TİSSAD (Türkiye Internet Servis Sağlayıcılar Derneği)’nin ilk adımı 1998’de atılmış. Bu süreçte bürokratik işlemler zaman almış. Sektörün %’90’ı üyesi konumunda; Prizmanet, Setranet, Turk.net, Vestelnet, Adanet, Tradenet, Orionnet, İhlasnet, Comnet, Escortnet, Yörenet, Aidatenet, B-net, Netone, Unimedya, Fornet, Yöre Elektronik, Global-1, Tam Bilgi İşlem, Siemens, Efesnet, Doruk İletişim ve Superonline.
Burak Cedetaş çalışmalarını şöyle anlatıyor: “TİSSAD, sektör olarak biraraya gelip sıkıntılarımızı, avantajlarımızı tek bir ağızdan ilgili mercilere sunmamız gerektiği inancıyla kuruldu. Ulaştırma Bakanlığı, DPT ve Türk Telekom nezdinde görüşmeler yaparak dialog platformu oluşturduk. Türkiye bölgenin Internet erişim noktası olabilir. TT’nin omurgayı oluşturması ve bu yapıyı cazip hale getirmesi lazım. Ne yazık ki bu konuda gerekenler yapılmıyor. Bunu şu anda İsrail yapıyor.”
Cedetaş’ın sektöre ilişkin değerlendirmeleri şunlar: “1995’e kadar üniversiteler ve TÜBİTAK Internet konusunda emek verdi. 1995-1996’dan sonra özel sektör Internet için çok para yatırdı. Maalesef yatırımlarının karşılığını göremedi. Beş yıl süresinde özel sektör görevini yerine getirdi. Bugün artık Internet kullanıcısı Internet’i sahiplendi. Internet, Türkiye için çok anlam ifade ediyor. Çünkü batıya; teknolojinin olduğu bölgeye uzak bir ülkeyiz. Internet’in tüm bu engelleri aşıyor olması çok önemli. Internet bilgiye olan açlığı kapatacak bir köprü. Internet trafiğinin her 6 ayda bir iki kat arttığı gibi bir tahmin var. Buna katılıyorum. Her ne kadar %1 oranında kullanım söz konusu olsa da, Türkiye’nin bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.”
Prizmanet, 1996 yılının Ocak ayında kurulmuş. İlk ISP’lerden ve Türkiye’de ilk e-ticaret sitesini kuran firma. Prizmanet hizmetleri içinde ağırlığı e-ticaret uygulamaları oluşturuyor. “B2C” (Business to Consumer) denilen alanda 15 e-ticaret sitesi çalışması var. “Avantaj Market” alışveriş merkezi ile müşteriler reklam ve tanıtım desteği, e-ticaret danışmanlığı ve mağaza yöneticiliği eğitimi dahil pek çok ayrıcalığa sahip oluyorlar. Veritabanı üzerinde çalışan Avantajmarket ürünüyle Internet’te ürünlerini pazarlamak isteyen firmalar online alışveriş sitesi dizayn ediyorlar. Firmalar, satış fiyatları, stok durumları, ilgili diğer ürünler, ürün resimleri, özel indirim kampanyaları bazında tüm bilgileri sisteme girerek siteyi oluşturuyorlar. İkinci aşamada ise kendi logolarını, Web linklerini, site renklerini ürün resimlerini ve diğer parametreleri tanımlayarak online alışveriş sitesi dizayn edebiliyorlar. Cedetaş şöyle devam ediyor: “Firmaların kağıt ortamdaki tanıtım malzemeleri, sene sonunda büyük ölçüde güncelliğini yitirir. Halbuki kendi sitelerinde tüm bu tanıtım bilgilerini bulundurabilir ve bu bilgileri güncelleyebilirler. Müşterinin hızlı bir şekilde düzenleme yapabileceği, yetkinin kendisinde olduğu bir çalışma sözkonusu. Avantaj, müşteri takibi yapmayı çok kolaylaştırıyor. Siteye giren her kişinin e-mail adresinin kaydını tutarak bu kişilere daha sonra ulaşma imkanına sahip oluyorsunuz.” (Daha çok bilgi için www.avantajmarket.com)
Cedetaş’ın Internet müşteri profiliyle ilgili düşünceleri ise şöyle: “Türkiye’de Internet üzerinden alışverişi tercih eden iki tip profil var: Çalışan ve alışveriş için zaman ayırmakta zorlanan bir kesim ve Anadolu’da yaşayan ve istediği ürünleri bulamayan diğer bir kesim. Örneğin, Mardin’e çok jazz CD’si satıyoruz.”