Otonom sürüşe dair teknolojik gelişmeler sürerken, rekabetin de bir hayli sertleştiği anlaşılıyor. Google’un çatı şirketi Alphabet’in sahip olduğu otonom sürüş şirketi olan Waymo, otonom kamyon şirketi Otto ve onun sahibi olan Uber firmasını mahkemeye verdi.
Waymo’nun dava dosyasında ticari sırların kötüye kullanıldığı ve patentlerin ihlal edildiği iddiası yer alıyor. Waymo, Otto ve Uber’in kendi ürettikleri “Lidar” sensörleri kullandığına dair delilleri olduğunu belirtiyor ve özellikle kendi yarattıkları “otonom araçların tam anlamıyla çalışması için gereken bilgileri temin eden laser sistemler”in, daha önce Waymo için çalışan bir yönetici olan Otto’nun kurucusu Anthony Levandowski tarafından alınmış olduğunu iddia ediyorlar.
Dava dosyasına göre, Levandowski, daha şirketten ayrılmadan önce kendi girişimini başlatmış. Patentli LiDAR devre kartı tasarımı da dahil olmak üzere aralık 2015’de şirketten ayrılmadan önce Waymo’dan 14.000’den fazla “yüksek düzeyde gizli ve mülkiyet dosyası” indirdi ve 2016 ocakta Otto’yu kurdu.
Levandowski’nin dosyaları yürüttüğüne dair bilginin, bir tedarikçinin yanlışlıkla gönderdiği bir mail sonrasında ortaya çıktığı kaydediliyor. Bir Waymo çalışanının yanlışlıkla, bir Lidar tedarikçisinden gelen “Otto Files” başlıklı bir e-postayı kopyaladıktan sonra bu konuda şüğhe uyandı ve şirket Levandowski’nin eski şirket bilgisayarını araştırdı.
Ayrıca Waymo’dan ayrılıp, Otto’ya geçmiş diğer bazı çalışanların da tedarikçi listesi ve teknik dökümanlar gibi başka dosyaları kaçırdıkları iddiaları da var. Waymo dava dosyasında, Levandowski ve Otto’nun yarım milyar $’ı çaldıkları bu bilgiler sayesinde kazandıklarını iddia ediyor.



Kaynak : 