Teknoloji dünyasının en büyük firmalarından Microsoft ve Google kapışmaya devam ediyor. İkili arasında sürekli bir gerilim havası mevcut. Bunun son örneği ise Microsoft’un yaptığı bir açıklama. Firma güvenlik sertifikaları konusunda Google’ın müşterilerini yanlış yönlendirdiği iddiasında.
Microsoft firması son yayınladığı açıklamada yine Google’ı hedef aldı. Firma, Google’ın devlet kurumlarına sunduğu yazılımlarda güvenlik sertifikalı ürünler sağlayamadığını iddia etmekte. Microsoft’un genel müşaviri David Howard yazdığı blog yazısında mahkeme mührü yeni kaldırılan bir dökümana göre “Google Apps for Government” adıyla geçen uygulamaların ABD Federal Bilgi Güvenliği Yönetimi Yasası’na (FISMA) uygun olmadığını açıkladı. Google ise söz konusu iddiaları reddederek kamu kurumlarına yönelik olarak hazırlanan uygulamalarının bilgi güvenliği yasalarına tamamıyla uygun olduğunu ileri sürmekte.
Microsoft’un sözünü ettiği dökümanlar Google’ın açtığı bir davada geçiyor. Google geçtiğimiz yıl ABD İçişleri Bakanlığı’na yönelik olarak hazırlanan yeni bir e-mail projesinin ihale sürecinde kendilerinin haksız yere devre dışı bırakıldıklarını ve ihalenin Microsoft’a verildiğini ileri sürerek bir dava açmıştı. Konuyu mercek altına alan mahkeme heyeti ilk etapta Google’ın iddiasında haklı olabileceğine karar vererek yürütmenin durdurulmasına karar vermişti [1].
O zamanlarda Google’ın mahkeme heyetine sunduğu belgeler arasında firmanın kamu kurumları için özel olarak hazırladığı uygulama örneklerine yer veriliyor. Ayrıca söz konusu belgelerde Google’ın “Google Apps for Governments” için sertifika başvurusu yaptığı belirtilmekte. Microsoft firması da iddiasını bu temele dayandırıyor ve Google’ın güvenlik sertifikası henüz onay sürecini geçmemiş bir uygulama ile kullanıcıları yanlış yönlendirmeye çalıştığını ileri sürüyor.
Google ise kimseyi kandırmaya veya yanlış yönlendirmeye çalışmadığını, kamu kullanımı için hazırladıkları uygulamaların daha ilkel bir versiyonunun bile FISMA kapsamında sertifikalı olduğunu söylüyor. Firmanın yaptığı açıklamada Google Apps’in 2010 Temmuz ayında FISMA altındaki güvenlik sertifikasını aldığı ve Google Apps for Government uygulamasının çok daha gelişmiş güvenlik tedbirleri içermekte olduğu ileri sürülüyor.
Hangi firmanın haklı olduğu konusunda nihai kararı mahkemeler verecek. ABD’de Google’ın güvenlik tedbirleri zaman zaman tartışma yaratmakta, Microsoft’un ise kamu kurumları ihalelerini hep olması gerekenden daha kolay kazandığı ileri sürülmekte. Sonuç olarak kesin olan Bir şey varsa o da Google ile Microsoft’un karşılıklı açıklamaları neticesinde ortalığın yeniden kızışacağı.
[1]- Google, Microsoft’un Amerika’daki Bir Kamu İhalesini Almasını Engelledi




Kaynak : 