Dün Amerikan Kongresinde ele alınan “Pazaryeri Adalet Yasa (Marketplace Fairness Act)” tasarısı, ABD içinde eyaletler arasındaki alışverişlerde, eyaletlerin kendi vatandaşlarına mal satan e-ticaretçilerden vergi alınmasının yolunu açacak. Muhtemelen bir kere ABD’de uygulanması durumunda, bu vergi dünyaya da yayılacak. Zaten ülkemizde de Maliye Bakanlığı benzer bir açıklama yapmıştı[1].
Gerçi geçen yılın sonunda Kaliforniya Amazon’a vergi koymuştu[2]. ABD’de eyaletler arasında olduğu gibi, Dünya’da da ülkeler arasındaki alışverişi vergilendirmek zor oluyor. Bu nedenle geleneksel mağazaların da son zamanda online varlıklarını arttırdıkları görülüyor.
ABD’de 1992’de üst mahkemeden çıkan bir kararda, bir eyalette fiziksel olarak (satış mağazası ya da depo) yer almayan bir internet satıcısından vergi istenmesinin zorlanamayacağı kararı verilmişti. Ancak o günlerde internet henüz ilk zamanlarındaydı. Kararın verilmesinin arkasında, e-ticaretin desteklenmesi de yer alıyordu.
ABD’de internet erişiminden de 10 yıldır vergi alınmıyor[3]. Gerçi bu konudaki karar gelecek yıl değiştirilebilir. Ancak kararın alınmasının nedeni yine internetin gelişimini desteklemek idi.
Tabi yasa tasarısı e-ticaret firmalarında rahatsızlık yarattı. Mesela eBay müşterilerine gönderdiği maillerle yasaya karşı çıkılmasını talep etti[4].
[1] e-Ticaret 31 Milyara Ulaşınca Maliye Bakanlığının Dikkatlerini Üzerine Çekti
[2] Kaliforniya’nın Amazon’a Vergi Koyması, İnternete Vergi Yaygınlaşabilir mi Korkusu Yaratıyor
[3] EBay,İnternet Vergi Yasa Tasarısını Engellemek İçin Kullanıcılarına Mail Yağdırıyor
[4] ABD’de Önümüzdeki Yıl Geçerliliğini Yitirecek Olan İnternet Vergisi Yasağı Tartışılıyor



Kaynak : 