AKP milletvekili Reha Denemeç, CHP milletvekili Tacidar Seyhan, DPT e-Devlet uzmanı Ahmet Altınok, Türkiye Bilişim Derneği Kamu Bilişimcileri Başkanı Abdullah Körnes ve Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı Mehmet Tomruk’un kamu tarafını oluşturduğu forumun vatandaş tarafında, bankacı Hülya Güler, Ekonomistler Platformu Başkan yardımcısı Oğuz Demir, Gazeteci Serhat Ayan ve Proje Yöneticisi Gökhan Konaş bulunuyordu.
ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Profesör Ahmet İnam, “Düşten düşünceye” isimli kitabında, Türkiye’nin teknoloji ve bilgi sürecine ilişkin şu örneği veriyor:
“Güzel pastalar yapmak istiyoruz. Pastaları yapacak en gelişmiş araçlarımız var. Doğrusu başkalarından bulup getirmişiz. Pasta makinesinin kullanım kılavuzundaki sözlere de son derece duyarlıyız. Vitrinimiz güzel pastalarla dolu. Oysa vitrinin ardındaki mutfak felaket. Unların içinde böcekler geziniyor. Yumurtalar bayat. Üstelik pasta yemeyi de bilmiyoruz. Tıkınıyoruz sadece. Pastayı tatmayı bilmiyoruz. Tadı bir yaşama sevincine dönüştürmeyi bilmiyoruz. Yani ayıp ediyoruz: hem makineye, hem kültürümüze hem de kendimize…”
e-Devlet süreci de, bizim pasta yapmamıza benziyor. Kurumların bir çoğu, ileri teknoloji ve yazılımlarla vatandaşa en iyi hizmeti sunabilmek için yarış halindeler. Koordinasyonunu Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’nın yaptığı süreç, Türkiye’yi bilgi toplumuna taşıyacak. Elbette kestirme bir yolu yok bunun herkes üzerine düşeni yapmalı. AKP milletvekili Reha Denemeç, sürecin siyasi kararlılığını bulunduğunu anlattı. Denemeç’in, 2004 yılı Mayıs ayında Bilişim Zirvesi’nde konunun enine boyuna tartışılacağı müjdesini verirken, TBD Kamu-BİB Başkanı Körnes, “bu sürece herkes katılsın, katkıda bulunsun. Erkesin üzerine düşeni yapmasının zamanıdır” sözleriyle zirvenin önemine işaret etti.
Vitrinin güzel pastalarla dolu olduğu, ancak mutfağın temizliği ile sürecin çoktan başladığının altının çizildiği forumda, e-Devlet uygulamalarından söz etmenin henüz erken olduğu vurgulandı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem dairesi tarafından uygulanan Polnet projesinin hangi aşamada olduğunu ve eksikliklerini aktaran Bilgi İşlem Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Tomruk, gelinen noktada maliyeti düşük, hızlı ve etkin uygulamalar gerçekleştirdiklerini anlattı. Tomruk, uygulamalarda karşılaşın aksaklıklar için gerekli yasal ve mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerektiğini vurguladı.
Özellikle internet erişiminin yaygınlaştırılması ile e-Devlet kullanımının artacağı görülüyor. E-Devlet uygulaması, onu kullanan vatandaş olduğu sürece gelişecek. Yani e-Devlet, sadece devletin değil, vatandaşında katkısı ile gelişecek bir olgu olarak görülüyor
Bilgiyi, hayatı kolaylaştıracak şekilde kullanabilecek bir ortam yaratmak gerekmektedir. İşte bunu, siyasal ve ahlaksal boyutları ile planlayan ve bir güce dönüştüren politikadır. Bunu uygulayacak siyasi irade, bunun için gerekli olan personel alt yapısı ve yetişmiş uzman gücü var.Ancak vitrinimizin güzel pastalar ile süslenmesi için herkesin katkısı gerekiyor.