Bu hafta Karayolları Taşımacılık Yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre; [1] Polisin, bir Uber şoförüne ikinci kez işlem yapılması durumunda, şöförün yetki belgesi iptal edilecek, iki yıl boyunca taşımacılık yapması yasaklanacak. Özetle D2 yetki belgesi sahiplerinin faaliyetlerine devam etmeleri halinde karşılaşacakları yaptırımlara ilişkin düzenleme yapıldı. Gelişme üzerine UBER genel merkezden şöyle bir açıklama yaptı :
“Türkiye’deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla tüm ilgili yerel paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istiyoruz ve uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye’ye sonuna kadar bağlıyız.
Saygılarımızla,
Uber”
UBER’i mahkemeye taşıyan [2] İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu UBER’in son yapılan düzenleme ile bittiğini söyledi :
”UBER artık yok, bitti. Artık VIP taksiler ve bizim taksilerimiz olacak. Bakanlık bunu yayınladı. Artık UBER işi kalktı. Bu tarihten sonra taksiciler olarak daha özenli ve daha titiz çalışacağız ve vatandaşımıza layıkı ile hizmet vermeye devam edeceğiz.”
İstanbul’daki UBER sürücülerinin kayıtlı olduğu Ulaşım ve Turizm Hizmetleri Derneği Başkanı Ersin Kula ise kesinleşmiş bir durumun olmadığını, D2 belgesinin şehir dışını kapsadığını belirtti :
“Bakanlığın çıkardığı yasa bizi çok kapsamıyor. Ancak belediyelerden aldığımız bir belge var. Biz o belgelerle iş yapıyorduk. Şimdi onunla da ilgili bir düzenleme yapılacakmış biz onu engellemeye çalışıyoruz.”
Uber’e Kesilen Cezalar
İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü Sivil Trafik ekiplerinin 2018 başından bu yana UBER’e yönelik çok sayıda uygulama gerçekleştirdiği bildiriliyor. Yapılan uygulamalarda 6.295 UBER sürücüsüne 18,9 milyon TL ve yolculara da 2,1 milyon TL cezai işlem uygulandı.
Yapılan uygulamalarda, izin belgesi almadan ticari faaliyet yürüten ya da aldığı belgenin dışında faaliyet yürüten sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’nun Ek 2/3 maddesi uyarınca ilk seferde 3.006 TL, tekrarı halinde 5.010 TL ceza uygulandığı bildirildi. Ek 2/4 maddesi uyarınca da bu araçlardan hizmet alan kişilere 344’er Türk Lirası ceza uygulandığı belirtildi.
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 2016 yılında 593 ve 2017 yılında da 4.547 UBER sürücüsüne cezai işlem uyguladığı kaydediliyor.
[1] KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
[2] İçişleri Bakanlığı Uber’e Özel Yasa Çıkarılıyor
Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?