Rus arama motoru şirketi Yandex’in Hollanda’da bulunan Yandex NV isimli ana şirketinden bugün yapılan açıklamaya göre, Rusya’daki varlıklardaki % 28’lik azınlık hissesini 5,4 milyar $ karşılığında satıldı. Bu konu Şubat ayından beri gündemdeydi. Şimdi anlaşma tamamlanmış oluyor.
Yandex, 2022 şubat sonunda başlayan Ukrayna işgali ile ilgili olarak Rusya’ya getirilen yaptırımlardan sonra sıkıntı yaşadığı için, kasım 2022’de şirketi yeniden yapılandırma kararı almıştı.
%88’i halka açık ve hissedarlar arasında birçok Batılı fon olan Yandex’in Hollanda’da bulunan ana şirketi bu kapsamda, arama ve reklamcılık, mobilite, e-ticaret, yemek teslimatı, teslimat, eğlence hizmetlerini Rusya’da bırakırken, otonom sürüş teknolojileri, bulut bilgi işlem, veri etiketleme ve ed-tech gibi bölümleri Hollanda tarafına planlamıştı.
Yeni dönemde Nebius Group ismini alan ve Rusya dışındaki 1.300 personeli ile devam eden şirket, Rusya dışındaki şirketlere yaptığı yatırım portföyünün kontrolünü elinde tutarken, Avrupalı firmalara GPU kapasitesi sağlayan NebiusAI ve Finlandiya’da veri merkezi işletmeye devam edecek.
Yandex, Rusya’da beş veri merkezi işletiyordu. Bunlardan en yenisi olan Moskova’nın 200 mil güneyindeki Kaluga Oblastı’ndaki 63 MW’lık bir sahanın geçen yıl devreye girmesi planlanıyordu. Diğer dört tesisi Vladimir, Sasovo, Ivanteevka ve Mytishchi’de bulunuyor.
Yandex NV (yeni Nebius Group) başkanı John Boynton konuyla ilgili şunları söyledi :
“Bugünkü duyuru, şirketimizin hayatındaki uzun ve karmaşık bir bölümün sonunu işaret ediyor. Rusya ile tüm bağlantılar artık koptu. Geçtiğimiz iki yıl boyunca bize verdikleri destek ve sabır için 1.300 mevcut çalışanımızın yanı sıra müşterilerimize, ortaklarımıza ve diğer paydaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bugünden itibaren, elden çıkarma işlemi artık tamamlandığına göre şirketi yeniden inşa etmekte özgürüz.
Sürecin başarı ile tamamlanması, Vadim Marchuk liderliğindeki anlaşma ekibinin, grubun operasyonlarının tamamen yeniden tasarlanarak Rusya’dan tamamen ayrılmış yeni bir şirketin kurulmasına olanak sağlayan kararlı çabalarının büyük bir kanıtıdır”
Vadim bu sonbaharda görevinden ayrılacak ve Yönetim Kurulu adına, şirkete katıldığı günden bu yana kattığı muazzam değer ve özellikle son iki son derece zorlu yıldaki liderliği için kendisine şükranlarımı sunmak istiyorum.”
Nebius Group geçtiğimiz hafta, A Sınıfı hisselerini Moskova Borsası’ndan çıkarmayı tamamladı ve hisselerinin artık yalnızca Nasdaq’ta listelendiğini söyledi.



Kaynak : 