Türkiye Varlık Fonu’ndan yapılan açıklamada, Milli Piyango ihalesine dair bilgiler verildi. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez :
“Milli Piyango’nun sahibi devlettir. Varlık Fonu 47 yıl boyunca lisansı olmaya devam edecek. Hasılat paylaşımına dönük hizmet alım modeli. Kamuya sağlanan değer 28,1 milyar TL’dir. Bu modelde kazanan devlet olacak. Bugünkü cironun üç katı kadar hasılat taahhüdü vermektedir kazanan taraf.
dedi. Sönmez, at yarışlarıyla ilgili doğru modelin oluşturulması için çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
Türkiye Varlık Fonu’nun gerçekleştirdiği Milli Piyango ihalesinde Doğan-Online-Intralot, Sazka, IGT Austria GmbH ve Demirören-SISAL ortaklığından gelmişti. Demirören grubu başka bir ortaklıkla İddaa ihalesini de kazandığı için bu ihale hayli eleştirildi.
10 yıl boyunca Milli Piyango, Demirören ve İtalyan ortağı tarafından işletilecek. Sisal – Şans Ortak Girişim Grubu, Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler Teknoloji Yatırım AŞ’nin yüzde 51 ve İtalyan Sisal S.p.A’in yüzde 49 katılımıyla oluşuyor. İhale öncesinde, şans oyuncularında uzmanlığı olan ve belli bir ciro kriterini karşılayan şirketlerin bu işin en az yüzde 51’ini alması gerektiğini, geri kalan yüzde 49 için şirketin konsorsiyum yapabileceğini belirtmişti.
İlk şartnamede ilk yıl için 7.5 milyar lira hasılat garantisi ve 10 yıl boyunca hasılatta enflasyon oranında güncelleme isteniyordu. İhale öncesi açıklanan şartnamede ise 10 yıl için bugünkü değeriyle 28 milyar liralık hasılat istendi. Bu rakamın yıllık 9.5 milyar liraya denk gelmesi üzerine diğer firmalar yeni ihalede teklif sunmadı. Tek teklif Demirören ve İtalyan ortağı Sisal Group’tan geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ise başkanvekili olduğu Varlık Fonu 6 Ocak 2017 tarihinde çıkarılan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Piyango’nun lisans hakkını 49 yıllığına devir almıştı.
Varlık Fonu’nun borçlanarak ya da portföy şirketlerinden yararlanarak kaynak yarattığını söyleyen Sönmez Milli Piyango için şöyle konuştu;
“Milli Piyango’da cirodan fona kaynak akışı olacak. Borçlanmayı da makul şekilde yapacağız. Borçlanmanın maliyeti daha düşük olduğu için sermaye maliyetimizi düşüreceğiz”.