Söyleşinin ilk bölümünü Taha Yücel : IPTV’de Medya Hizmet Sağlayıcısı Reklam Alabilir, Platform Sağlayıcı Alamaz – 1 ve ikinci bölümünü Yücel : IPTV RTÜK, Web TV BTK Tarafından Düzenleniyor – 2 başlıkları altında okuyabilirsiniz.
Turk-internet.com: Taha Bey, tabi reytingi de soracağız, Son zamanlarda epeyce tartışılıyor.
Taha Yücel: Çok doğru. Aslında bu yayın içerikleriyle ilgili olan yönetmeliğin içine bunla ilgili bir bölüm yerleştirilmedi ama bunun yerine yine kanunun verdiği görev çerçevesinde çünkü bildiğiniz gibi 6112 sayılı kanun RTÜK’e pek çok görevler verdi, bunlardan biri de Türkiye’de yapılan izlenme ve dinlenme oranı ölçümlerinin kurallarını belirlemek ve bunlarla ilgili yetki vermek ve bunları denetlemek.
Turk-internet.com: En çok eleştirilen konulardan biri de bu. Hele son dönemde AGB ile ilgili yeni söylentilerin de ortaya çıkmasıyla birlikte.
Taha Yücel: Tabi reyting ölçümleri Türkiye’de 90lı yıllardan, 94-95’ten beri faaliyet gösteren bir alan. Bir bakıma Türkiye’de uzun yıllardır belki reyting ölçümü yapan belli kuruluşlar da mevcut oldu fakat ilk yapılan reyting ölçümlerinden bugüne kadar hep bir güven tartışması süregeldi.
Özellikle reklam veren ve yayıncı arasındaki çok önemli bir ticari bağlantıdır izlenme oranları. Bunun ticari yönünü ve bir bakıma iki tarafın da rızasıyla yapılan bu işi belki bizim açımızdan direk müdahale edilerek, belki farklı bir yöne doğru çevirmesi değil ama bunun Türk kamuoyunu da tatmin edecek ve reklam verenin de yayıncının da memnun olacağı ve göreceği bir ortama kavuşmasını istiyoruz.
Bu kapsamda kanun da bununla ilgili bir görev verdi RTÜK’e az önce bahsettiğim gibi. Bununla ilgili bir yönetmelik hazırlığımız var. Bu yönetmelik kapsamında Türkiye’de izlenme ve dinlenme oranı ölçecek kuruluşların hangi örneklerle ve hangi kriterlerle bu işi yapacakları belirlenecek ki bu çok önemli. Yani Türkiye’yi temsil etiğini iddia ediyorsa eğer gerçekten Türkiye’yi temsil edecek.
Sosyoekonomik statü grupları çok önemli biliyorsunuz, A Grubu, B Grubu, C Grubu gibi gruplar reklam verenin direk tercihini belirliyor. Bunların doğru belirlenmesi çok önemli. Yani bir bakıma hangi kriterlere göre sosyoekonomik statü grupları belirlenecek bunların da tabi çok şeffaf ve inanılır ve güvenilir olması lazım. Bunlar belirlenecek.
Bir de tabi bu faaliyeti yapan şirketlerin nasıl denetleneceği, kim tarafından denetleneceği ve bunla ilgili bir bakıma güvenliğin nasıl sağlanacağı bu yönetmelikle belirlenecek. Bundan dolayı çok önemli bir yönetmelik. Şu anda üst kurulda bir komisyon olarak çalışılıyor. Sektörle zaman zaman yayıncılar ve reklam verenlerle de belli temaslar sağlanarak, bütün yönetmeliklerde olduğu gibi bir sürü web sitesinde halka açık olarak bu yönetmelik taslaklarını yayınlayacağız.
Bundan sonra da bütün sektörle ilgili söz söyleyecek olan herkesin görüşünü aldıktan sonra da Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. Umarım ki ondan sonra da Türkiye’de daha fazla şeffaf ve güvenilir bir reyting sistemi oturmuş olacak.
Turk-internet.com: Bunun dışında eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Taha Yücel: Bunun dışında tabi bir yandan sayısal, karasal yayınla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Yeni kanunun üst kurula verdiği görevler arasındaydı. Bununla ilgili frekans planlama çalışmaları başladı. Çok etkin ve bu işi profesyonel anlamda iyi bilen bir grup olarak, bizim de RTÜK’ten belli elemanlarımızın katkılarıyla bir çalışma şu anda sürdürüyoruz.
2012 yılının ortasına kadar en geç bu planlama çalışması tamamlanmış olacak. Ardından da 2012 yılının sonlarında, en geç 2013 yılının başında yine kanunun öngördüğü takvime uygun olarak sayısal ve karasal frekans ihalesi televizyonlar için yapılacak. Ve belli oranlarda bu yayınların HD TV yani yüksek tanımlı olması da sağlanacak. Böylece izleyici kutuyu aldığı zaman evinde daha ilk günden sayısal yüksel tanımlı televizyon yayınlarına, bir bakıma kaliteli yayınlara da kavuşmuş olacak. Bunu hedefliyoruz.
Tabi bunda sektörün de ihtiyaçlarını hedef alarak hangi oranda HD yani yüksek tanımlı olacağına karar vereceğiz. Ama bunlarla ilgili yapacağımız düzenlemelerin sonunda hem izleyicilerin memnun olacağı hem de yayıncıların da arık frekans bakımından uzun vadeli iş planı yapabilecekleri bir ortama doğru geçeceğiz.
Turk-internet.com: Çok teşekkür ederiz.
Taha Yücel: Ben teşekkür ederim.

Kaynak : 