Ankara Barosunun “Bilişim Hukuku” konusundaki eğitimlerine katılan üyelerine sertifikalarını vermek için düzenlediği etkinlik kapsamında yer alan 5651 “İnternet Sitelerinin Filtrelendirilmesi” başlıklı panelde konuşan TİB Daire Başkanı Osman Nihat Şen, faaliyet belgesi almadığı için YouTube’e resmi “içeriği kaldırma uyarısı” yapamadıklarını söyledi.
web 2.0 uygulaması olarak, “yer sağlayıcı” sınıflandırması altında alınan YouTube sitesinin sahibi Google’un daha önce Çin Hükümeti ile uzlaşıya varması üzerine Batı Dünyası’nda büyük protestolar yapılmıştı. YouTube de belki bu nedenle ülkemizde yer sağlayıcılığı konusunda bir faaliyet belgesi almaktan uzak duruyor.
Ancak faaliyet belgesi olmayınca, TİB bu tür sitelere resmi “iletişime geçerek, sorunlu içeriğin kaldırılması” uyarısı yapamıyor ya da kaldırılması için süre veremiyor. Gerçi TİB Daire Başkanı Şen, bu konuda yine de özen gösterdiklerini ve bilgi vermeye çalıştıklarını belirtiyor ama YouTube görüldüğü gibi yine kapatılmaktan kurtulamıyor.
Google, YouTube gibi ya da film yüklenen sitelerin Türkiye’nin yurtdışına giden trafiğinin nerdeyse % 25’ini oluşturduğu not eden Osman Nihat Şen konuşmaları sırasında ilginç bilgiler de verdi. Bunlardan bence en ilginci YouTube’ün bir önceki kapanmasındaki durum; 13 gün sürdüğünü hatırlatacağımız bu kapatma sırasında, YouTube sitesinin 3 gün süresince şikayet edilen videoların hangileri olduğunu tespit etmeye çalıştığını, ABD’deki Paskalya tatili nedeniyle bu videoların hızlı bir şekilde kaldırılamadığını ve bu işlemin de bir kaç gün aldığını, son olarak da bilirkişi tespiti için de süre kaybedildiğini aktardı.
Ankara Barosu’nun “Site erişime kapatmaları” ile ilgili panelinin notlarına bir başka haberimizde yer vereceğiz.