Bu akşam Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile 5651 sayılı kanunun 6cı maddesinin 1 fıkrasının ç bendi çerçesinde VPN servislerinin kapatılması istendi. Bu servisler arasında; Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.
VPN servislerinin kapatılmasının nedeni, Twitter, Facebook gibi servislere dün itibariyle uygulanan erişim daraltmanın VPN ile bypass edilmesini engellemek.
Ancak VPN servisleri sadece bireyler tarafından ve sadece engellemeleri aşmak için kullanılmıyor. Yanısıra bankalar, noterler ya da şirketler VPN kullanıyorlar. Çünkü güvenli. Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) kelimelerinin kısaltılmışı olan VPN, genel internet ağı içinde özel ve güvenli bir tünel açmak anlamına geliyor. Dolayısıyla VPN’in tamamen kapatılması sorun yaratır.
Çünkü VPN servislerini engellemek, ülkede ekonomiyi engellemek anlamına gelir. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile kötü yönde etkide bulunabilecek bir konu.
Dolayısıyla bu kararın tam düşünülmeden alınmış bir karar ya da 1-2 gün kazanmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kullanıcıları farklı VPN servislerine yöneltebileceği gibi, yasaklanan VPN servislerinin –ki dün geceki engelleme sonrasında, kullanıcılara çeşitli VPN servislerinin reklamları ulaştı. Yani durumu yakından takip eden şirketler bunlar– port ya da protokol değiştirebileceklerini, dolayısıyla müşterilerinin yollarını tekrar açmak için yarışacaklarını düşünmek lazım.
Bu arada, internet kullanıcılarını VPN kullanımına itmek de başlı başına sorunlu bir durum. Büyük VPN servislerinin kapatılması sonucunda, kullanıcılar gittikçe daha marjinal ya da bilinmeyen VPN servislerine yönelebilir. VPN firmalarının istihbarat örgütleri ile ilişkisini olanları duyuyoruz. Dolayısıyla –bütün uyarılara karşın– kullanıcıların bir kısmının bu istihbarat örgütlerinin kucağına düşmesi de çok mümkün.
Ya da en sonunda kullanıcılar, İran’daki yabancı uydu internet servis sağlayıcılarından internet almaya başlayabilirler. Bu ise ülkenin internet üzerindeki kontrolü tamamen kaybetmesi anlamına geldiği kadar, operatörlerin de kaybetmesine neden olacaktır. Yani internetin engellenmesi artık zor bir konu. Balonlu internet bile geliyor.
Biz Kararın hızlı bir şekilde geri alınacağını zannediyoruz.
VPN servislerini inceleyen bir yazıyı en kısa sürede yayınlayacağız [1].
[1] VPN Nedir? Ne İşe Yarar? Kimler Kullanır? Engellenebilir mi? Tehlikeleri Nelerdir?