Twitter, Kolombiya’da hükümetle resmi barış konuşmalarının öncesinde şiddeti tırmandıran ikinci büyük gerilla grubu ELN’nin resmi hesaplarını kapattı.
Gerilla’lar @ELN_Colombia ve @ELN_Ranpal hesaplarından Kolombiya hükümeti ile hazırlık konuşmalarına ait güncellemeler ve politik propoganda sunuyorlardı. Ama ELN geçen haftadan itibaren “silahlı mücadele” duyurmaya başladı ve Kolombiya’daki ekonomik aktivitelerin sabote edilmesini istedi. Gerilla’ların talepleri yayılmaya başladı ve uymayanlara ait kamyon ya da otobüs yakıldı.
ELN hesaplarının kapatılmasının nedeninin Twitter’ın kullanıcı kurallarının ihlal edilmesi olduğu düşünülüyor. ELN zaten Amerikan Hükümeti’nin terörist grup listesinde yer alıyor. Twitter geçen hafta son 1 yıl içinde 125.000 hesabı terör nedeniyle kapattığını [1] ve “Güven ve Güvenlik” Konseyi kurduğunu açıklamıştı.
Twitter kurallarına göre, “terörizm tehdit ve körüklemesi dahil, şiddet tehditinde bulunmak ya da şiddeti övmek” yasak. Amaçları diğerlerine zarar vermek olan hesaplara da izin verilmiyor.
Twitter, Kolombiya’nın en büyük asileri olan FARC’ın hesaplarını ise yasaklamamış durumda. Bu grup 2012’den bu yana hükümetle barış görüşmeleri sürdürüyor. Bu grubun hesaplarından da barış görüşmeleri ve talepleri ile ilgili yayınlar sürdürülüyor.
Kolombiya’nın 2ci büyük asi grubu olan ELN (National Liberation Army), 1960’da, Küba Devriminin hemen arkasından, Marksist-Leninist Özgürlük hareketi olarak kurulmuştu. Ama bugün kuruluş formasyonundan bir hayli uzaklaştığı belirtiliyor.
[2] Twitter Troller ile Mücadele için ‘Güven & Güvenlik Konseyi’ Kurdu




Kaynak : 