Geçen yıl, Türkiye bütçesindeki cari açığın temel nedenlerinden birisi olarak belirtilen cep telefonlarının yerli üretimi konusunda devletin çaba sarfettiği görülüyor. TÜBİTAK’ın akıllı telefon ve bileşenlerinin geliştirilmesi amacıyla açtığı çağrıya, toplam 17 firma başvuruda bulunduğu açıklandı.
Akıllı telefonların yerli olarak geliştirmesi için TÜBİTAK 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında geçtiğimiz şubat ayında “Akıllı Mobil Cihaz ve Bileşenlerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrı açılmıştı. Proje başına 5 milyon TL’ye kadar destek verilecek olan çağrı kapsamında 4 alanda başvuru alındı.
“Engelliler için insan-makine etkileşimine dayalı çözümlerin geliştirilmesi”, “Mobil cihazlara yönelik donanım ve/veya yazılım için güvenlik çözümleri geliştirilmesi”, “Özelleştirilmiş akıllı mobil cihaz geliştirilmesi” ve “Akıllı mobil cihaz kullanımını destekleyen bileşenlerin geliştirilmesi” konularında, 17 firma 15 projeyle başvurdu. İkisi ortaklı proje hazırlayan firmaların projelerinin toplam bütçesi ise 32 milyon 623 bin TL olarak gerçekleşti. Yapılacak değerlendirmenin ardından destek alacak projeler belirlenecek.
TÜBİTAK TEYDEB tarafından başlatılan çağrı ile uluslararası boyutta yenilikçi özellikler barındıran akıllı mobil cihazlar yerli olarak geliştirilecek. Böylece akıllı telefon alanında ulusal bilgi birikimine katkı sağlanacak ve yerli teknolojilerin oluşmasına imkan hazırlanacak. Akıllı telefonun yanı sıra katma değeri yüksek olan kamera, algılayıcı, dokunmatik ekran ve 3G/4G modem gibi akıllı mobil cihaz bileşenleri de geliştirilecek. Cihaz ve bileşenler, ulusal ve uluslararası standartlara uyumlu olacak.
Cari Açığı Büyüten Kalemlerden Birisi Akıllı Telefonlar
Geçen yıl açıklanan rakamlarda, Türkiye’ye yılda yaklaşık 15 milyon adet cep telefonu ithalatı yapıldığı görülüyordu. Bu telefonların bedelleri, akıllı telefonlar yaygınlaşmadan önce ortalama 150-200 TL’lerde gibi hesaplanırken, akıllı telefonların pazara girmesi ile birlikte rakamın gün geçtikçe yukarılara tırmandığı tespit edilmişti. Bu da cari açığa olumsuz katkı yapan kalemlerden birisi olarak değerlendiriliyordu.
Hükümetin yıl sonunda acilen duyurduğu ve şubat itibariyle yürürlülüğe koyduğu “kredi kartına taksit ile akıllı telefon satışına yasak” uygulamasının da bir tarafında Pos Tefeciliği, diğer tarafında ise akıllı telefonların alımının kredi kartlarına taksitlendirilmenin getirdiği alım kolaylığı nedeniyle, ithalatın büyümesi gösteriliyordu.