Ortadoğu ve Afrika’daki en büyük üç ekonomik güç olan Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan’da, lisanssız yazılım kullanma oranlarında gerileme kaydedildi. BSA tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki lisanssız yazılım kullanım oranı yüzde 74’den yüzde 69’a düştü.
BSA tarafından, dünya çapında yapılan yazılım korsanlığı araştırması sonuçlandı. İş yazılımları konusundaki kopya kullanım oranlarının ve bu nedenle doğan kayıpların saptanmasını amaçlayan bu araştırma, IPR adlı bağımsız araştırma firması tarafından gerçekleştirildi.
Genel olarak bakıldığında dünyada kopya yazılım kullanma oranları geriledi. Bu gerilemede, yürüttüğü kampanyalarla toplumların, hükümetlerin ve firmaların yazılım suçları konusunda daha duyarlı olmasını sağlamaya çalışan BSA’nın payının azımsanmayacak oranlarda olduğu görülüyor. BSA’nın araştırmasına göre, Dünyada lisanssız yazılım kullanım oranları, bölgelere göre şöyle bir gelişme gösterdi:
ASYA – PASİFİK
2000 yılında lisanssız yazılım kullanma oranlarının artış kaydettiği tek bölge Asya – Pasifik Bölgesi oldu. 1999 yılında % 47 olan lisanssız yazılım kullanma oranı geçen sene itibariyle 4 puanlık bir artış kaydetti ve % 51’e yükseldi.
Asya –Pasifik Bölgesi, aynı zamanda, parasal olarak en büyük kayıpların yaşandığı bölge oldu. Buradaki kaybın maddi ifadesi 4.1 milyar dolar. Bu miktar, toplam kaybın % 35’ine denk geliyor.
Japonya’da lisanssız yazılım kullanma oranı % 37’ye, Kore’de % 56’ya ve Çin’de % 94’e yükseldi.
Lisanssız yazılım kullanma oranı sıralamasında ilk sıraları paylaşan ülkeler de bu bölgeden çıktı. % 97’lik oranla Vietnam, % 94 ile Çin ve % 89 ile Endonezya, bölgedeki kayıpların artmasında önemli birer unsur oldular. Maddi kayıplarda da bölge ülkeleri
liderliği kaptırmadılar. Maddi kayıplar Japonya’da 1,6 milyar, Çin’de 1,1 milyar ve Kore’de 302 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DOĞU AVRUPA
Doğu Avrupa, en yüksek lisanssız yazılım kullanma oranının gerçekleştiği bölge olmaya devam etti. Bu bölgede lisanssız yazılım kullanma oranı % 63 olarak ve maddi kayıplar 405 milyon dolar olarak gerçekleşti. Oranlar Rusya’da % 88 ve Ukrayna’da % 89 olarak gerçekleşti. Bölgedeki en büyük üçüncü güç durumundaki Polonya’da lisanssız yazılım kullanma oranı 6 puanlık gerilemeyle % 54’e indi.
BATI AVRUPA
Batı Avrupa, lisanssız yazılım kullanma oranlarının en düşük olduğu ikinci bölge. Burada lisanssız yazılım kullanma oranı 2000 yılında % 34 oldu. Ancak bölge, maddi kayıp açısından ikinci sırada yer aldı. Batı Avrupa’da kopya yazılım kullanılması nedeniyle 3 milyar doların üzerinde bir maddi kayıp meydana geldi. Bir başka deyişle, dünya çapındaki maddi kayıpların % 26’sı bu bölgede gerçekleşti. Lisanssız yazılım kullanma oranının en az değişiklik gösterdiği bölge yine Batı Avrupa oldu.
En büyük maddi kayıpların gerçekleştiği ülkeler ve kayıpların miktarı şöyle:
Almanya – 635 milyon dolar
İngiltere – 530 milyon dolar
Fransa – 480 milyon dolar
En yüksek lisanssız yazılım kullanma oranlarının gerçekleştiği ülkeler ise şöyle sıralandı:
Yunanistan – % 66
İspanya – % 51
İtalya – % 46
Yunanistan ve İspanya, 1999 ve 1998’de de ilk iki sırada yer almışlardı.
LATİN AMERİKA
Latin Amerika’da lisanssız yazılım kullanma oranı genel olarak düşüş kaydetse de dünya sıralamasında ikincilikten kurtulamadı. % 58’lik lisanssız yazılım kullanma oranıyla Ortadoğu’nun bir puan üzerinde yer aldı. Buradaki yazılım korsanlığın yarattığı maddi kaybın ifadesi 869 milyon dolar. Bolivya’da oran % 81, El Salvador’da % 79 ve Nikaragua’da % 78 olarak gerçekleşti. Şili ise % 49’luk oranla en az lisanssız yazılım kullanılan ülke oldu.
KUZEY AMERİKA
Kuzey Amerika, dünyanın en az lisanssız yazılım kullanılan bölgesi oldu. ABD’de bu oran % 24, Kanada’da % 38 düzeyinde gerçekleşti. Bölge, 2000 yılında en büyük maddi kayıpların sıralamasında 2,9 milyar dolarla üçüncü oldu. Son altı senede Kuzey Amerika’daki yazılım korsanlığının parasal ifadesi ise 22 milyar dolara ulaştı.
ORTADOĞU VE AFRİKA
Türkiye’nin de dahil olduğu Ortadoğu ve Afrika Bölgesi, lisanssız yazılım kullanma oranları liginde, % 55’lik oranla üçüncü sırada yer aldı. Bu bölgedeki ülkelere tek tek bakıldığında en yüksek lisanssız yazılım kullanma oranının Lübnan’da olduğu görülüyor. Lübnan’da lisanssız yazılım kullanma oranı % 83 olarak gerçekleşti. Oranlar, Katar’da % 81, Bahreyn ve Kuveyt’te ise % 80 düzeyinde oldu. Ortadoğu ve Afrika’daki en büyük üç ekonomik güç olan Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan’da, lisanssız yazılım kullanma oranlarında gerileme kaydedildi. Bu ülkelerdeki oranlar şu şekilde oluştu:
Türkiye: % 69
Suudi Arabistan: % 52
İsrail: % 41
Türkiye’nin önceki dönemde lisanssız yazılım kullanma oranı % 74 olarak gerçekleşmişti. Bu, 5 puanlık iyileşmeyi ifade ediyor.
Afrika, bölgesel olarak en büyük gelişmeyi kaydeden bölge oldu. Burada lisanssız yazılım kullanma oranı 1999’da % 59 iken 2000’de % 52 oldu.
Yazılım korsanlığının bu bölgede neden olduğu maddi kayıp 376 milyon dolar olarak gerçekleşti.