Avrupa, internet devleri olan GAFA’nın vergi ödememesinden uzun yıllardır fazlasıyla rahatsız. Düzenleyicilerin ve politikacıların sık sık belirttiği gibi, bu firmalar Avrupa ülkelerinin vatandaşlarından büyük paralar kazanıyorlar ve karşılığında bu ülkelere çok az vergi ödüyorlar. Bu listeye Türkiye de dahil.
Küresel vergi sisteminin elden geçirilmemesi nedeniyle, bir dizi Avrupa ülkesi, özellikle bu şirketlere yönelik yeni vergiler uygulamaya koydu. Türkiye de nisandan itibaren vergi uygulamasına geçti. Buna karşılık internet devleri maliyetleri geri paslayarak cevap veriyor.
Geçtiğimiz ay içinde Apple, Google ve Amazon, İngiliz hükümeti tarafından getirilen yeni “dijital hizmet vergisini” dengelemek için sadece İngiltere’ye yönelik olarak kurumsal müşterileri için fiyat değişikliklerini duyurdu. İngiliz hükümetinin vergisi “arama motorları, sosyal medya hizmetleri ve çevrimiçi pazar yerleri” tarafından üretilen herhangi bir gelir üzerindeki vergiyi yüzde 2 artırıyor.
Google karşılık olarak, İngiltere’de Google Ads ve YouTube üzerinden satın alınan tüm reklamların ücretlerini yüzde 2 artırıyor. Google sözcüsü konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı :
“Dijital hizmet vergileri dijital reklamcılığın maliyetini artırıyor. Genellikle, bu tür maliyet artışları müşteriler tarafından karşılanır ve bu vergiden etkilenen diğer şirketler gibi, Kasım ayından itibaren faturalarımıza bir ücret ekleyeceğiz.”
Apple ise, İngiltere’deki App Store’da geliştirici ücretlerini ödeme şeklini değiştiriyor[1]. İngiliz hükümeti geliştiricilerin uygulamalarından her satın alma işleminde devlete ödenen yüzde 20 KDV’ye ek olarak, geliştirici ile Apple arasında kalan kısım bölünmeden önce fazladan yüzde iki ekliyor, bu da her ikisi için de daha az para anlamına geliyor.
1 Eylül’den itibaren Amazon, üçüncü taraf satıcıların ücretlerini de yüzde 2 artırıyor. Bunu daha vergi geçmeden önce satıcılarına anlatmıştı. Şimdi uygulamaya geçiyor.
Bu sadece İngiltere’de de olmuyor. Başlangıçta, Avrupa ülkeleri Büyük Teknoloji üzerinde yeni bir küresel vergiye öncülük etmeyi amaçlamışlardı, ancak birkaç ay önce ABD toplantıyı terketti. Üstüne bir de soruşturma açtı. İngiltere, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri devam edip ve kendi ulusal dijital hizmet vergilerini uygulamaya koydular. Çoğu durumda, bu ülkeler yukarıda belirtilen teknoloji devlerinin benzer fiyat artışlarından etkileniyor. Örneğin Türkiye’de Apple, ülkenin yeni dijital hizmetler vergisine karşılık olarak tüketiciler için App Store fiyatlarını yüzde 7,5 artırıyor.
Teknoloji firmaları yine de bir yaklaşım gösteriyorlar ve teknoloji vergilendirmesi için yeni bir küresel çerçeve olabileceğini belirtiyorlar. Ancak Trump yönetiminin buna da yanaşmadığı açtığı soruşturmadan belli.