Yahoo’nun, Microsoft’un arttırdığı son teklifine olumsuz yanıt vermesi bir çok çevrede sızlanmalara yol açtığı görülüyor. Bu çevrelerin başında hiç kuşkusuz, Yahoo hissedarları geliyor. Bir çoğu, böyle bir olayın yaşanacağını tahmin edememiş ve hisselerini geçen hafta satmamış olmalarına hayıflanıyor.
Yahoo’nun hisseleri, Microsoft’un, görüşmeleri noktaladığını açıklamasının ardından Cuma günü borsa kapanış rakamı olarak yansıyan 33 dolardan, bugün ortalama değer olan 23 dolara kadar düştü. Buna göre, geçtiğimiz üç ay içerisinde olası bir Microsoft alımı hesabıyla hareket ederek Yahoo hisseleri satın alan bir çok yatırımcı ellerinde kalan hisselerle ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı.
Ancak, bazı çevreler hala bir ümit olabileceğini, bunun da hissedarların yönetime baskı yaparak Microsoft’la görüşmeyi yeniden başlatabilecekleri ihtimalini öne sürüyorlar. Bazı çevreler ise Yahoo’nun, Google ile başlattığı reklam ortaklık görüşmelerinin şirket için daha hayırlı sonuçlanabileceğini düşünüyorlar. Öte yandan, Yahoo’nun, bir süreden beri geliştirmeye çalıştığı Panama arama motoru reklam stratejisinin, Google ile gerçekleştirmek istediği iş ortaklığının getirisini katlayacağını düşünenler bile var.
Bir diğer senaryoya göreyse Yahoo dijital reklamdan tamamen çekilebilir. Bu durumu iyiye yoranlar da var. Onlara göre Yahoo, eğer dijital reklam sektörünü kaybederse o zaman dünyaya daha yenilikçi IT teknolojileri kazandıracak farklı alanlar için çalışabilir. Özellikle de Google’ın henüz etkin olmadığı alanlarda!
Yahoo CEO’su Jerry Yang adına şirket blog’una bırakılan şu mesaj içeriği açısından hayli ilginç;
“Hedefe daha yoğunlaşmış olarak çok daha güçlü bir şirket olarak yeniden ortaya çıkıyoruz. Birbirine kenetlenerek ve iç çekişmeleri bir kenara bırakarak şirketimiz zor zamanlarda bile nelerin yapılabileceğini göstermek adına tüm dünyaya çarpıcı bir mesaj vermiştir.”
Öte yandan Yahoo, diğer internet medya şirketleriyle dirsek temasını devam ettiriyor. Time Warner Grubu şirketlerinden AOL bunlardan biri.
Yahoo’nun, 47.5 milyar dolarlık Microsoft teklifine kapıları kapatması sonrasında hisse fiyatlarında meydana gelen kayıpları ‘geçici’ olarak değerlendirenlerin sayısı hiç de az değil. Onlara göre, CEO Jerry Yang, ciddi bir çalışma içerisine girer ve doğru stratejilerle hareket ederse bu durum aşılabilir.
Microsoft CEO’su Steven Ballmer, Yahoo’nun kararının ardından Yang’e gönderdiği mektupta, Google ile aralarındaki ilişkinin “etken” olabileceğine gönderme yaptı. Mektubunda, Yahoo ile aynı segmentte iş yaptıklarının altını çizen Ballmer, iki şirketin birleşmesinin sonuç itibarıyla sektörde en önemli oyunculardan bir diğeri olan Google’ı ürküttüğünü ifade etti.
Bir piyasa analistinin yaptığı şu değerlendirme sanırız şu an için en doğru tespiti ifade ediyor;
“Görünüşe göre bu olaydan en karlı Google çıktı. Zira, halihazırda lideri olduğu piyasada bir 2’nci olmayacak!”



Kaynak : 