Turkcell bugün düzenlediği bir toplantıyla 2010 yılı 3. çeyrek mali sonuçlarını açıkladı[1]. Turkcell’in Tepebaşı’ndaki binasında düzenlenen toplantıda çeyrek sonuçlarını Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv sundu. Toplantıya Turkcell Genel Müdür Yardımcıları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
CEO Süreyya Ciliv’in yaptığı sunumda öne çıkan konu Turkcell’in konuşma fiyatlarında indirim yapmasına karşın MoU (abone başı aylık ortalama konuşma süresi) rakamlarını ve mobil internet kullanım oranlarını yükselterek operasyonel verimliliğini arttırması oldu. Ciliv konuşmasında şunları söyledi:
‘2010 üçüncü çeyrek sonuçlarına göz attığımızda bu dönemde güçlü bir performans sergilediğimiz ortaya çıkıyor. Burada da konuyu özetleyecek bir cümle varsa şunu söyleyebiliriz: Turkcell’de fiyatlar düştü, Turkcell’li daha çok ses ve mobil internet kullanıyor. Ve bunun sonucu olarak da güçlü bir performans ortaya çıktı. Ben bu sonuçların uzun dönemli vizyon, güçlü yatırımlar ve büyük bir ekip çalışmasının sonucunda ortaya çıktığından eminim.
Konuşmasının devamında önce finansal sonuç tablosunu açıklayan Ciliv, daha sonra her bir kalemde gösterilen performansı farklı slaytlar kullanarak değerlendirdi. Ciliv’e göre finansal tablonun anahtar noktaları ise operasyonel verimliliğin yıllık ve çeyreksel bazda karı arttırması ancak çağrı sonlandırma ve azami fiyat düzenlemelerinin yıllık bazda gelirleri negatif etkilemesi oldu.
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv’in gerçekleştirdiği sunumda bir de sürpriz açıklama yer alıyordu. Bu açıklamaya göre Turkcell önümüzdeki hafta T-10 adını verdiği cihazla smartphone pazarına giriş yapıyor. Huawei’nin ürettiği ve Android tabanlı olan cihaz, pek çok Turkcell yazılımı ile birlikte gelecek. Ciliv cihazın fiyat ve kalitesi ile oldukça iddialı olacağını söylüyor. Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv’in sunumunu aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv yaptığı sunumun ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Biz de turk-internet.com olarak Ciliv’e Turkcell’in toplantılarda 3G’nin önemini ısrarla vurguladığını hatırlattık ve LTE gibi bir sonraki adım teknolojiler konusunda neler düşündüklerini, bu alana yatırım yapıp yapmadıklarını sorduk. Turkcell CEO’su bu sorumuzu şöyle yanıtladı:
3G hem dünyada ve doğal olarak Türkiye’de pek çok dengeyi değiştiren çok önemli bir teknoloji oldu. Bu sayede mobil internet kullanımı hızla arttı ve artmaya da devam ediyor. Bugün artık mobil modemler sayesinde internetin keyfini hemen her yerde ve kesintisiz bir şekilde yaşayabiliyoruz. 3G bu anlamda çok büyük bir sıçrama oldu.
Elbette ki LTE gibi bir sonraki teknolojik adımlar konusunda da biz Turkcell olarak çalışmalarımızı, testlerimizi yapıyoruz. Ancak işin cihaz tarafına bakarsanız dünyadaki akıllı telefonların henüz 1000’de 1’i biri LTE desteklemiyor. Dolayısıyla LTE için daha önümüzde hayli zaman olacağını düşünüyorum. Ayrıca 3G henüz evrimini sürdüren bir teknoloji ve bu alanda daha gidilecek çok yol var.
Ayrıca Turkcell’in 2010 yılı 3. çeyrek finansal sonuçları toplantısından sonra Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv ile özel bir röportaj da gerçekleştirdik. Süreyya Ciliv’e EBIDTA marjlarındaki değişimi, Turkcell’in Almanya’daki anlaşmasını ve diğer yurtdışı yatırımlarını sorduğumuz bu röportajın videosunu diğer bir haberimizde okuyacaksınız.
[1] Turkcell’in 3.Çeyrek Karı % 3,1 Arttı

Kaynak : 