web analytics
Cuma, Haziran 26, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa ARAŞTIRMA

Türkler ‘Kendi İşinin Patronu Olmak’ İstiyor

Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2012 Girişimcilik Araştırması sonuçlarına göre ‘Girişimcilik potansiyeli’ Avrupa’da yükselişini sürdürüyor. Bu sene Türkiye’nin de dahil olduğu 16 Avrupa ülkesinde yapılan anket sonuçlarına göre kendi işinin patronu olma, ek gelir beklentisi ve kendi fikirlerini hayata geçirme, girişimciliği destekleyen en önemli nedenlerin başında geliyor. Avrupa’da ekonomik durum ve finansal belirsizlik, Türkiye’de ise sermaye eksikliği ve kamu desteğinin olmaması girişimciliğin önündeki en büyük engeller.

Türk-İnternet Haber Merkezi-Türk-İnternet Haber Merkezi
15 Kasım 2012
-ARAŞTIRMA, İnternet Erişimi
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Amway Avrupa tarafından yaptırılan 2012 Girişimcilik Araştırması sonuçlarına göre ‘Girişimcilik potansiyeli’ Avrupa’da yükselişini sürdürüyor. Bu sene Türkiye’nin de dahil olduğu 16 Avrupa ülkesinde yapılan anket sonuçlarına göre kendi işinin patronu olma, ek gelir beklentisi ve kendi fikirlerini hayata geçirme, girişimciliği destekleyen en önemli nedenlerin başında geliyor. Avrupa’da ekonomik durum ve finansal belirsizlik, Türkiye’de ise sermaye eksikliği ve kamu desteğinin olmaması girişimciliğin önündeki en büyük engeller. Girişimcilik potansiyeli en yüksek ülkeler sıralamasında Türkiye, Yunanistan’ın ardından İsviçre ile birlikte % 48’lik oranla ikinci sırada yer alıyor. Marmara Bölgesi, girişimciliğe olumlu bakma açısından ilk sırada yer alırken aynı konuda Türk erkekleri de kadınlara karşı daha cesur gözüküyor.

Amway Avrupa’nın ilkini 2010 senesinde gerçekleştirdiği ve artık geleneksel hale gelen Avrupa Girişimcilik Araştırması’nın 3.sünün sonuçları açıklandı. 12 -19 Kasım tarihleri arasındaki Dünya
Girişimcilik Haftası için Amway Avrupa tarafından dünyanın önde gelen Pazar Araştırma şirketi GFK Almanya’ya ve LMU (Münih, Ludwig-Maximilians Üniversitesi) Girişimcilik Merkezi işbirliğinde yaptırılan araştırmanın sonuçlarına göre ‘Girişimcilik ruhu’, Avrupa’da ve Türkiye’deki yükselişini ürdürüyor. Amway Avrupa Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Meissner :


    “Girişimciliğin Avrupa ekonomilerinde önemi gittikçe artıyor. Bu nedenle girişimcilik konusunda bir kamuoyu yaratmak ve girişimciliği güçlendirmek ekonomik büyümeye ve refaha katkı yapacaktır.”


diyerek üç yıldır sürdürdükleri araştırmanın önemine dikkat çekti.

Her 3 Avrupalıdan 2’si girişimciliğe olumlu bakıyor

Amway Avrupa tarafından Dünya Girişimcilik Haftası’nda duyurulan araştırmanın sonuçlarına baktığımızda girişimciliğin Avrupa’da yüksek bir itibara sahip olduğunu görülüyor. 2010 ve 2011 ile karşılaştırıldığında kendi işinin sahibi olma potansiyeli Avrupa’nın tamamında değişmiyor; araştırmaya katılan her üç kişiden biri (%38) kendi işini başlatmayı düşünebiliyor. Mayıs – Haziran 2012 tarihleri arasında Türkiye’nin de içinde bulunduğu 16 Avrupa ülkesinde (Türkiye, Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Polonya, Rusya, İsviçre, Ukrayna, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Portekiz), 14 yaş ve üzeri kadın-erkek 17.768 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre girişimcilik, önümüzdeki 10 yıl içinde daha da önem kazanacak.

Girişimcilik potansiyelinin en yüksek olduğu ülkeler; Yunanistan, Türkiye ve İsviçre

2012’de girişimcilik potansiyelinin yüksek olduğu ülkeler arasında Yunanistan (%50), Türkiye (%48) ve İsviçre (%48) başı çekiyor. Bu ülkeleri %47 oranıyla Polonya takip ediyor. Almanlar ise geçen sene olduğu gibi kendi işini kurmaya en olumsuz yaklaşan halk.

Girişimciliğe karşı en olumlu tavrı sergileyen ülke ise %85 ile Danimarka. Onu %77 oranla Fransa ve % 76 ile İngiltere izliyor. %47 ile Macaristan, %35’erlik oranla Avusturya ve Almanya da en olumsuz bakan ülkeler sıralamasında başı çekiyor.

Şu anda girişimci olduklarını teyit eden insanların sayısının en yüksek olduğu ülkeler ise Yunanistan (%21), İtalya, İsviçre (her biri %12) ve Portekiz (%10). Rusya ve Danimarka ise % 3’lük oranla en son sıralarda yer alıyor.

En cesur üniversite mezunu gençler

30 yaş altı gençlerin %78’i girişimciliğe olumlu bakıyor. Bu yaş grubundaki her iki katılımcıdan neredeyse biri (%48) kendi işini kurmayı düşünebiliyor. Erkeklerin (%71) ise kadınlara (%67) oranla girişimciliğe biraz daha olumlu yaklaştığı görülüyor. Ankette üniversite mezunlarının da girişimcilik konusunda daha cesur oldukları ortaya çıkıyor. Üniversite mezunlarının bu yaklaşımının en büyük sebebi ise kişisel
tatmin, kendi fikirlerini hayata geçirme imkânı.

Kendi işinin patronu olma kendi işini yapmak istemenin en büyük sebebi

Avrupalıların kendi işlerini yapmak istemelerinin en büyük sebebi, geçen sene olduğu gibi % 45 oranla kendi işinin patronu olma isteği. Bunu kişisel tatmin ve kendi fikirlerini hayata geçirme olasılığı (%39) ve ek gelir beklentisi (%33) izliyor. Ek gelir beklentisi ise geçen seneye göre % 5’lik oranla diğer sebeplere göre en büyük artışı gösteriyor. Romanya, Yunanistan ve Danimarka ek gelir beklentisine ortalamanın üzerinde değer veriliyor.

Ekonomik durum ve finansal belirsizlik Avrupa’daki girişimciliğin büyümesini etkiliyor

% 57 ile sermaye eksikliği, % 44’le ekonomik durumdaki belirsizlik ve % 35 oranla başarısızlık korkusu Avrupa’da girişimciliğin önündeki en büyük engeller. Sermaye eksikliğini en büyük engel olarak gören ülkeler arasında % 74 oranla Yunanistan başı çekerken onu % 69 ile Almanya ve %67 ile Romanya izliyor. Sermaye konusunu en az endişe edenler ise İngilizler.

Yaşanan ekonomik kriz de Avrupalıların girişimciliğe yönelik tavırlarını etkileyen bir başka önemli etken. Yunanlıların %79’u, Danimarkalıların %64’ü ve İspanyolların %59’u belirsiz ekonomik durumun serbest meslek sahibi olmalarının önünde bir engel olduğunu söylüyor. Türkiye (%12) ile Rusya ise (%16) ekonomik durumdan en az endişe duyan gruplardan.

Girişimcilik önümüzdeki 10 yılda daha da önem kazanacak

Avrupa’da ankete katılan her dört kişiden üçü girişimciliğin gelecek 10 yılda daha fazla önem kazanacağını düşünüyor. Özellikle Danimarka (%94), Avusturya, İtalya (her biri %86) ile İngiltere ve İspanya (her biri %85) önümüzdeki yıllarda girişimciliğin öneminde ortalamanın üzerinde bir artış bekleyen ülkelerden. Bununla birlikte Fransa (%23), Yunanistan (%22) ve Polonya (%18) ise modern çalışma dünyasında girişimciliğin önem yitireceğini düşünenlerden.

Girişimcileri çalışanlardan ayıran en önemli özellik

Avrupalılar, girişimcilerin çalışmak istedikleri yere karar vermekte daha bağımsız olduğuna (%45), yeni yollar çizme cesaretine sahip olduğuna (%44) ve zamanlarını daha esnek şekilde yönetebildiğine (%41) katılıyor. Ülkeleri finansal krizden etkileniyor olsun ya da olmasın, Avrupa genelindeki insanlar, bu becerileri girişimciler için önemli nitelikler olarak algılıyor. Yunanistan (%70), Almanya ve Avusturya (her biri %59) girişimcilerin nerede çalışacaklarına karar vermekte bağımsız olmaları”nın girişimcileri çalışanlardan ayıran en önemli özellik olduğunu düşünürken Danimarka (%80), Almanya (%75) ve Yunanistan (%66) “Girişimcilerin yeni yollar çizme cesaretine sahip olması” diyor.

Türkiye’de girişimcilik potansiyeli büyük ancak…

Türkiye, (İsviçre ile beraber) %48 ile en yüksek ikinci serbest meslek sahipliği potansiyeline sahip ülke. Ancak Türkiye’deki girişimcilik potansiyeli ile hâlihazırdaki gerçek serbest meslek sahiplik oranı arasındaki fark (%29) da Polonya’dan sonra Avrupa’daki en yüksek fark olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’nin girişimcileri 15–29 yaş arasından çıkacak!

Türkiye’de 15 yaş üzeri kadın – erkek 1474 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada en çok 15 – 29 yaş arasındakilerin kendi işini yapmaya cesareti olduğu görülüyor. Bu yaş grubundaki her 2 kişiden 1’i de bunu yapabileceğine inanıyor. Çoğu ülkede olduğu gibi, Türk erkekleri, serbest meslek sahipliğine karşı Türk kadınlarına kıyasla daha olumlu bir tavır sergilerken üniversite mezunu ve çocuksuz olanların girişimcilik konusunda daha cesur oldukları görülüyor.

Marmara, Doğu Anadolu ve Ege en girişimciliğe en olumlu bakan bölgeler

Bölgelere göre baktığımızda ise Marmara Bölgesi, kendi işini yapma konusuna en olumlu bakan bölge olarak öne çıkıyor. Ege ve Doğu Anadolu ise hem olumlu bakıyor hem de ‘yaparım’ diyor. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ise alt sıralarda yer alan bölgeler…

Neden girişimci olmak istiyoruz?

Türkiye’de her üç katılımcıdan biri ek gelir ve kendi işinin patronu olma imkânlarını girişimci olmanın en önemli sebepleri olarak görüyor. Kadınlar ve üniversite mezunları ise kendi işini yapmanın en önemli
sebebi olarak kişisel tatmin ve kendi fikirlerini hayata geçirme olasılığı diyor. İç Anadolu’da kendi işinin patronu olma fikri öne çıkarken, Marmara’da kendi fikirlerini uygulayabilme imkanı, Karadeniz ve Akdeniz’de ek gelir beklentisi girişimciliğe olumlu bakmanın başlıca sebepleri.

Sermaye eksikliği Türklerin önündeki en büyük engel

Ankete katılanların %44’ü sermaye eksikliğini girişimciliğin önündeki en büyük engel olarak görürken bunu %30’luk oranla kamu desteğinin olmaması izliyor. Marmara’da ekonomik belirsizlik en büyük engel olarak görülürken Doğu Anadolu ve Karadeniz’de sermaye eksikliği sebebi başı çekiyor. Bunlarla birlikte her biri Avrupa Birliği veya Euro Bölgesi içinde yer alan ülkelerin aksine, Türkler mevcut ekonomik durumdaki belirsizliği de bir sorun olarak görmüyor! (Türkiye:%12; Avrupa ortalaması %44).

10 yıl sonra ne olacak?

Türk katılımcıların üçte ikisi (%70), önümüzdeki 10 yılda girişimciliğin daha fazla önem kazanacağına inanıyor. Katılımcılar gençleştikçe, girişimciliğin modern dünyadaki yeri konusundaki algılamalarının daha olumlu hale geldiği görülüyor. 30 yaşın altındaki katılımcıların %47’si girişimciliğin önemine dair olumlu bir gelişme olacağını öngörürken, bu oran 30 ila 59 yaş arasında %38, 60 yaş üzeride ise sadece %25 düzeyinde kalıyor.

“Parasal konularda daha iyi olma” önemli!

Girişimcilerin hangi yönlerden çalışanlardan farklılaştıkları konusunda ise ‘parasal konularda daha iyi olma’ %30 oranla ilk sırada yer alıyor. (Avrupa ortalaması: %26). Onu %27 ile ‘zamanı daha esnek şekilde yönetebilme’ (Avrupa Ortalaması: %40), %26 ile ‘çalışacakları yere karar vermekte daha bağımsız olma’ (Avrupa ortalaması: %45) ve kendilerine ‘yeni bir yol çizme cesaretine sahip olma’ özellikleri takip ediyor (Avrupa ortalaması:%45). Bölgesel olarak baktığımızda ise Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de ‘parasal konularda daha iyi olma’, Marmara’da ‘daha iyi organize olma’, Ege’de ise ‘yeni
bir yol çizme cesareti’, girişimciliği çalışanlardan farklılaştıran başlıca özellikler.

Amway Avrupa, üç yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiği ‘Girişimcilik Anketi’ çalışmasını önümüzdeki yıllarda da sürdürecek ve Avrupa’daki “Girişimcilik Ruhu”nun gelişimini izlemeye devam edecek…

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Türk-İnternet Haber Merkezi

Türk-İnternet Haber Merkezi

Turk-internet.com Haber Merkezi Türk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur. Editör icin [email protected] ya da [email protected].

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • St. Petersburg Forumu, Rusya’nın Yeni Teknoloji Stratejisinin Sinyallerini Veriyor: Nadir Toprak Elementleri, Yapay Zeka, Yarı İletkenler ve Teknolojik Egemenlik
  • Türkiye Yapay Zeka Stratejisinde Yeni Dönem: Dijital Egemenlik Merkeze Yerleşti, Peki Bu Yeterli mi?
  • Teknoloji Girişimlerini İlgilendiren Yeni Düzenlemeler Yürürlükte
  • Washington Yapay Zekada Yavaşlatma Yerine Hızlanmayı Seçti: Yeni ABD Yapay Zeka Doktrini ve Riskleri
  • Dijital Dönüşüm ve Gazeteciliğin Küresel Krizi

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile KarşılaştırmakKaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.