Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başkanvekilliği görevine, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak getirildi. Hikmet Karadağ, Kerem Alkin, Yiğit Bulut, Oral Erdoğan’dan oluşan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi eski Yönetim Kurulu, 12 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararla görevden alınmış oldu.
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Müdürü’nün atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı[1]. Zafer Sönmez’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildiği atama kararına göre, başkan vekilliğine Berat Albayrak atandı.
Yönetim Kurulu Üyeliklerine Selim Arda Ermut, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Erişah Arıcan, Fuat Tosyalı ve Zafer Sönmez atandı.
Türkiye Varlık Fonu Nedir?
Ulusal varlık fonu, ülkelerin resmi rezervleri dışında oluşan birikimleri ile oluşturulur. Resmi rezervler ülkelerin Merkez Bankalarında biriken döviz ve altın rezervlerinden oluşurken, ulusal varlık fonları cari işlem fazlası olan ülkelerin ihtiyaçları ötesindeki rezerv birikimlerini karlı bir şekilde değerlendirmek için müstakil fonlar kurmasıyla ortaya çıkmıştır.
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi [2] ise, 26 Ağustos 2016 tarihinde Başbakanlık’a bağlı bazı şirketleri yönetmek için kanunla kuruldu. Ancak, cari işlem fazlası olmadığı için bu konu, o günden beri tartışılıyor.
Türkiye Varlık Fonuna dahil edilen varlıklar şu şekilde;
- Türk Hava Yolları A.O.’nın %49,12 oranındaki hissesi
- Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi
- Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası A.Ş.’nin sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı
- Türkiye Halkbankası A.Ş.’nin %51,11 oranındaki hissesi
- Türkiye Petrolleri A.O.’nın (TPAO) sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı
- Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamını
- Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’nin (PTT) sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı
- Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.’nin (TÜRKSAT) sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı
- Borsa İstanbul A.Ş.’nin sermayesinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı
- Nakit oynatılan Piyango, Hemen-Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile ilgili daha değişik yeni oyunların yapılmasına izin verilebilecek oyunlarına ilişkin lisans 49 yıl süreyle
- TCDD İzmir Limanı devri işlemleri tamamlanıncaya kadar TCDD’nin yönetiminde kalmasına ve TCDD tarafından işletilmeye devam edilmesine karar verilmiştir.
- Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’nin sermayesinde bulunan %49 oranındaki hisse
- Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü
- Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş’nin %10 oranındaki hissesi
- Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (Çaykur)
- Türkiye Jokey Kulübü’nün yurt içinde at yarışları düzenleme, yurt içi ve dışında düzenlenen at yarışları üzerine yurt içi ve dışından müşterek bahis kabul etme hak ve yetkilerine ilişkin lisanslar, topluca 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle,
- Mülkiyeti Hazineye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’da bulunan bazı taşınmazları