WikiLeaks, tüm Amazon Web Servisleri veri merkezlerini ve adreslerini listeleyen bir belge yayınladı. Belgedeki bilgilerin ne kadar doğru olduğu belli değil. Veri merkezlerini kod adı, adresleri ve birçok durumda tesisleri işleten ortak sağlayıcıların adlarına göre listeliyor. Belgeye göre, veriler en son ekim 2015’i gösteriyor. Amazon o zamandan sonra başka veri merkezleri de kurdu.
Kuzey Virginia’da 38 bina, Seattle’da 8, San Francisco Körfez Bölgesinde 8, kuzeydoğu Oregon’da 7, Dublin, İrlanda’da 7, Lüksemburg’da 3, Almanya’da 4, Çin’de 9, Japonya’da 12, Singapur’da 6, Avustralya’da 8, Brezilya’da 6 nina gözüküyor.
Belgedeki bilgiler gerçek ise, halka sunulan AWS veri merkezleri hakkında en ayrıntılı bilgi bu. Veri merkezi sağlayıcısı firmalar dışındaki şirketler genellikle veri merkezi konumlarını aşırı derecede gizli tutarlar. AWS de diğerlerinden daha gizli tutuyor.
Dünyanın en büyük bulut sağlayıcısı olan AWS; halka açık bilgilerde yalnızca sunucu çiftliklerinin bulunduğu bölgeleri gösteriyor. Ancak hiçbir zaman belirli şehirleri ve sokak adreslerini söylemiyor. En büyük rakipleri olan Microsoft Azure, IBM ve Google Cloud da aynı şeyi yapıyor.
WikiLeaks’in bu bilgiyi yayınlamakla ne yapmaya çalıştığı belli değil. Sızıntıyı açıklayan basın bülteninde AWS’nin ABD istihbarat ajansları için yaptığı çalışmalar gösteriliyor. Savunma Bakanlığının 10 milyar dolarlık bulut ihalesi de masanın üstünde.
AWS 2010’dan Sonra Wikileaks’e Servis Vermeyi Bıraktı
2010 yılında AWS, WikiLeaks’e servisi kapatmıştı. Çünkü ABD ordusunun operasyonları konusunda gizli belgeler yayınlamıştı.
AWS ise, hesabın kapatıldığını, çünkü WikiLeaks’in kendisine ait olmayan içeriği yayınlayarak, hizmet şartlarını ihlal ettiğini söyledi. Amazon ayrıca, WikiLeaks’in yayınladığı yüzbinlerce gizli belgenin içindeki bilginin “masum insanları tehlikeye atabileceğini söyledi.
WikiLeaks ise karşılığında Amazon’a eğer anayasadan çok rahatsızlık duyuyorlarsa, kitap satma işinden çıkmaları gerektiğini söyledi.
Veri merkezi yerlerinin yayınlaması ile WikiLeaks muhtemelen Adalet Bakanlığı’nın yapacağı 10 milyar $’lık anlaşmayı engellemeye çalışıyor. Yayınlar, satıcıların resmi teklif sunmaları için son tarih olan 12 Ekim tarihinden bir gün önce yapıldı.
Wikileaks, ayrıca, IBM ve Oracle gibi diğer bulut sağlayıcılarının, Amazon’u öne çıkardığı iddia edilen teklif gereklerinden şikayetçi olduklarına da dikkat çekti.