14.ncü İnsan Kaynakları Zirvesi bugün Lütfi Kırdar’da başladı. Türk Telekom zirvenin iletişim sponsorluğunu üstlenmiş durumda ve 2 sunuşla katıldılar. Türk Telekom Genel Müdürü Dr.Paul Doany ve Türk Telekom İnsan Kaynakları Başkanı Gökhan Bozkurt ‘Önceliğimiz İnsana Yatırım’ konulu birer sunuş gerçekleştirdiler.
Dr.Doany sunuşunda şunları söyledi;
Zamanımın, yüzde 30-40’ını regülasyona ve diğer kısmını da insan kaynakları için harcıyorum. Finans ile operasyonların güçlendirilmesi konuları zorlayıcı problemler arasında yer alıyor. İnsanların, inandıkları şeyleri yapabilirler. Bu açıdan başlangıç noktası büyük önem arz ediyor.
Türk Telkom’un, özelleştirmesi öncesinde, şirketin değerini artırmaya yönelik ciddi adımlar atıldı. ADSL ile büyük başarılar kazanıldı. İnsan kaynakları alanında geçmişte, çok büyük zorluklar yaşadık ve bunların aşılması için ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Göreve geldiğim ilk 6 hafta içerisinde 1.700 kişi ile konuştum ve gördüm ki, şirketin direktörleri daha önce hiç bir yönetim kurulu üyesiyle karşılaşmamışlar.
Ben bir de dil problemiyle karşılaştım. Muhataplarıma, eğer İngilizce konuşmuyorsanız bu sizin değil, benim problemim dedim. Bir insanın, böyle bir kültürde sadece aynı dili konuştukları için bir avantaja sahip olduklarını düşünmelerini istemedim.
İnsan kaynakları tek başına bir şirketin en önemli bölümü. İnsanların, sonuç elde etmeye yönlndirilmeleri çok önemli bir unsur. İnsan kaynakları 3 yılda büyük başarıların kazanılmasına yardımcı oldu.
Biz, şirketteki 10 binden fazla kişiyi ikna etme zorunluluğunu yaşadık. Birinci yılın sonunda tarifeleri dengelemeyi başardık.
Yeni kişilerin işe alınmaları da ciddi sorun ve çalışmaları braberinde getirdi. Yeni katılan gençlerle oryantasyon kursları gerçekleştirildi. Bu programın sonunda katılımcı 20-25 yaşındaki gençler; “Biz yeni telekomcuyuz” dediler.
Türk Telekom İnsan Kaynakları Başkanı Gökhan Bozkurt da konuşmasına William Bridges’in; “Yaptıklarımız, değişimle değil, geçişlerle görülür” sözüyle başladı. Geçişin nasıl yapıldığının önemli olduğunu belirten Bozkurt, bunun kurumsal kültürle sağlanabileceğini ifade etti.
Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında; Türkiye’de, kişilerin nereden geldiklerinin önemli olduğunu anlatan Bozkurt, ABD’de ise background’un çok önemli olmadığını söyledi.
Türk Telekom’un, Capital dergisinin değerlendirmelerine göre en beğenilen 20 şirket arasında bulunduğunu belirten Bozkurt, şirketin toplam 30 bin çalışanının bulunduğunu hatırlattı.
İnsan Kaynakları departmanının, 4 direktörlükten meydana geldiğini belirten Bozkurt, şirket çalışanlarının yaş ortalamasının 40 ve hizmet süresinin de ortalama 15 yıl olduğunu söyledi. Türk Telekom’un, insanların, hayatları boyunca çalışmak isteyecekleri bir kuruluş olduğunu ifade eden Bozkurt, problemleri çözen insanları işe almaya gayret ettiklerini söyledi.
Organizasyonel manada yeniden yapılanmalar gerçekleştirdiklerini belirten Bozkurt, bu çerçevede yönetici sayısında ciddi bir revizyon gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Süreç yönetimi projesi çerçevesinde Avrupa Kalite Ödülü’nü almak istediklerini anlatan Bozkurt, iş değerlendirme ve ücretlendirme alanında ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Performans yönetiminin, en değer verdikleri yönetim sistemlerinden biri olduğunu anlatan Bozkurt, bu amaçla çeşitli testler yaptıklarını söyledi. Gökhan Bozkurt, son 3 sene içerisinde 3500 teknik ve teknik olmayan personel aldıklarını söyledi.
Gerçekleştirilen 15 bin başvuru arasından seçilen 2150 genci İstanbul’da konuk ettiklerini anlatan Bozkurt, 9 gruba ayrılan adayların 100’den fazla koç tarafından farklı konularda eğitimlere tabii tutulduklarını söyledi. Türk Telekom okulu ile tanıştırılan gençlere, 2 gün boyunca deneyimlerin aktarıldığını ifade eden Bozkurt, bu çalışmanın, Türkiye’de, aynı anda 2 binden fazla kişinin katıldığı oryantasyon çalışması olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.
Çalışanlarla ilişkiler konusunda ciddi adımlar attıklarını belirten Bozkurt, önümüzdeki günlerden itibaren ‘İletişim’ adı altında bir iç iletişim dergisi çıkartacaklarını ve Türk Telekom Akademi yapılanmasıyla da eğitimi kendilerinin gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak : 