Faruk Karaman ve Melih Bulu’nun mail list olarak başlattığı Turkeyhightech’in 800’e yakın üyesi bulunmakta. 70 katılımcı ile gerçekleşen toplantı, grup üyelerinin tanışması ile başladı. Crea-World’un barcovizyon gösterimine de yer verilen toplantı iki bölümden oluştu. Birinci bölümde kurucu üyelerin konuşmaları yer aldı, gurubun kuruluşu, neler yapıldığı ve yapılması gerekenler konusunda şunları söylediler:
Faruk Karaman:
“Türkiye’de, iş yapması gereken kurumlar, hedefleri aynı olmasına rağmen bir şekilde bunu yapamıyor. Eğer bir şeyler yapılıyorsa bu ülkede teknoloji neden gelişmiyor bunu anlayamıyorum. Bizler bundan muzdaribiz, çünkü yüksek teknoloji gelişmediği taktirde ekonomik krizler olacaktır ve bizler lâyık olmadığımız bir yaşam sürmek zorunda kalmaya devam edeceğiz.
Teknolojiye ilgi duyan insanlar olarak inisiyatifi ele almamız gerekiyor. Belki bizler çok süper insanlar değiliz ancak ülkemiz için bir şeyler yapmak ve aktif olmak istiyoruz. Bilgi birikimimizin ya da IQ’muzun çok yüksek olup olmaması da önemli değil, kişisel enerjimiz sınırlı olabilir ancak birlikte sinerjik bir bütünlük olursak çok büyük oluşumları meydana getirebiliriz.
Ortak faydalar yaratmamız gerekiyor, bunlardan biri eğitim, diğeri yüksek teknolojidir. Burada her türlü ayrılığı ortadan kaldırarak ortak bir girişimde bulunalım ve güçlerimizi biraraya getirerek ülkemizin eğitim ve teknolojide gelişmesine faydalı olalım. İnternetin gerçek potansiyeli budur, eğer internet olmasaydı bu toplantıyı gerçekleştiremezdik.”
Melih Bulu:
“Grubu kurarken bu noktaya ulaşacağımızı biliyordum. Harward Üniversitesi ile 2.5 yıl önce bir projeye (CAT) başladık. Türkiye’yi küresel anlamda rekabet edebilecek hale getirmek için öncelikle sektörleri hedefledik ve daha sonra bu sektörlerin gerçekte rekabet edebilir hale gelmesi için gerekli çalışmaları yapmaya başladık.
Şirketlerle teker teker görüşerek yapılarını anlamaya çalıştık ve daha sonra doğru yolu ve stratejiyi belirleyerek kâr marjlarını artırmaya yönelik bir çalışma içerisine girdik. Bu konuda ilk belirlediğimiz sektörler; turizm, tekstil, inşaat, seramik, gıda ve bankacılık oldu.
İhracat kalemi olarak bir değeri olup olmadığına baktık ve öncelikle tekstil ve gıda sektörlerine yöneldik ancak bilişimde bu olmadığı için ilk başlarda listeye almadık. Son altı aya kadar yazılım konusunda hiçbir çalışmamız da olmadı. Kâr marjı daha yüksek bir sektör varken düşük olanla uğraşırsanız baştan çok büyük bir hata yaparsınız.
Bu aşamada bilişim sektörüne yöneldik. Bilişim sektöründe; biz eğer doğru seçimi yaparsak gerek hardware gerek software (özellikle software) bu işten herkes çok güzel ekmek yiyebilir ve Türkiye’de bir katma değer yaratılabilir.
Lehman Brothers’in üretim başkan yadımcısına, Harward’daki bir konuşmasında öğrenciler “şu anda yeniden mezun olsaydınız ne yapardınız” diye sorduklarında “İstanbul’a gider orada risk sermayesi yatırımı yapardım” demiş. Bizler burada yaşıyoruz ve elimizdeki imkanları gerektiği ölçüde kullanmıyoruz. Turkeyhightech sivil toplum örgütü halini almış durumda. Organizasyon ve proje yönetimini doğru yapmamız gerekiyor.
Kriz sona erdiğinde her şey yeniden başlayacak ve belki de bizler daha önemli görevler alacağız, gerek sanayide gerek eğitimde. Bu çalışmaların en büyük amacı insanların yaşam seviyesinin artırılması. Türkiye için çok daha iyi bir şeyler yapacağımıza inanıyorum.”
Crea-World Desteği
İkinci bölümü tüm üyelerin müşterek katılımı ile gerçekleşen toplantıda, aralarından seçilecek iki (öğrenci) üyenin daimi olarak Crea-World’da bulundurulmasına karar verildi ve Crea-World Müdürü Kerem DİLBER; üretim aşamasında bulunmak ve bunun bir parçası olmaktan memnunluk duyacaklarını, bu iki üyenin sürekli olarak burada bulunmasını destekleyeceklerini bildirdi. Üyeler de bu kişiler için gerekli sponsor arayışını hemen başlatacaklarını belittiler.
Fikirleri ve yaptıkları çalışmaları yazıya dökmeleri gerektiğine, bunun için de öncelikle bir web sitesi kurulması konusunda görüş birliğine vardılar. Üniversite öğrencilerinin gelecek için kendilerine yol çizmeleri konusunda, her üyenin uzmanlık alanı çerçevesinde üniversitelerde seminerler vermeyi önerdiler.
Grubun adının neden Turkeyhightech olduğu sorusuna, alt gruplarında birçok yabancı üyenin olduğuna dikkat çekildi. Grup, bir sonraki toplantı tarihini ve gündemini, mail listte kararlaştıracak.