Yahoo firması dün 2011 takvim yılı ikinci çeyrek finansal sonuç raporunu yayınladı. Firmanın sergilediği performans yatırımcıları tatmin etmekten oldukça uzak gözükürken, CEO Carol Bartz için de işlerin hayli zorlaştığı söylenmekte. Firmanın karı geçtiğimiz seneye göre artış gösteriyor olsa da gelirlerin düşüyor olması yatırımcıları endişelendirmekte.
Yahoo firması dün mali sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2011’in ikinci çeyreğinde Yahoo firması 1,23 milyar Dolar gelir elde etmiş ve 237 milyon Dolar kar sağlamış. Firma geçen senenin aynı döneminde ise 1,6 milyar Dolar gelir elde edip 213 milyon Dolar kar açıklamıştı. Yani firmanın gelirleri azalırken karı bir miktar artmış durumda. Analistler bu enteresan gelişmeyi eleman çıkartmalara ve masrafların yeniden organize edilmesine bağlıyorlar.
Ancak internet reklamcılığına yapılan yatırımın arttığı bu dönemde Yahoo’nun gelirlerinin azalıyor oluşu firma için endişe verici bir haber. Ocak 2009’da Yahoo’nun başına geçen (CEO) Carol Bartz açıklanan sonuçları iyi, cesaret verici ama aynı zamanda hayal kırıklığı yaratan bir dizi haberin bir araya gelmesi olarak yorumlamakta. Özellikle yahoo’nun stratejik ortaklarından Çinli Alibaba grubunun ödeme sistemi olarak AliPay’i tercih etmesi sonrasında yatırımcıların rahatsız oldukları haberleri gündeme gelmişti. Son finansal raporun da yatırımcılar nezdinde hayal kırıklığına sebep olabileceği bildiriliyor.
2009 yılında firmanın CEO koltuğuna oturan ve 4 yıllık anlaşmasının yarısından fazlasını geride bırakan Carol Bartz, Yahoo’nun başına şirketi çekip çevirsin diye getirilmişti. O yıllarda Google’ın hızla yükselişine karşın Yahoo online reklamcılık ve arama motoru alanlarında bocalamaya başlamıştı. Sonuçta Yahoo firması Microsoft ile bir anlaşmaya gitti ve arama işinden çıktı. Bu hamleyle birlikte online reklamcılık alanında daha güçlü olacağı iddia edilen firma bir türlü umulan sonucu yakalayamadı ve Google’ın gölgesinde kaldı.
Firmanın açıkladığı mali tablolar sonrasında yatırımcıların nasıl bir tavır takınacakları merak konusu. Firma karlılığını arttırıyor gibi gözükse de online reklam piyasasında bir türlü istediği sonuçları alamıyor ve Google ile arasındaki uçurum giderek artıyor. Kulislerde şimdiden Bartz’ın yerine yeni bir adayın konuşulmaya başlandığı iddia edilmekte.

Kaynak : 