Bir kaç gün önce Uber minibüslerle hizmet verdiği XL faaliyetlerine son verdiğini açıklamıştı[1]. Aynı açıklamada Uber’e kayıtlı sarı ve Turkuaz Taksilerin servis vermeye devam edeceği açıklaması vardı. Yapılan açıklamaya göre Uber’e kayıtlı taksi sayısı 4 binin üstünde. Bunlar sarı ve turkuaz ticari plakalı taksiler.
Uber, Türkiye’de Taksi, Yemek, Nakliye vs Hizmetleri Veriyor
Uber 31 mayısta yaptığı resmi açıklama ile XL servisine son verdiğini açıkladı ama Türkiye’de servis vermeye devam ediyor. Bu servisler arasında, online yemek servisi, nakliye, şirketler için hizmetler vs de mevcut. Tam servis alanlarını web sitesine bakarak görebilirsiniz.
Taksi servisi konusunda ise, ticari taksi plakası olanlardan Uber’e kayıtlı taksiler hala çalışmaya devam ediyor. Bunların sayısının 4 binin üstünde olduğu bildiriliyor. Durdurulan ise, lüks minibüslerle verilen XL servisi. Bu servis taksiciler tarafından yoğun tepkilerle karşılaşmış ve valilik tarafından da bazı kısıtlamalara tabi tutulmuştu. Bunun sonucunda bağlanan arabaları nedeniyle, Yenikapı’da bir sürücü protestosu da yaşanmıştı.
Yabancılar Uber’i Tercih Ettiği için Taksiciler de Kullanıyor
Taksiciler açısından bakıldığında Uber’den tüm dünyada yükselen şikayetler var. Özellikle aldığı komisyonun fazlalığı ve sürücünün çeşitli risklerine, mesela amortisman giderlerine katılmamasına karşı tepkiler var. Türkiye’deki taksiciler ise, “taksi plaka”larına ödenen para nedeniyle, taksici olmayan sürücülerin çalışmasına tepki gösteriyor.
Ancak uygulama dünyada çok yaygın olduğu için turistlerin en çok kullandığı uygulama durumunda. Şu anda cep telefonunuzdan, 60 ülkede 400 şehirde Uber çağırabiliyorsunuz.
Bunun nedeni ise, müşteri açısından bakıldığında, bu servise dahil arabaların daha temiz ve özenli olması, sürücülerin uygar olması gibi “konfor” nedenleri var. Ama daha önemlisi, Uber ile dolandırılmak mümkün değil. Uber baştan size gideceğiniz yerin parasını hesaplıyor. Gideceğe yere döndürürle döndürüle, fazla para alarak götüren taksilerden hoşlanmayan turistlerin tercihi de bu oluyor.
Yerel Uber Benzeri Uygulamalar da Çalışıyor
Uber’in dışında ülkemizde “BiTaksi” ya da “iTaksi” uygulamaları var. Ancak BiTaksi Ankara ve İstanbul, iTaksi ise İstanbul’da hizmet veriyor. Ticari plakalı taksilerle servis veren bu 2 şirket yine Uber gibi mobil uygulama ile çağrılıyor ve kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. iTaksi, İstanbul Büyükşehir Belediyesine hizmet amaçlı bir özel şirkettir. İBB ile yaptığı anlaşma çerçevesinde İstanbul Kart ile de ödeme alıyor.