Türk hackerlar, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın cep telefonu numarasını ele geçirdi ve yayınladı. Hackerlar, Katz ile görüntülü görüşme yaptı ve Katz da görüşmeye cevap verdi. Görüşme sırasında kendisine hakaretler yöneltildi ve görüntülü görüşmeden bir ekran görüntüsü alınarak sosyal medyada paylaşıldı (yukarıda görüyorsunuz).
Katz’ın durumu fark eder etmez bağlantıyı kestiği bildirildi. Yayınlandıktan sonra Katz, bazıları otomatik olmak üzere binlerce negatif mesaj aldı ve bu mesajlar genellikle tehdit içerikliydi.
İsrail’in Sistemleri Güvensiz mi?
Saldırı “Türk hackerlar” başlığı altında sunulsa da arkasında kimin olduğu bilinmiyor. Duruma göre diplomatik sonuçlar doğurabilir olarak yorumlanıyor. Şu anda İsrailli yetkililerin hangi önlemleri aldığı ya da, saldırının ne düzeyde olduğu, hangi zayıflığın kullanıldığı gibi bilgiler yok.
Katz’ın yıllardır aynı telefon numarasını kullandığı ve daha önce çeşitli gruplarda paylaşıldığı anlaşılıyor. Numarasının sızdırılmasının bir devlet sisteminden, kişisel bir hesaptan mı yoksa daha az güvenli bir yerden mi kaynaklandığı bilinmiyor. Sızıntının kaynağı henüz belirlenemedi.
Resmi devlet cihazlarında veya verilerde devam eden bir ihlal olup olmadığı da henüz belirlenmedi.
Katz veya ofisi tarafından tekrarını önlemek için hangi güvenlik önlemlerinin alındığı veya alınacağı (örneğin numarayı değiştirmek, güvenli iletişim kullanmak) bilinmiyor. Bazı raporlarda Katz’ın numarasının “kapatıldığı” belirtiliyor, ancak bunun kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu henüz belli değil.
Bunun, hassas altyapılara sızma veya casusluk anlamında daha geniş bir örüntünün parçası olup olmadığı da henüz tespit edilemedi.
Siber güvenlik konusunda farkındalığın yüksek olduğu bir dönemde bile, bizzat İsrail Savunma Bakanı’nın bu duruma düşmesi, sistemlerde zayıflık olduğunu gösteriyor. Güvenli bir şekilde ele alınmazlarsa, bu durum başkaları tarafından kötü amaçlı olarak tekrar kullanılabilirler (spam, doxxing, kimliğe bürünme).
Batılı kaynaklar ve bölgedeki yayınlar, aynı anda bu konuyu yazdı ve diplomatik sonuçları olabileceğine dair uyardılar. Bu ayrıca soru işareti. Acaba Türk hacker süsü verilmiş bir olay mıydı (aynen 7 ekim Hamas saldırılarının fırsat yaratması gibi). Ya da Türk hackerlar yaptı ise, amacı neydi? Nereye ulaştılar? Bunları henüz bilmiyoruz.



Kaynak : 