İnternet Maddelerini içeren torba kanunu tartıştığımız bugünlerde, bir başka gündem maddesi de, 3 yıldan bu yana belediyelerin fiber kazı izinlerini vermiyor olması. Bunun sonucunda ise, ülkemiz internet hızında, dünya trafiğinin % 20’sini taşıyan Akamai’ye göre 3,7 MB ile dünya 56’cılığına geriledi.
Bilinçli internet kullanıcısı için, erişim engelleme kararları kadar, internet altyapısının geliştirilmiyor olması da bir sorun ve hatta giderek bir “sansür” aracı olabilir diyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Telkoder bir toplantı düzenleyerek, fiber yatırımların engellenmesi konusunu “İnternette de Ekonomide de Hızlı Türkiye İçin Fiber İnternetin Önünü Açın” başlığı altında değerlendirdi [1]. Hemen arkasından Türk Telekom bir açıklama yayınladı ve fiber altyapıyı kendilerinin sağladığını söyledi ama Telkoder üyeleri bugün yayınlanan bir açıklama ile böyle olmadığını iddia ediyorlar[3].
turk-internet.com olarak, fiber konulardaki belirsizlikleri Türk Telekom’a sorduk. Ancak sizin de aşağıda göreceğiniz üzere, cevap alamadık. Daha doğrusu cevap aldık ama cevaplar belirsiz. Örneğin Türk Telekom, fiber altyapıyı işletmeciler bizden alsın diyor ama sorduğumuzda herhangi bir firma ismi veremiyor. Telkoder’den öğrendiğimiz ise, fiber altyapıyı paylaşmakta Türk Telekom’un bir hayli zorluk çıkardığı ve vermediği şeklinde. Türk Telekom’un gönderdiği cevapları aşağıda okuyabilirsiniz.
turk-internet.com : Türk Telekom belediyelere geçiş hakkı bedeli olarak ne ödüyor?
Türk Telekom : Bütün altyapı işletmecileri altyapı tesis ederken kullanacakları geçiş hakkına ilişkin ücret ve esaslarda aşağıdaki yönetmeliğe tabi olup, ek 1de yer alan ücretleri öder. Buna göre;
Sabit ve Mobil Haberleşme Altyapısı veya Şebekelerinde Kullanılan Her Türlü Kablo ve Benzeri Gerecin Taşınmazlardan Geçirilmesine İlişkin Yönetmelik’in 9. maddesi;
- Geçiş hakkı kullanımında gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait mülkiyet alanları dışında kalan yerler için GHS tarafından, geçiş hakkını kullanan işletmeciden talep edilen geçiş hakkı ücreti, Geçiş Hakkı Ücret Tarifesinde belirtilen fiyatları aşamaz.
- Tapuda kamu kurum ve kuruluşları adına kayıtlı taşınmazlar için belirtilen ücret üst sınırı hariç olmak üzere, Geçiş Hakkı Ücret Tarifesinde yer alan üst sınırları belirten fiyatlar, her mali yılın başında Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında artırılarak tespit edilir.
- İlk yıldan sonraki geçiş hakkı ücretleri; bir önceki yıl geçiş hakkı ücretine en fazla Türkiye İstatistik Kurumunca yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında artırım yapılması suretiyle tespit edilir.
Verilen tarife için dipnot [5]’e bakın. EK-1
turk.internet.com notu :Telkoder üyelerinin problemi, kendilerinin geçiş hakkı ödemesine karşın, Türk Telekom’un –biraz da geçmişten, devlet zamanından kalan alışkanlıklar çerçevesinde– geçiş hakkı ödemiyor olması. Telkoder’ciler “Bu Türk Telekom ile diğer firmalar arasında maliyetlerde rekabet ihlali anlamına geliyor” açıklamasında bulunuyorlar. Yukarıdaki cevaba bakarsanız, Türk Telekom tarifeyi hatırlatıyor ama ödeyip, ödemediğine açıklık getirmiyor.
turk-internet.com : 2013 yılında İstanbul’da ne kadar fiber döşendi (km ya da metre olarak)?
Türk Telekom : Fiber uzunluğumuzu toplam Türkiye olarak paylaşıyoruz. 2013 3. Çeyrek itibari ile toplam fiber uzunluk 174 bin km’dir.
turk-internet.com Notu :Telkoder’ciler 3 yıldır İstanbul Büyük Şehir Belediye’sinden 1 metre bile fiber izni alamadılarını belirtiyorlar[4]. Buna karşılık Türk Telekom aynı sürede İBB sınırları içinde fiber kazı yaptı deniliyor. Bu soruyu, öyle olup olmadığını öğrenmek için sormuştuk ama gördüğünüz gibi bu soru İstanbul yerine Türkiye için genel cevaplanmış durumda.
turk-internet.com : 2013 yılında hangi işletmeciye ne kadar fiber kullandırıldı?
Türk Telekom : Düzenlemenin ardından konuya ilişkin İşletmecilere Altyapı Paylaşımı Sözleşmelerimiz gönderilmiş olup, süreç devam etmektedir. Ticari anlaşmaların gizliliğinden hareketle de sonuçlar paylaşılamamaktadır.
turk-internet.com Notu : Bu sorunun cevabını Telkoder üyeleri yani ülkemizde serbestleşme döneminde Türk Telekom’a rakip olarak çıkan firmalar, “bize fiber vermiyor” şeklinde özetliyorlar. Türk Telekom da, görüldüğü gibi bu konuya cevap vermemiş durumda. Sanıyoruz iddialar doğru yani fiber alabilen firma yok.
turk-internet.com : 96’lık fibere bakım eklendiğinde ne kadar mal oluyor?
Türk Telekom : Bu maliyetler talebin nereden (Büyük Şehir Belediye sınırları içi veya dışı v.b.) geldiğine ve mesafeye göre değişkenlik arz eder. En çok kullanılacak opsiyonun 4 damar fiber olacağı varsayılabilir. 96’lık fiber kullanımı çok yaygın değildir, zira TT şebekesinde dahi ortalama kullanım bunun çok altındadır. Buna göre Alternatif İşletmecilerin de gerçekten kullanacakları kapasitelere göre hesaplama yapmaları gerektiği düşünülmektedir.
turk-internet.com Notu :Bu soruyu sorma nedenimiz, Telkoder üyelerinin, Türk Telekom’un yaptığı açıklamalarda fiyatları düşük gösterdiği, ama bakım eklendiğinde Avrupa’nın 7 katına erişen fiyatların oluştuğuna dair iddialardı. Bu iddialar doğru mu bilemiyoruz ama soruya belirsizlikle cevap verilmiş durumda.
turk-internet.com : Avrupa ortalaması olarak verdiginiz rakamın hesaplanma methodu nedir?
Türk Telekom : BTK’nın da değerlendirmelerde kullandığı, Cullen International tarafından web sitesinde yayınlanan fiyatlar kullanılarak hesaplanmıştır. Cullen’dan alınarak karşılaştırmada kullanılan fiyatlar, ilgili ülkelerdeki fiber bakımını ihtiva etmeyen minimum altyapı paylaşımı ücretleridir.
turk-internet.com : Aydınlatılmamış fiber veriyor musunuz? Fiyatı nedir?
Türk Telekom : Evet. İlgili Piyasa Analizi Kurul Kararına göre, Şirketimiz koşullu olarak (talebe konu güzergahta Şirketimiz de dahil olmak üzere, hiçbir alternatif altyapıda boş kapasite bulunmuyorsa ve bu ispat edildiği durumda) Aydınlatılmamış Fiber Hizmeti sunacaktır. 1 km dark fiber ücreti, göz ücretine ek olarak uygulanmak üzere yaklaşık 92 TL olarak BTK’ya sunulmuştur.
[1] TELKODER: İnternette de Ekonomide de Hızlı Türkiye İçin Fiber İnternetin Önünü Açın
[2] Türk Telekom’un Altyapısı Tüm İşletmecilere Hizmet Veriyor
[3] TELKODER: Türk Telekom Kamuoyunu Yanıltmamalıdır
[4] 2013 Biterken İnternete Bir Bakış; 3 Yıldır Istanbul’da bir Metre bile Yasal Kazı Yapılamıyor, Fiber Döşenemiyor – 1
| Ek 1: | ||
| GEÇİŞ HAKKI ÜCRET TARİFESİ ÜST SINIRLARI TABLOSU | ||
| Sıra | Geçiş Hakkına Konu Taşınmazların ve Yerlerin Niteliği | Ücret Üst Sınırı (Yıllık) |
| 1 | Tapuda kamu kurum ve kuruluşları adına kayıtlı taşınmazlar | Metrekaresi, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde 2’si |
| 2 | Büyükşehir belediyeleri sınırları içerisinde kalan ve büyükşehir belediyelerinin tasarrufunda ve/veya sorumluluğunda olan yerler | Metresi 1,00.-TL |
| 3 | Büyükşehir belediyeleri sınırları içerisinde kalan ve ilçe belediyelerinin tasarrufunda ve/veya sorumluluğunda olan yerler | Metresi 0,70.-TL |
| 4 | Büyükşehir belediyeleri dışında kalan il belediyelerinin belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve il belediyelerinin tasarrufunda ve/veya sorumluluğunda olan yerler | Metresi 0,70.-TL |
| 5 | İlçe belediyeleri (büyükşehir belediyesi kapsamında kalan belediyeler hariç) ile belde belediyelerinin belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde kalan ve ilçe veya belde belediyelerinin tasarrufunda ve/veya sorumluluğunda olan yerler | Metresi 0,50.-TL |
| 6 | Devlet karayolları, Devlet demiryolları, doğalgaz boru hatları, elektrik iletim hatları, su isale hatları ve benzeri tesislerin geçtiği güzergahlarda kalan yerler | Metresi 0,50.-TL |
| 7 | Köy yolları, Devletçe yapılan sulama tesisleri ve benzeri güzergahlarda kalan yerler | Metresi 0,5.-TL |
| 8 | Orman sayılan yerler | Metresi 1,00.-TL |
| 9 | Deniz, tabii ve suni göller ile akarsular ve kıyı alanları | Metresi 3,00.-TL |
| 10 | Türk Boğazları | Metresi 20,00.-TL |
| 11 | Metro, tramvay, tünel ve benzeri tesislerin sınırlarındaki yerler | Metresi 10,00.-TL |
| 12 | Yukarıdaki alanların dışında kalan yerler | Metresi 0,10.-TL |
Açıklamalar
- Her türlü kablo ve benzeri gerecin geçirildiği yerin genişliğinin 40 cm’ye kadar (40 cm dahil) olan geçiş haklarında bu Tarifede belirtilen geçiş hakkı ücretleri (1 numaralı bent hariç) uygulanır. Genişliğin 40 cm’den fazla olduğu geçiş haklarında geçiş hakkı ücretleri; genişliğin arttığı oranda, bu Tarifede belirtilen ücretler artırılarak tespit edilir.
- Geçiş hakkı ücretlerinin beş yıllık kısmının peşin ödenmesi halinde yüzde on, on yıllık kısmının peşin ödenmesi halinde yüzde yirmi oranında indirim uygulanır.



Kaynak : 