Türkiye’nin en büyük internet etkinliği olan ve 1-3 Kasım 2001 tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müze Kültür Sitesinde gerçekleştirilecek olan Türkiye’de İnternet Konferanslarının yedincisi, “inet-tr 2001” başlıyor. “Türkiye’yi İnternet’e Taşımak” hedefini, Türkiye gündemine oturtma misyonu üstlenen konferansın açılışını Ulaştırma Bakanı Dr. Oktay Vural yapacak.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1500 kişinin katıldığı, bu yıl ise 2000 kişinin katılması beklenen konferans, Türkiye internetinin önünü açacak ortak akıl arayışlarına bir platform olmayı, bir bilgi ve deneyim paylaşımı ortamı olmayı hedefliyor.
Bu yıl ana tema olarak “e -Türkiye”yi seçen konferans çok önemli bir konuğu da ağırlayacak; Avrupa Birliği, Bilgi Toplumu Teknolojileri Biriminden Dr. Jacques Bus. Açılış oturumunda bir konuşma yapacak olan Bus, Avrupa Birliği’nin e-Avrupa ile neyi amaçladığını, e-Avrupa’nın neyi kapsadığını ve Türkiye için ne anlama geldiğini anlatacak.
Toplam 67 oturum yapılacak
Türkiye’nin haziran ayında Göteborg’da imzaladığı e-Avrupa hedef planının hayata geçirilmesinin enine boyuna tartışılmasını amaçlayan konferans süresince toplam 67 oturum yapılacak, bildiriler, paneller, çalışma grupları, eğitim seminerleri, tanıtım konuşmaları ve sergi bölümü yer alacak.
e-Türkiye’ye odaklanan bu konferansta, e-Türkiye’nin çeşitli boyutları; ulusal politikalardan, planlama ve destek mekanizmalarına, somut projelerden eylem planlarına geniş bir yelpazede tartışılacak. E-Avrupa süreci ve hedefleri; altyapı, rekabet ve evrensel hizmet; İnternet ve Siyasi İktidar, okulları internete taşımak, yerel yönetimler, ödeme sistemleri, bu konudaki etkinliklerin bazıları olacak.
İnternet ve Hukuk ilişkilerinin ele alındığı, “İnternet burada, Hukuk Nerede?”, “Bilişim Suçları”, “İnternet Yayıncılığı”, “DNS Grubu Ne Yapar, Ne Yapmalı?” gibi oturumların yanı sıra E-ticaret, Yeni Ekonomi, Elektronik Pazar yerleri, Tarımsal Bilişim, İnternet ve İmalat Yönetimi gibi İnternetin iş dünyasına getirdikleri gibi güncel konular da yine konferans süresince yoğun bir şekilde tartışılacak. Özellikle internet kullanan görme özürlülerin karşılaştıkları sorunları dile getirecekleri çalışma grubu toplantısının çok ilgi çekmesi bekleniyor.
İnternetin her boyutunu kapsamaya özen gösteren konferans süresince teknolojik gelişmelerin tartışıldığı bildiriler, sponsor firmaların teknolojik sunumları, Java, PHP ve Linux’u da kapsayan eğitim seminerleri de katılanların bilgi dağarcığına katkıda bulunacak.
Kriz içerisindeki bir ülkenin bilişim alanında nefes almasını sağlayacak Serbest Yazılım kavramı da bilgi verilecek ve tartışılacak konular arasında yer alacak. İnternet profesyonellerin bilgi ve tecrübelerini paylaştığı oturumlar arasında “web tasarımı” çalışma grubunu sayabiliriz. Mobil iletişim ve telsiz ağlar yine tartışılan konular arasında.
Konferans kullanıcılarının söz aldığı “İnternet Kullanıcı Forumu” ise ülkemiz politikalarının katılımcı bir şekilde tartışıldığı “E-Türkiye Forumu”, siyasal kadroların katıldığı “İnternet ve Siyasal İktidar” gibi oturumları kapsayacak.
İnternetin eğitime etkileri ve uzaktan eğitim, akademik ağlar, elektronik kütüphaneler ve e-kütüphanecilik, medikal bilişim yanı sıra ülkemizdeki çeşitli e-devlet uygulamaları, başarıları ve başarısızlıkları da gözler önüne serilecek, Türkiye internetinden ilginç uygulamalar da sunulacak.
Alcatel, Aycell, Cisco, HP, Ixir, Netaş, SBS, Sigortam.net, Superonline ve Türk Telecom’un ana sponsorlar olarak desteklediği konferansın hizmet sponsorları ise Aktif Dağıtım, BT Haber, Comnet, Dünya Gazetesi, e-week, IT Business Weekly, NTVMSNBC ve Radyo 92nokta3.
Konferans ayrıca, Açık Radyo, BMD, INETD, LKD, TBD, TBV, TESİD, TİSSAD, TKD, TÜBİSAD, TÜRKMİA, TÜTED, TZV ve ÜNAK tarafından da destekleniyor. Sun, Türk.Net, Microsoft ve Vestelnet’de konferansa destek veren teknoloji firmaları.
Konferans programı hakkında daha detaylı bilgi almak veya konferansa kayıt yaptırmak için inet-tr.org.tr/a> adresini ziyaret edebilirsiniz.