Bu makalenin ilk bölümünü Twitter Öldü mü? Kim Öldürdü Onu? – 1 başlığı altında okuyabilirsiniz.
Twitter kullanımına ilişkin istatistikler medyada çıkan haberlerden çok farklı bir görüntü çiziyor. Peki Twitter neden köpekbalıklarına yem oldu?
Twitter’ın en aktif kullanıcıları reklam peşinde olan ünlüler, medya firmaları ve yazarlar. Bu kişiler ve organizasyonlar değişik tweet’ler üzerinde geniş hak ve güçleri olan ve bunu kaybetmek istemeyenlerden oluşuyor ve Twitter’ı domine ediyorlar.
Pek çok kişinin zamanlarını tanımadıkları kişilere yayın yaparak harcamak konusunda zorlayıcı bir durumda hissetmelerini gerektirecek nedenleri olmasa da reklam peşinde koşanlar Twitter’a değer kazandırıyor.
Twitter niye Mayıs ayında olduğu yerde saydı?
Bence Twitter konusundaki medya ilgisi son zamanlarda doğal olarak bir azalma eğilimine girmişti ta ki Amerikalı ünlü talk şov starı Oprah Winfrey’in ulusal yayın yapan kanallardan birinde Twitter konusunda yaygara koparana dek. Nisan ayı ortalarında gerçekleşen bu olay Twitter’ın Nisan ayı rakamlarını Şubat ayı büyüme rakamlarının üstüne taşımasına yardımcı oldu.
Siteye olan üyelikler ve www.twitter.com’a yönelik trafikten oluşan gel-git dalgalarının sorumlularının neredeyse tamamı Nisan ayı sonunda adeta sıkıldılar ve site düşüşe geçti. Bu durum da Twitter’ın Mayıs ayında terk edilmiş bir perakende satış mağazası görünümüne bürünmesine yol açtı. Aslına bakarsanız Oprah’ın yol açtığı trafik çıkartıldığında bu kadar keskin bir düşüş yaşanmayacaktı zira düşüş zaten başlamıştı.
Ayrıca bana kalırsa Oprah Twitter için medya bağlamında düşüşün başlangıcını da temsil ediyor. Oprah kült TV izleyici kitlesine bir şeyin moda olduğunu söylediği anda aslında o şey resmi olarak yeniliğini kaybetmiş ve modası geçmiş hale dönüşüyor.
Sonuçta hızla yükselen büyüme eğrisi bir şekilde yavaşlamaya başlamış durumda. Peki ama neden? Bence bunun sebeplerinden birisi Twitter tarafından birkaç farklı kullanıcı tipinin adeta es geçilmesi ve ellerinden kaçırmaları. Twitter’ın ilk günlerinde ortada dönen iletişimin büyük çoğunluğunu domine etmekte olan analitik sosyal networking uzmanlarını es geçilen gruplardan birisi. Twitter beyin fırtınası yapılan bir odadan ziyade adeta bir stadyuma dönüşünce bu uzanmalar da FriendFeed gibi daha anlamlı muhabbetler yapabilecekleri servislere taşındılar.
Moda takipçileri de kısa süre içinde Twitter’ı, ardık moda olmadığı gerekçesiyle terk eden başka bir grubu oluşturuyor.
Ayrıca Twitter’ın en aktif olan kullanıcılarının pek çoğunun da artık twitter.com’u ziyaret etmediklerini belirtmemiz gerekiyor. Bu kullanıcılar artık Twitter’a ya bir cep telefonu uygulaması veya üçüncü şahıs bir uygulama aracılığı ile bağlanıyorlar. Ben de onlardan birisiyim.
Önceden Twitter’ı yalnızca Twitter.com aracılığı ile kullanırdım. Şimdi ise ileti göndermek için var olan iki üçüncü-şahıs hizmetlerden birisini, Tweet’leri görüntülemek için ise başka bir masa-üstü uygulamasını kullanıyorum. Bazen de iPhone’umu kullanıyorum. Twitter.com’u ise çok nadiren ziyaret ediyorum dolayısıyla da tüm Twitter aktivitelerim yapılan analiz çalışmalarına yansımıyor.
Kendi kabuğuna çekilen Twitter şimdi normalleşme sürecinde. Artık bir öncü, bir elit kulübü veya bir kültür dönüşüm ortamı durumunda değil. Sadece bir mesajlaşma servisi.
Niye Genç Yetişkinler Twitter Kullanmıyor?
Harvard’ın da doğru bir biçimde çözümlediği üzere Twitter genellikle bir kişiden çoğul ortama doğru yönelimli bir uygulama. On-line iletişim ile büyümüş olan genç yetişkinlerin tanımadıkları kişilerle konuşmaya yönelik bir arzuları yok. Genç yetişkinler daha çok arkadaşları ve aileleri ile iletişim kurmayı tercih ediyorlar dolayısıyla da Facebook gibi sosyal networklerin kullanımı her geçen gün artıyor.
Twitter daha çok satacakları bir şeyler olan kişilere veya profesyonel olarak networking yapan kişilere yönelik bir uygulama. Ama aynı zamanda bir hobi veya entelektüel bir ilgi alanını takip etmek için de son derece uygun.
Başka bir deyişle daha çok orta yaş veya yaşlı kimseler için uygun.
Peki sonuç olarak Twitter öldü mü? Henüz değil. Ancak, Oprah’ın da sayesinde, Twitter balonunun patladığını kesinlikle söyleyebiliriz. Artık bu uygulamayı kullananlar medyanın ilgisi veya şaşası olmadan, aylardır gördüğümüz büyük beklentiler ve yaygara olmadan Twitter’dan daha fazla keyif alabilirler.