Hazırlanan yeni bir vergi paketine göre Türkiye’de önümüzdeki dönemde internet üzerinden kullanıcılara hizmet sunan teknoloji devlerinden, hizmetlerine karşı elde ettikleri gelirlere için % 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınacak.
GAFA olarak adlandırılan Google, Apple, Facebook, Amazon uzun yıllardan beri hiçbir ülkede vergi vermemek nedeniyle eleştiriliyorlar [1]. Tabi diğer internet ve bilişim devleri de. Bu firmalar kazandıkları paraları “İrlanda-Hollanda-Vergi Cenneti Adalar” üçgeninde çevirerek, bu ülkelerin para çekmek için yarattıkları hukuki/kanuni durumları kullanarak vergi ödemiyorlar. Ya da çok az ödüyorlar.
Yeni çıkan kanun bunu nasıl karşılayacak pek belli değil. Hazırlanan yeni pakete göre, dijital ortamda sunulan her türlü reklam, sesli ve görsel içerikli bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, internet üzerinden yapılan alışverişlerden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında vergi alınacak. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, internet devleri zaten kazandıkları paraları beyan etmiyorlar. Kanunda banka kaydı var. Yani bu devlere kredi kartları ya da bankalar üzerinden gönderilen paralar hesaba alınacak diye anlıyoruz.
Bu arada, not edelim Cumhurbaşkanı bu vergiyi yüzde 1’e kadar indirmeye ya da yüzde iki katına çıkarmaya yetkili olacak.
Dijital Hizmet Vergisi Türkiye’de en az 20 milyon TL ya da küresel ölçekte 750 milyon Euro ve üzerinde hasılat elde eden şirketlere uygulanacak. Bu ölçekte hasılat ağırlıklı olarak ABD şirketlerinde bulunuyor. Maliye bu vergilerin tahsilini sağlamak için gerekirse ödemelere aracılık eden bankalarla hizmeti satın alanları sorumlu tutabilecek.
Whatsapp’a Vergi Geliyor mu?
Dijital Hizmetler Vergisi kanun teklifinde ilginç olan 2 madde şu şekilde;
(1)- c) Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri (kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler dahil).
(2) Birinci fıkrada sayılan hizmetlere yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri de dijital hizmet vergisine tabidir.
Kullanıcıların birbiriyle etkileşime geçmesi denilince, Sahibinden.com ya da GittiGidiyor.com gibi yerlerde kişilerin birbirine sattığı ürünlerin vergisi anlaşılıyor. Ancak bunların vergileri zaten ödeniyor. Dolayısıyla bu maddenin, Lübnan’da bir kaç gündür isyana neden olan günlük 2 centlik Whatsapp vergisi bir duruma yol açıp açmayacağı merakla bekleniyor.
Konuyu takip ediyoruz. Daha detaylı bir analiz sunacağız. Ama siz turk-internet.com okuyucularının da katkılarını bekliyoruz.
Dijital Vergi Kanun teklifi ile ilgili detayları KANUN TEKLİFİ adresinden indirebilirsiniz. Ama düşüncelerinizi de yorum bölümüne yazarsanız, değerlendiririz ve belki bu kanunun oluşmasında bir kamuoyu yaratabiliriz.
[1] Avrupa’lılar Bıktı, İnternet Devlerinden İlla Vergi Alacaklar
[2] Google’un Vergi Cenneti Bermuda’ya 23 Milyar $ Aktardığı Görüldü