15 temmuzdaki Twitter hacklenme olayı ile ilgili olarak 3 kişi tutuklandı. Bunlar 19 yaşında bir İngiliz, Florida’dan 2 başka genç. Yetkililer, 17 yaşındaki Amerikalı Graham Ivan Clark’ın cuma günü Florida, Tampa’da tutuklandığını ve 30 ağır suçlama ile karşı karşıya olduğunu belirttiler. Bu genç saldırının lideri olarak tanımlanıyor.
Diğer iki kişinin de cuma günü tutuklandığı bildiriliyor. 19 yaşındaki Mason John Sheppard İngiltere’de tutuklandı ve tel sahtekarlığı yapmak için komplo kurmak, kara para aklamak için komplo kurmak ve korumalı bir bilgisayara kasıtlı erişimle suçlanıyor. 22 yaşındaki Nima Fazeli’nin ise, korumalı bir bilgisayarın kasıtlı erişimine yardım ve yataklık etmekle suçlandığı kaydı var.
Kirk Kimdir, Clark mı?
Savcılar, saldırıyı yürüten Kirk’e bu ikisinin yardım ettiğini söylüyor. Kirk’ün gerçek kimliği ise belli değil ama savcılar bunun Clark olduğunu belirtiyorlar. Yasal belgelere göre, Federal yetkililer, Twitter hack’ten önce Bay Clark’ın çevrimiçi etkinliğini zaten izliyordu. Gizli Servis bir süredir kendisini takip ediyormuş. Nisan ayında da 700.000 dolar değerinde Bitcoin’ine el konulmuş ama bu olayın detayı bilinmiyor.
Clark saldırıyı başlatırken, kendisinin teknoloji bölümü çalışanı olduğu şeklinde içeriden birini ikna etmiş. Ondan müşteri servis portalına erişmek için çalışanın kimlik bilgilerini almış. Böylece 130 hesaba ulaşmışlar. Ancak kimlikleri hakkında ipucu bıraktıkları ve hızla yakalandıkları kaydediliyor.
Bir haftadan kısa bir süre sonra, federal ajanlar Kuzey Kaliforniya’daki bir eve gitmişler, oradaki bir gençten aldıkları bilgilerle Sheppard’a tanımlamalarına yardımcı olan bilgi vermiş.
Fazeli ayrıca aracı olarak hizmet etmekle, saldırı günü çalınan Twitter hesaplarının “Rolex” adı altında satılmasına yardımcı olmakla suçlanıyor. Ancak iddianame Bay Fazeli’nin aracı olarak çalışmasıyla ilgili birkaç ayrıntı sunuyor.
FBI’dan konuyla ilgili özel ajan John Bennett şunu söyledi :
“Siber ihlallerle ilgili soruşturmalar bazen yıllar alabilirken, araştırmacılarımız bu hackerları birkaç hafta içinde gözaltına alabildiler”
17 Yaşında Lider mi?
Hackerlar, 15 Temmuz’da on milyonlarca takipçisi olan bazı yüksek profilli hesaplardan arka arkaya klasik bir bitcoin dolandırıcılığı öneren bir dizi tweet gönderilmiş ve takipçilere, belli miktarda bitcoini belirli bir bitcoin cüzdanına aktarmaları halinde karşılığında iki kat para alacakları söylendi.
Güvenlik uzmanları, hem operasyonun amatör doğası hem de hackerların hemen arkasından başarılarını duyurmaya istekli olmalarına bakarak, liderin 17 yaşında olmasının şaşırtıcı olmadığını belirtiyorlar.
Ayrıca bitcoin konusu da aşırı özensiz olarak tanımlanıyor. Çünkü federal yetkililer bilgisayar korsanlarının ikisini bitcoin işlemlerini analiz ederek tespit etmiş durumdalar.
Bu hikayedeki sualler şunlar;
- Twitter gibi dünya çapında bir uygulamanın 17 yaşındaki –çok becerikli de olsa– birisi tarafından böylesine hacklenmesi mümkün müymüş?
- Üstelik anlatılan hikaye Twitter’ın altyapısının elemanların ellerinde olduğu, kullanıcıların herhangi birinin adına kolaylıkla mesaj atabilecekleri gibi bir yere gidiyor. Bu da tuhaf. Demek ki, içeriden bir Twitter çalışanını ayarlayıp, istediğiniz insan tarafından mesaj atmış gibi gösterilebilir mi?
- 17 yaşındaki delikanlının nisan ayında bitcoinlerine neden el konulduğu ve el konulduktan sonra hala neden ortalıkta dolaştığı da bir soru işareti.
- En sonunda da yukarıdaki FBI ajanının söylediği şeyi soralım; bir çok saldırıyı çözmek mümkün değilken ya da çözülmesi aylar alırken, bu saldırı nasıl da 2 hafta da çözülüverdi.
Hepsi ilginç. Bu hikayenin altından günün birinde başka bir hikaye çıkarsa pek şaşırmayın.