Turkcell’in ilk çeyrek sonuçlarına bakılırsa[1], bir önceki yıl eş çeyrek sonuçlarına göre % 8,8’lik düşme görülüyor. Genel Müdür Süreyya Ciliv bu düşmenin nedenlerini
- 1 nisan 2010 itibariyle, BTK tarafından uygulanan ara bağlantı fiyat değişikliği
- Yoğun rekabet
olarak gösterdi. Gazetecilerden gelen bir soru, ara bağlantı fiyatlarındaki düşmenin bu kadar etkin olup olmadığı, neden rekabetin öne konulmadığı şeklindeydi.
Ciliv bu suale verdiği cevapta, çetin rekabetin de önemli olduğunu ve bunu notlarında belirttiğini ama finansal sonuçlarda yer alan “toptan servisler” başlığındaki % 52’lik düşmenin, gelirlerdeki düşmeyi esas yaratan kalem olduğunu belirterek cevap verdi.
Ciliv, pazara yeni girdiği için, karlılığa dikkat etmeden, sadece pazar payı almak yönünde davranan ve zararını 3’e katlayan operatör olduğunu ve bunun yansımalarını gördüklerini belirterek “Ama telekom uzun dönemli bir maraton. Bazı günler bulutlu, bazı günler güneşli” dedi.
Ara bağlantı fiyatlarının geriye çekilmesi, abone sayısının yüksek oluşu nedeniyle, diğer networklerden yapılan aramalardan elde edilen ara bağlantı gelirlerini düşürmüş oldu. Buna karşılık diğer operatörlerin harcamalarında tasarruf meydana geldi.
Ciliv, 1 nisan 2010’da başlayan ara bağlantı düşmesi nedeniyle ilk çeyrek sonuçlarında düşme görüldüğünü ama diğer çeyreklerde, geçen yılla aynı fiyat olduğu için bu düşmenin görülmeyeceğini söyledi ve 2 ve 3.çeyreklerdeki ortalamalarda, 2011 yılında % 5’lik bir büyüme öngördüklerini belirtti.
Turkcell daha önceki tahminlerde % 7-9 büyüme öngörüyordu. Ancak ilk çeyrek satışlarında % 5,8 düşme olunca, bu rakam geriye çekilmiş oldu. Satışlar 2,12 milyar TL olarak gerçekleşti. 2011 gelir hedefi ise 9,3-9,6 milyar TL arasına çekildi.
Turkcell’in EBITDA marjini ise % 29,5’a düştü. 2011’in son çeyreğinde bu marjin % 29,7 ve ilk çeyrekte % 31,6’ydı.
[1] Turkcell 2011, 1.Çeyrek Sonuçlarını Kiev’de (Ukranya’da) Açıkladı
[2] Ciliv : Tarihte İlk Defa Teknolojide Geride Değil İlerdeyiz

Kaynak : 