Geçen hafta gerçekleştirilen IDC Big Data ve Veri Analitiği etkinliğindeki bir çok ilginç sunumdan birisini SAP Operasyondan sorumlu genel müdür yardımcısı Uğur Candan yaptı. Hem toplantıya katılan satıcı/üretici firma yetkilileri, hem de bu işin müşteri tarafı olan CIO ya da iş birimlerinden sorumlu firma yöneticileri, big data ve iş zekası konusunun henüz gelişme aşamasında olduğunu düşünüyor ama konuştuğumuz üreticiler içinde en heyecanlısı Uğur Candan. Ekrana klasik bilgisayar sistemleri mimarisini çizen Candan, “bunu mu uyguluyorsunuz, o zaman sorun var” dedikten sonra bugün nasıl bir mimariye geçilmesi gerektiğini anlatıyor(bu sunumu, youtube’de de mevcut).
Candan’a Big Data ve İş Zekasına nasıl yaklaştığını sorduk. Heyecanlı bir şekilde; SAP’nin bu konuda tüm üreticilerden farklı olarak, sıfırdan data platform oluşturduğunu anlattı. Candan, bunun önce sektörde tuhaf karşılandığını (bunun için Oracle’ın sahibi Larry Ellison’un bir videosunu gösterdi. O da youtube’de var) ama bugün 3-4 yıl aradan sonra diğer mega vendorlar tarafından takip edilen bir trend haline geldiğini anlattı. Candan bakın neler söyledi :
Biz 40 yılı aşkın süredir uygulama yazıyoruz. Yaklaşık 38 ya da 39cu yaşımızda iken, “Elimizde ne olsa daha iyi olur?”, “Elimizde ne hala yok ve ne olsa iyi olur?” diye düşündük. Kurucumuza sorduk; Böylece “Hana” diye adlandırdığımız, “memori veri tabanı” demek istemiyorum, “data platformumuzu” oluşturmuş olduk.[1]
Gerçekten IT dünyasında acaip karşılandı. Doymuş ve herkesin birbirini satın aldığı, birbirinin gözünü oyduğu bir pazardı. 2009 yılında bunu yapmak için deli olmak lazımdı. Bugün baktığımız zaman SAP’nin bütün uygulamalarının üzerinde çalıştığı bir platform oldu ve iddia ediyorum; ne eşi, ne benzeri yok.
Mega vendorlar içinde en genç altyapı teknolojisine sahip olan biziz..
Bu önemli. Bir çok firma başka firmaların teknolojilerini satın alıp kendi teknoloji yığınları içine eklerken, SAP kendi teknolojisini yaratmayı tercih etti
Ve bugün, yazın ortasında “Hana” 2 yaşını kutladı. Binlerce firma onun üzerinden işlem yapıyor.
Uğur Candan’a “Bu tamam da, geleceğe yönelik ne var?” diye sorduk ;
Mimaride dün yapılamayan gerçek zamanlı işler yapılacak. Yeni kuşak bazı yazılımların kapısını aralanıyor. Artık arama değil bulma motoru lazım. Mesela perakendeci olayı anında görüp, ona göre önlem almalı.
Bunu anlayan var mı?
Ben sunumlarımda, hep alışageldiğimiz referans mimariyi çiziyor ve sonra soruyorum; eğer şu mimariyi hala takip ediyorsanız problem var. Bir şeyleri yanlış anlamış ya da takip edememiş olabilirsiniz. Dünya değişiyor diyorum.
Bu SAP HANA nedir diyeniniz varsa, ‘High Performance Analytic Appliance’ yani “Yüksek performanslı analitik uygulama” kısaltılmışı olan bu ad; hafızadan çalışan, kolon bazlı, ilişkisel veri tabanı olarak adlandırılıyor.



Kaynak : 