Internet Explorer, Google Chrome ve Firefox gibi web tarayıcılar, özellikle son 2 yılda ciddi bir rekabetin içine girdiler. Bunun en temel sebebi hem hızlandırıcı ve grafik işleme teknolojilerinin değişmesi, hem de PC pazarında yaşanan daralma neticesinde rekabet şartlarının çetinleşmesi. Mayıs ayı raporlarına baktığımızda StatCounter’ın Chrome’u, Net Applications’ın ise Internet Explorer’ı zirvede gösterdiğini görmekteyiz. Her iki ölçüm firmasının ortak görüşü ise IE10’un eski versiyonlardan kullanıcı kazanımını artırmakta olduğu.
Net Applications’ın yaptığı ölçümlere göre, tarayıcı pazarında lider firma Mayıs 2013 itibarıyla Microsoft olmuş. Mayıs ayında %55,99 pazar payına ulaşan IE, böylece kullanım oranını bir önceki aya kıyasla %0,18 oranında artırmış. İkinci olan Firefox’un 0,33 puanlık bir artışla ,63 pazar payı aldığı ve üçüncü olan Chrome’un ise 0,61 puanlık kayıpla %15,74’lük pazar payına gerilediği rapor edilmekte. İlk 5’te yer alan diğer iki tarayıcı ise Safari ve Opera olarak veriliyor. Net Applications verilerine göre Windows 8’e yönelik olarak tasarlanan ancak Windows 7 desteği de sunan IE10, Internet Explorer sürümleri içinde hızlı bir yükseliş içinde ve %9,26’lık bir pazar payına ulaşmayı başarmış durumda.
Bir diğer ölçümleme firması StatCounter ise Mayıs ayı liderini % 41,38’lik pazar payı ile Google Chrome olarak göstermekte. İkinci sırada %27,72 ile IE’nin olduğunu raporlayan StatCounter, üçüncü sırada ise %19,76 ile Firefox’un olduğunu duyurmakta. Safari ve Opera yine listede ilk 5’i oluşturan son 2 tarayıcı olarak yer almaktalar.
StatCounter ve Net Applications’ın birbirinden çok uzak rakamlar vermesinin sebebi, 2 firmanın ölçüm tekniklerinin farklı olmasıyla açıklanıyor. Net Applications, müşterisi olan 40.000 kadar web sitesine gelen verileri ve aylık 160 milyon tekil ziyaretçi verisini baz almakta. StatCounter ise tekil ziyaretçiler üzerinden değil, 15 milyar sayfa gösterimine bakarak analiz yaptığını açıklamakta. Dolayısıyla StatCounter’ın rakamları daha çok veriye dayanıyor.

Kaynak : 