MySQL için birkaç grafik ve web-tabanlı araç var. Kendisi de bir COMMAND LINE aracı ve kuruluş sırasında 2 grafik yönetim tool’u gelir. MySQLAdmin ve MySQLManager; Her ikisini de MySQL kuruluş klasörünün altındaki BIN alt klasörünün içinde bulabilirsiniz.
Şimdi WinMySqlAdmin.exe’yi çalıştırın. Böylece bir veri tabanı kuruyor olacağız. Size bir kullanıcı adı ve şifre soracak. Vereceğiniz kullanıcı adı ve şifresi, bundan böyle sunucunuzun ADMIN ve SIFRESI olacak.
(Eğer aracı kapatırsanız, sunucunuzun en alt SYSTRAY bölümünde küçük bir trafik işareti ikonu göreceksiniz. Bunu tıklarsanız size admin tool’u açar.) Biraz elinizdeki tab’lara göz atın. Sonra DATABASE tab’ı açın. Şimdi bir veri tabanı (database) yaratacağız.
Makinanızın ismi altında 2 veri göreceksiniz “mysql” ve “test”. Mysql veri tabanı, sistemin veri tabanıdır ve tüm veri tabanlarının, kullanıcıların ve yetkilerin kaydını tutar.
Bilgisayarınızın ismi üzerindeyken sağ mouse tuşunu tıklayarak gelen kutu içinde yeni veri tabanınızın ismini yazın ve kutuyu doldurun. Şimdilik “webuser” isimli bir veri tabanı yaratalım.
Şimdi, COMMAND LINE tool kullanarak, yeni veri tabanımız içinde bir tablo oluşturacağız. MyswlBin klasörü içinde bir komut kutusu açın “mysql” komutunu çalıştırın.
Şimdi “mysql>” prompt görüyor olacaksınız. (herhangi bir anda çıkmak isterseniz Quit yazın ve enter’a basın)
Command Line Arayüzünü kullandığınızda bütün komutları “;” ile bitirmeyi unutmayın. Böylece çok satırlı komut girme şansınız oluyor. Ayrıca yukarı aşağı cursor tuşları kullanarak geçmiş konutları görme şansınız da var.
“show databases;” konutu elinizdeki tüm veri tabanlarını gösterir. Listede yeni eklediğimiz “webuser”ı da görüyor olacaksınız. Mysql’e hangi veri tabanı üzerinde çalışmak istediğinizi belirtmelisiniz. Bunu şöyle yapacağız; “use webuser;”. Arkasından “Database changed” ifadesini göreceksiniz.
Yarın ki bölümde Tablo – TABLE yaratmayı göreceğiz.