Mozilla’nın en son Firefox sürümün 102.0, izlenmekten istemeyen kullanıcılar için yeni bir seçenek[1]. 28 haziran günü yayınlanan güncelleme Facebook gibi sitelerin belirli izleme parametrelerini devre dışı bırakılabiliyor. Bu parametreler, esasen, bir URL adresinin sonuna eklenen ve orijinal siteye, bağlantıya tıkladığınızı ve şirketlerin hedeflenen reklamlar için her bir kullanıcı hakkında topladıkları veri yığınına eklediklerini gösteriyor.
Aşağıda Chrome ile karşılaştırması görülüyor.
Firefox’un bu en yeni sürümü, tıkladığınız bağlantıya uygulanmadan önce izlemeye yarayan kod parçasını otomatik olarak kaldırıyor. Ayarlar’a giderek, tarayıcının Gizlilik ve Güvenlik ayarlarını seçerek ve Gelişmiş İzleme Koruması için “hassas” seçeneğini tıklatarak etkinleştirilebilir.
İzleme kaldırma özelliğini test edildiğinde, belirli parametrelerin kaldırıldığı ancak siteyi yükleyen yeni bir kişinin nereden geldiğini izleyen urchin izleme modülleri veya ” UTM’ler ” gibi belirli izleyicileri kaldırmadığı raporlandı. Bunlar bir reklamın ne kadar iyi performans gösterebileceğini izlemek için kullanılır. Brave tarayıcısı ise şu anda çoğu bağlantı parametresinin etrafından dolaşıyor, ancak tarayıcının kendi tarafında bazı etkinlikler –gelir elde etmek için kripto para sitelerine yönlendirme gibi– olduğu da raporlanıyor.
Firefox’un yeni güvenlik seçeneğini açıklayan sitesine göre, tarayıcı “hassas” izleme korumasının etkinleştirilmesinin bazı sitelerin artık düzgün çalışmamasına neden olabileceğinden bahsediyor. Ayrıca, tarayıcıyı manuel olarak yapılandırmadan Özel Modda da çalışmaz. Ek olarak, tarayıcının seçenekleri, kullanıcıların siteler arası tanımlama bilgileri veya web parmak izleri gibi diğer web izleme yöntemlerini devre dışı bırakmasına olanak tanıyor.
[1] Version 102.0, first offered to Release channel users on June 28, 2022