Türk Telekom’un Hazineye ait kısmından % 6,68’i, Türksat ve PTT’nin Tamamı ile Ziraat Bankası, BOTAŞ, ETİ Maden, Çaykur, BİST’te bulunan hazine payları Varlık Fonuna Devredildi. Ayrıca, Antalya, Aydın, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Muğla’daki mülkiyeti Hazine’ye ait 46 taşınmazların tahsisleri de kaldırılarak Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Karar Bakanlar Kurulunda alındı ve Resmi Gazete’de yayımlandı [1].
Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi. Açıklamada, Türkiye Varlık Fonu’nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulunca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yöneteceği kaydedildi.
Başbakanlığa bağlı olarak, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek amaçlı olarak Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurulmuştu.
Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliklerine Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan atandı. Varlık Fonu Genel Müdürlüğü’ne ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ise Mehmet Bostan daha önce atanmıştı.
Bünyesinde topladığı varlıkların 31,3 milyar TL’ye ulaştığı raporlanan “Varlık Fonu” konusunda, Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanı Prof.Dr.Yalçın Karatepe bir video yayınladı. Varlık fonunun bütçe açığı değil, fazlası olan ülkelerde uygulandığına dikkat çeken Karatepe’nin bu açıklamalarını aşağıda izleyebilirsiniz..
.
.