İstanbul’da düzenlenen DISCOP, Televizyon İçerik, Dijital İçerik ve Telif Hakları Fuarı sırasında Türk dizileri yabancı ülkelerin alıcılarına sunuldu. Ülkemiz için önemli bir ihracat kalemi haline gelen Türk dizileri Brezilya’dan, Pakistan’a kadar pek çok ülkeye satılıyor. Fuarda ana merkezi İsveç’in Stokholm şehrinde olan EcchoRights firmasının sahibi Fredrik af Malmborg, Türk dizilerinin dünya ülkelerinde çok rağbet gördüğünü ve Türk dizisi satışlarından çok memnun olduğunu belirtiyor. Türk dizilerinin aile konusunu duygusal olarak kaliteli bir şekilde işlediğini fakat Türk dizi sürelerinin kısaltılması gerektiğini de sözlerine ekliyor.
EcoRights firmasının sahibi Frederick, şirketinin uluslararası televizyon yapımcılarını temsil ettiğini ve yapımcıların hakları için çalıştıklarını söylüyor. Firmasında yaklaşık 10 sene önce dramadan ziyade daha çok eğlence programı yaptıklarını belirten Frederick, yaklaşık 5 sene önce yapımcı Kerem Çatay gelip kendisine Türk dizisi Ezel’i teklif edince, ilk başlarda Türk dizileri hakkında bir şey bilmediği için projeye biraz mesafeli yaklaşmış. Daha sonra diziyi izleyince çok beğenmiş ve Ezel’i dünyada 100’den fazla ülkeye satmış.
Türk Dizileri Tüm Dünyada Çok İzleniyor
Türk dizilerinin her ülkede çok rağbet gördüğünü söyleyen Frederick,
“Türk dizileri en çok Orta Doğu ve Balkan’lar da seviliyor, çünkü bu ülkelerde hala Osmanlı İmparatorluğu’nun etkileri ve kültürü var.
2 sene önce Pakistan’da kimse Türk dizisi izlemiyordu. Pakistan’da yabancı dizi pazarına girmek zor gibi gözükse şuanda Pakistan Türk dizilerine çok ilgi gösteren ülkelerden birisi. Özellikle Binbir Gece ve Ezel Pakistan ve diğer birçok ülkede en çok rağbet gören Türk dizileri oldu.”
dedi. Ukrayna ve Rusya’da da Türk dizilerinin çok sevildiğini belirten Frederick, geçen sene Latin Amerika pazarına da girdiklerini söyledi. Şili pazarına Ezel ve Fatmagül’ün Suçu Ne ile girdiklerini ve Ezel’in her gece prime time’da yaklaşık %28-%30 reyting aldığını belirten Frederick, Şili’de televizyonu olan her 3 kişiden birinin her gece Ezel izlediğini söyledi. Bunun çok önemli bir başarı olduğunu belirten Frederick, böyle reytingleri İsveç’te senede bir gün Eurovision Finali’nde gördüklerini söyledi ve şuanda Türk dizilerini Brazilya, Peru, Paraguay, Uruguay, Meksika ve Venezuella gibi ülkelere sattıklarını belirtti.
Türk dizileri Aile Konusunu Duygusal Olarak İşlediği İçin Çok Rağbet Görüyor
Dünya ülkelerinin neden Türk dizilerine bu kadar rağbet gösterdiğini sorduğumuz Frederick şu açıklamayı yaptı.
“Dünyada dizilerde, showlarda, programlarda, Hollywood, Bollywood (Hint), Türk, Kore ve Latin Amerika yapım kültürleri var. Ayrıca Türkiye’de 70’lerde ve 80’lerde çok fazla Latin Amerika dizisi izlendiğini biliyorum. Bence Türk dizilerinin kökeni Latin Amerika dizilerinden geliyor. Türkiye’de Latin Amerika dizileri çok sevildi, çok izlendi ve siz de kendi versiyonunuzu yaptınız.
Medya ve dizi sektörü, düşündüğünüzden çok daha çabuk globalleşen bir endüstri. Amerika’nın bu endüstride çok güçlü bir yeri vardı ama şunanda o kadar lider değiller. İsveç ve Danimarka’da Amerika film stüdyolarını kapatıyor çünkü Amerikan dizi hikayeleri artık çok fazla tutmuyor. Amerikan dizileri, değişik versiyonlarda hep kovboy, polis, hırsız gibi konuları ele alıyordu.
Türk dizileri ise aile konularını çok ciddiye alıyor. Amerikalılar dizilerde aile konularını komedi olarak yayınlarken, Türk dizilerinde aile konusu duygusal olarak işleniyor.
İkinci bir konu da ekonomik boyut. Latin Amerikalılar da aile konularını duygusal ele alıyor. Türkiye’de neredeyse 7 kanal günde 2 dizi yapıyor bu da Türk dizi ekonomisinin diğer ülkelerden iyi olduğunu gösteriyor. Bu da Türk dizi endüstrisini dünyada çok önemli bir yere taşıyor. Ayrıca, dizilerde orta düzey Amerikalıyı temsil etmek yerine orta düzey Türk ailelerini temsil etmek daha çok reyting alıyor.”
Türk Dizilerinde Süreler Kısaltılmalı
Frederick hit dizilerin ve programların artık sadece Amerika’dan değil, dünyanın her yerinden çıkabileceğini söylüyor. Kore, Macaristan ve Latin Amerika’dan da çok iyi dizi ve programların çıktığını belirten Frederick, kalitenin çok önemli olduğunu söylüyor. Son olaraksa, Türk dizilerinin geleceğinin parlak olduğunu sözlerine ekleyen Frederick, 100 dakikalık Türk dizilerinin pek alışılagelmiş olmadığını ve dizilerin sürelerinin kısaltılmasının daha iyi olacağını belirtiyor. Reytinglerin günün 1.si olmakla ölçülmemesi gerektiğini de söyleyen Frederick, Türk dizilerinin satışından gayet memnun olduğunu belirtiyor.