Uluslar arası uzak-mesafe telekomünikasyon sektörü global bazda hızla değişen bir sektör. Son yirmi yıl içinde servis sağlayıcılarının serbest pazara geçişleri, ciddi fiyat rekabetlerine ve hızla gelişen bir teknolojik inovasyona sebep oldu. Bu değişimle birlikte taşıyıcı firmalar yeni sorunlarla baş etmek zorunda kaldılar.
Pazar hızla IP networkler lehine doğru bir değişim yaşadı ve operatörlerin abonelerine IP üzerinden ses aktarımı sağlayan (Voice-over-IP) hizmetler geliştirmeleri olmazsa olmaz hale geldi.
Bu bağlamda doğru zamanlamayı ve yatırım planlamasını yapmak, eski miras networkleri terk etmek, ve bir yandan da ekonomik krizlerle baş etmek taşıyıcılar için son derece zorlayıcı etmenler oldu.
Uzun süreden beri bu sektör için araştırmalar yayınlayan global araştırma firması TeleGeography’nin yayınladığı son rapor, uluslar arası telefon trafiğindeki büyümenin azaldığını ortaya koyarken Skype trafiğindeki artışa dikkat çekiyor. Geçtiğimiz 25 yıllık süreçte uluslar arası telefon görüşmesi hacmi yıllık yüzde 15’lik bir büyüme gerçekleştirmekteydi. Ancak TeleGeography’nin yaptığı araştırmaya göre son iki senede bu büyüme oranı yüzde 8’e düştü.
Rapor özellikle 1990’ların sonunda uluslar arası ses trafiğinde ciddi bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Bu artışa etki eden faktörler arasında serbest pazar ekonomisine geçişler, mobil telefonların bir anda popülerleşmesi ve ucuzlaması, uluslar arası arama kartları ve kontörlü servislerin düşük gelirli göçmenler için de uluslar arası telefon görüşmelerini karşılanabilir hale getirmesi sayılabilir.
2000’e girerken uluslar arası telefon trafiğinde yaşanan bu patlama, sonraki yıllarda da sürekli büyümeye devam etti. Ancak özellikle 2008 sonunda patlak veren global ekonomik kriz uluslar arası telefon trafiğindeki büyümeyi yavaşlattı. TeleGeography’nin raporuna göre 2008 yılında yapılan 376 milyar dakikalık uluslararası arama süresi 2009 yılında 406 milyar dakika olarak gerçekleşti. Dünyanın en geniş arama coğrafyası olan Meksika’ya yapılan arama trafiği 2008’de yüzde 4 oranında azalırken, Orta Amerika’ya yapılan toplam aramalar da yüzde 5 oranında düştü.
Konuyla ilgili olarak TeleGeography analisti Stephan Beckert, uluslararası telefon trafiğine olan talebin diğer sektörlere göre daha fazla olduğunu ancak yine de ekonomik krizden etkilendiğini belirtti. Beckert analiz raporunu değerlendirirken Skype aracılığıyla yapılan arama trafiğinin oldukça yüksek olduğunun altını çiziyor. Beckert, Skype kullanıcılarının kendi aralarında internet üzerinden gerçekleştirdikleri uluslararası aramaların 2008 yılında yüzde 51, 2009’da ise yüzde 63’ arttığına vurgu yaparak 54 milyar dakikaya ulaştığını belirtti. Beckert’a göre Skype bu büyüme oranlarıyla uluslararası iletişimde açık ara en büyük hizmet sağlayıcısı durumunda.
TeleGeography raporunda ayrıca önümüzdeki yıllar için beklentilere ve pazar yönelimlerine de kısaca değiniliyor. Buna göre 2009 ila 2011 arasında uluslar arası global ses trafiği yüzde 7 ila 8 düzeyinde büyümeyi sürdürecek. Uluslar arası ses trafiği fiyatlandırmalarında ise ciddi bir düşüş beklenmiyor.

Kaynak : 