Türkiye ile ilgili minyatür ve gravür gibi ürünleri, otel rezervasyonlarını internet ortamında satıyorum.
Ödül töreni nasıl geçti?
Şengüler: Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Kültür ve Sanat Sitesi Yarışması’na (Competition to find The Best Mediterranean Artistic and Cultural Sites) ilk kez katıldım ve birinci oldum. Ödül töreni, 23 Aralık 2000’de Fransa’da NetExpo2000 finalinde düzenlendi. Marsilya’daki Akdenizin ilk büyük İnternet Fuarı’ydı. Ben ödülümü almadan önce, başka bir ödül törenine şahit oldum. J.Chirac, 10 start-up’cı genç yatırımcıyı Başkanlık Sarayı’na davet edip, yeni iş alanı yarattıkları için madalya ile ödüllendirdi. Bu da gösteriyor ki, Fransa start-up şirketlerine ve high-tech yatırımlara büyük önem veriyor ve teşvik ediyor.
Sizin içinde bulunduğunuz CAT grubunun çalışmaları nasıl gidiyor?
Şengüler: Michael Porter, dünyanın önde gelen gurularından. Strateji konusundaki kitapları ve yaklaşımıyla tanınıyor. Bu ünlü gurunun başında olduğu bir grup, Türkiye için rekabet analizi hazırlıyor. CAT’in açılımı, “Competitive Advantage of Turkey”. Türkiye’nin rekabet avantajlarını belirlemeyi ve geliştirmeyi hedefliyor. CAT Projesi, ilk meyvesini turizmde verdi.
Koç Holding Yeni İş Geliştirme Grubu Direktörü Ali Koç da, işin başından beri projede yer alıyor. Türkiye’de bu projenin hayata geçirilmesi için çaba harcadı. CAT Direktörü Dr. Asya Rudkovskaya, Turizm Kümesi Lideri Melih Bulut ve Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Proje Lideri Aslıhan Kornoşor… Ayrıca, benimde içinde bulunduğum yaklaşık 35 kişiden oluşan bir turizm grubu oluşturduk. Örneğin, www.sultanahmetonline.org ‘u, topluma bir kültür hizmeti sunmak amacıyla gerçekleştirdim. Turizmde aksiyon planları hazır ve herkes görevlerini yerine getiriyor.
Ödül töreni sırasında Marsilya’da bir toplantıya katıldım. Risk sermayesi veren bir grup, önümüzdeki yıllar yatırımlarını Dubai’ye yapacaklarını söylediler. Dubai’de 5 yıl önce, CAT projesi Michael Porter’in öğrencileri tarafından başlatıldı. Dubai’de kurulan sistem, gayet iyi işliyor ve Fransız yatırımcılarda oraya gitmeyi, Türkiye ve diğer ülkelere tercih ettiklerini gözlemledim.
Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan www.goturkey.com projesini nasıl buluyorsunuz?
Şengüler: Projenin, Türk turizmini ne ölçüde online ortama taşıyacağı ve e-ticaret imkanı sağlayacağı konusunda şüphelerim var. Amerikalılar, Türk turizmini, otellerini, uçak biletlerini internetten satıyorlar, ödemelerini tahsil ediyorlar. Biz bu aşamaya henüz gelemedik. Ben şahsi olarak, otel rezervasyonlarını internet ortamında yapıyorum. Ancak bu çok yetersiz. Bu alanda eğitim gerekli. TURSAB, CAT grubu olarak bizden eğitim istedi. Eğer Türkiye’deki turizm acentaları, internet ortamında pazarlama yöntemine geçmez, e-ticaret yapamazlarsa, ancak 3-5 hac organizasyonu gerçekleştirirler.
Ödül alan web siteleri şöyle: