• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa *ARAŞTIRMA

Uygulama Sunucusu Pazarının Biçimlendirilmesi

Mart ayında yine TechMetrix’den Jean-Christophe Cimetiere’in yazdığı “Uygulama Sunucusu Satıcılarının Geleceği Nasıl” başlıklı bir makale yayınlamıştık. Bu makale uygulama satıcılarının e-ticaret devrinde ayakta kalabilmek için iş modellerini ne şekilde yeniden değerlendirmek zorunda kalacakları üzerinde duruyordu.

Internet.com-Internet.com
26 Şubat 2001
-*ARAŞTIRMA, Sunucular
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Mart ayında yine TechMetrix’den Jean-Christophe Cimetiere’in yazdığı “Uygulama Sunucusu Satıcılarının Geleceği Nasıl” başlıklı bir makale yayınlamıştık. Bu makale uygulama satıcılarının e-ticaret devrinde ayakta kalabilmek için iş modellerini ne şekilde yeniden değerlendirmek zorunda kalacakları üzerinde duruyordu.

Makalenin Techmetrix tarafından ilk kez yayınlanmasından itibaren altı ay geçti, ve uygulama sunucusu pazarındaki en son olaylardan sizi haberdar etmenin zamanının geldiğini düşündük.

Geçen sonbahar, bu pazarın yeni biçimi ve ona bağlı olarak pazar potansiyeli tartışılmıştı. Her ne kadar e-ticaret çözümü ve e-ticaret yapı bölümleri gelecekte gelişecek olsa da, şu an için görünen o ki uygulama sunucusu pazarı küçülüyor.

Gerçekten Yeni Olan Ne?

Geçen yıl boyunca J2EE pek çok uygulama sunucusu satıcısı tarafından benimsenen bir standart haline geldi. Sonuç olarak, bir zamanlar çeşitli uygulama sunucularını farklılaştıran faktörler yok oluyorlar. Bir bakıma, J2EE engelleri yükseltti. Vahşi rekabet artık düşük teknik seviye yerine yüksek çözüm seviyesinde gerçekleşecek. Uygulama sunucuları temelde ana hizmetler ve genişletilmiş hizmetlerden oluşur.

Yukarıdaki hizmetlerin yanı sıra uygulama sunucuları verimliliği artırmak için geliştirme araçlarına gerek duyar. Pek çok uygulama sunucusu satıcısı ana hizmetleri için şimdiden J2EE “standardı”na geçiş yaptı ya da geçiş yapmaya çalışıyor. Yine de başka seçenekler de var. Örneğin, ASP, CFML, PHP ve Perl gibi pek çok yazım teknikleri mevcut. Microsoft’un ASP teknolojisi yine de Microsoft platformunun düşük versiyonundan biraz daha gelişmiş bir teknolojiyi temsil eder.

Eğer Windows NT’yi orta kat yaratmak için uydurmakta bir promblem yaşamıyorsanız, Microsoft platform (örneğin COM, DNA ve ADS) projeniz için en mantıklı seçimdir. Ama J2EE projelerinin çoğu da Windows NT üzerinde oldukça iyi çalışmaktadır. Bu yüzden Windows NT ile bir J2EE çözümünü seçmek anlamlı olur. Bunu yaparken tercihlerinizi açık bırakın; gerektiğinde ya da istediğinizde işletim sistemlerini kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Allaire ColdFusion’ın markup dili CFML de ana şirketinin Java stratejisi haline geldi. Ve son olarak PHP veya PERL gibi birkaç açık kaynak yazım dilleri mevcut. Gerçekten de, PHP son derece başarılı olmuştur ve gerçekten iddiali gözükmektedir.

Yazım araçları çoğu zaman başlangıç seviyesinde uygulama sunucuları olarak görülmektedir çünkü yük dengeleme ve hata düzeltme özelliklerine sahip değillerdir; yine de çoğu zaman iş görürler.

J2EE tabanlı çözümler şirket sınıfı proje ve uygulamaları hedef tutar çünkü J2EE’nin dağınık ve hedefe yönlenmiş yetileri büyük ölçekli projelere daha uygundur.

Sonuç olarak, J2EE uyumlu uygulama sunucuları en mantıklı seçenek gibi gözüküyor. (Ne yazık ki, “uyumlu”nun tanımı satıcılar arasında değişiyor.) İnanıyoruz ki J2EE’yi kullanan şirketler doğru bir hareket yapmaktalar çünkü böyle bir seçim endüstriyi standartlaşmaya bir adım daha yaklaştırır.

Uygulama sunucuları temelden standart olduklarından uygulama sunucusu fikri, tıpkı bir işletim sistemi gibi bütünüyle şirket enformasyon sistemlerinin standart bir parçası haline geliyor. J2EE bu standartlaştırma sürecinde önemli bir rol oynar.

Java uygulama sunucusu alanında özellikle güçlü olan Açık Kaynak Yazılımı da bu gelişmeyi ateşleyen diğer bir güçtür. Enhydra, Apache Jserv & Tomcat ve Jonas gibi bir avuç önemli Java OSS projeleri şirketlerin birer J2EE uygulama sunucusuna sahip olmalarını kolaylaştırıyor.

Neler Oluyor?Şirketler şu sıralar internet stratejilerini yaratmak ya da genişletmek için başvuracakları yöntemleri seçmekteler (örneğin B2C ya da B2B). Pek çoğu daha önceden intranet geliştirmeye başlamıştı. Şu anda şirket içinde bir veya daha fazla web uygulama geliştirme çözümlerine (bir uygulama sunucusu) sahipler. Bu tip şirketler e-iş stratejilerini genişletirken iki yaklaşımdan birini seçebilirler: alttan üste doğru olanı ya da üstten alta doğru olanı.

Alttan Üste Doğru Uygunlukİyi sonuçlar veren bir ürüne aşinalık kazandıysanız yatırımdan para kazanmak için ona bağlı kalmayı denemeye değer. Sapphire/web, WebObjects, WebLogic ve Cold Fusion gibi web geliştirme araçları intranet uygulamalardaki kullanımdan e-iş uygulamalarındaki kullanıma genişletmek için uygun ürünlerdir.

Tabii ki o zaman sunucunun yeni bir takım şartları karşılaması gerekir. Özellikle de, ölçülebilir olması ve hem performans hem de güvenilirlik sağlaması gerekir. Dahası, bugünün hızla işleyen pazarının ışığında müşteriler paketlenmemiş çözümler ve kullanıma hazır bileşenler istemektedir.

Üstten Alta Doğru Uygunluk

Üstten alta yaklaşımı her türlü mevcut araçtan kurtularak belirli e-iş gelişimine en uygun çözümü aramaya dayanır. Bir organizasyon e-iş şartlarına sıkı sıkıya odaklanmayı planlarsa bazı uygulama sunucusu satıcıları bunu çok iyi karşılayabilirler.

Bu çözümler intranet uygulamaları için de iyi sonuç verir. Yine de, Broadvision, InterWorld ve Vignette gibi oyuncuların ürünleri ısmarlama uygulama üretmek için tasarlanmamışlardır ve intranet uygulamalarının geliştirimi için nadiren uygunluk gösterirler.

Eğer hem intranet hem de e-iş işlemlerinde işe yarayan bir çözüm bulursanız, şirketinizde web gelişmelerinizi tek bir ürünle standartlaştırmak için büyük bir fırsattır bu. Yalnız seçilen ürünün endüstri standartlarıyla uyumlu olması gerektiğini unutmayın. Yukarıdaki işlemler karar verme aşamasında yalnızca yol göstericilerdir. Bunun dışında, mükemmele ulaşmak için çabalarken kişi çalışanların ve müşterilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamama riskine girdiğinden bir şirket içindeki tüm web gelişmelerini standartlaştırmak en büyük hedef olmamalıdır.

Sonuç

E-ticaret internet ekonomisinin itici gücüdür (bkz. ilk diyagramın üst bölümü). Bu yüzden değer katan çözümler ve paketlenmemiş ürünler şirketler için en baş öncelikler haline geldi.

Bugün lider satıcılar, değer katan bileşenler ve ısmarlama uygulama geliştirme dahil web uygulama geliştirmenin tüm sahalarında çalışabilen satıcılardır. Saf e-iş çözümlerine yoğunlaşan editörler oldukça başarılı ve bir süre daha bunu deva ettirmeliler; yine de potansiyelleri sınırlı – tabi ki ürünlerini sunabilmenin bir yolunu bulmadıkları sürece. Internet ekonomisinde işlevsellikten de daha fazla önem taşıyan şey anında pazarda olmasıdır.

Uygulamaları kurmak için gereken teknik altyapıyı sağlayanlar olarak uygulama sunucusu satıcıları sürekli büyüyen internet ekonomisinde gerçek kaybedenler olarak düşünülebilir. Bu pazara yeni girenler oldukça zor zamanlar geçiriyorlar. Gerçekten de pazarın liderleri çoktan belirlendi (örneğin BEA, IBM, SUN ve Microsoft); birkaç yüreklilik sahibi şirket ön safları karıştırdı (Bluestone, SilverStream, Allaire ve benzerleri) ve Enhydra gibi bazı standart OSS uygulama sunucuları da ilgi çekmeyi başardılar.

Her şey bir yana, büyük bir meseleye işaret etmek gerekiyor: uygulama sunucusu verimliliği. Bugünün web uygulama geliştirme araçlarının verimliliğini daha önceden kullandığımız (ve hala elimizde bulunan) zengin alıcı/sunucu araçlarıyla karşılaştırırsak gelişme için hala fazlasıyla olanak olduğunu görürüz.

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Ernur Öktem
  • Yakında Yerli Üretim Huawei Telefonlar mı Göreceğiz?
Fusun S.Nebil
  • Felsefe, Tarih ve Gençler.. Bu Ülkede Ümit Biter mi?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Dezenformasyonla İlgili Yeni Avrupa Uygulama Kuralları: Öz Düzenlemeden Ortak Düzenlemeye
Mehmet Taşnikli
  • İnternet Devleri, AB’nin Yeni Dezenformasyonla Savaş Kurallarını İmzaladı
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Rekabet Kurumu’ndan Başarılı Yemek Sepeti Soruşturması Animasyonu
  • Uydudan GSM’e Sinyal Teknolojisi, Test için FCC’den Onay Aldı
  • Depremi Önceden Haber Veren Sistem: EDIS
  • Dezenformasyon Düzenlemesi Düşman Ülkeler İçindir, Halk için Değil
  • AB, Cep Telefonları için Ortak Şarj Cihazını (USB-C) Zorunlu Kılıyor

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.