ABD merkezli düşünce kuruluşu (think tank) Freedom House, “Dünyada basın özgürlüğü” raporunda Türkiye’yi “kısmen özgür” statüsünden “özgür değil” statüsüne düşürdü. Bu alanda düşüşün tüm dünyada geçerliği olduğu ve basın mensupları açısından son 10 yılın en az özgürlükçü ortamına gerilendiğine dikkate çekilirken, tüm dünyadaki her 7 kişiden 1’inin basın özgürlüğü olmayan bir ülkede yaşıyor olduğuna vurgu yapılmakta. Raporun Türkiye bölümünde Gezi Parkı ve Haziran direnişi sonrasında basın üzerindeki baskıların arttığı belirtiliyor.
Bir yandan, basın dünyasında geleneksel yayıncılıktan dijital yayıncılığa doğru hızlı bir geçiş yaşanıyor. Görsel kullanmak, video içerik yayınlamak ve vatandaş gazeteciliği gibi konularda çok büyük atılımlar gerçekleşti ve gerçekleşmeye de devam ediyor. Ancak öte yandan basın özgürlüğü özellikle de Türkiye’de son dönemde giderek azalıyor. Örneğin Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2014 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye sondan 26cı, yani 180 ülke arasında 154’üncü sırada kendisine yer bulabilmişti [1]. Şimdiyse ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House raporunda ilk kez en düşük kategori olan “basın özgürlüğü olmayan” ülkeler sınıfına gerilemiş durumdayız.
Türkiye’nin dünya sıralamasında 120’den 134’üncülüğe gerilediği raporda, ülkemizin tutsak gazeteci sayısında dünya 1. olmasına vurgu yapılıyor. Toplamda 60 analistin çalışmasıyla, 23 metodoloji sorusu ve 132 indikatörün değerlendirildiği raporda ülkeler basın özgürlüğü açısından “özgür”, “kısmen özgür” ve “özgür değil” şeklinde 3 farklı kategoriye sokuluyor. Türkiye bu kategoriler arasında ilk kez “özgür değil” kategorisinde değerlendirilmekte. Raporda özetle Türkiye hakkında şu ifadelere yer veriliyor:
-
“Önce Gezi Parkı protestolarını takip eden gazeteciler güvenlik güçleri tarafından hedef alındı. Hükümete yönelik yolsuzluk iddiaları ile ilgili haber yapan gazetecilerin işlerine son verilmesi için baskı uygulandı… Daha birkaç yıl önce Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik için ciddi müzakereler yürüten Erdoğan hükümetinin şimdi basın özgürlüğünün karşısında önemli bir engel olduğu görülüyor.”
[1]- Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 154’üncü sırada
[2]- Freedom of the Press 2014

Kaynak : 