ABD Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ulusal Telekomünikasyon ve Enformasyon Yönetimi (NTIA) birimi, geçtiğimiz hafa yaptığı bir açıklamayla 2015 yılı Eylül ayından itibaren DNS yönetimi üzerindeki tüm kontrolü tamamen ICANN’e bırakacağını açıklamıştı [1]. Bu durum, ABD yönetiminin kademeli bir biçimde internet yönetiminden uzaklaştığı ve sorumluluklarını devretmeye hazırlandığı anlamına geliyor. Ancak AB eski başkanı Bill Clinton bunun iyi bir fikir olmadığı görüşünde. Clinton, interneti yönetmek isteyen diğer ülkelerin bunu muhalif sesleri susturmak için istediğini söylerken ABD yönetiminin şeffaf bir anlayışla internet yönetimini sürdürmesi gerektiğini söylüyor.
Clinton, kendi kurduğu Clinton Global Initiative vakfının düzenlediği bir konferansta yaptığı konuşmada, NSA tarafından yürütülen teknik takip ve izleme faaliyetlerinin ortaya dökülmesi sonucunda ABD’nin internetin yönetiminden çekilmesi yönündeki talebin güçlendiğini söyledi. Clinton bunu anlayışla karşılamakla birlikte, internetin yönetimine talip olan ülkelerin ifade özgürlüğü konusunda sabıkalı olduklarına dikkat çekti. Bu ülkelerin tek amaçlarının muhalif seslerin yükselmesine olanak tanıyan internet üzerinde bir baskı oluşturmak ve muhalefeti tamamen susturmak olduğunu belirten Clinton, bu nedenle ABD’nin internetin hamisi olarak davranmaya devam etmesi gerektiğini ifade ediyor.
İnternet ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz birer bütün olduğunu söyleyen Clinton, ABD’nin çok uzun süredir interneti tüm tartışmalara ve farklı görüşlere açık bir iletişim aracı olarak koruduğuna dikkat çekti. Clinton, ICANN’in de benimsediği çok paydaşlı model (multi-stakeholder model) sürecine geçişin niye önemli olduğunu teoride çok iyi anladığını ve desteklediğini ancak pratikte durumun böyle olmadığını söylüyor.
Bu sözde çok paydaşlı modelde bazı paydaşların ardında toplumları susturmak ve internet erişimini sınırlandırmak isteyen devletler olduğunu söyleyen Clinton, bu yüzden ABD’nin interneti yönetme görev ve sorumluluğunun devam etmesi gerektiği görüşünde. WikiPedia’nın kurucusu Jimmy Wales de uzun süredir ICANN üyesi olduğunu ve ICANN toplantılarına katıldığını vurgularken bu konuda Clinton’a katıldığını ve ABD’nin internetin yönetiminden çekilmesi durumunda internetin özgürlüğünden endişe duyacağını ifade etmekte.
[1]- ABD Hükümeti, Eylül 2015’ten İtibaren İnternetin Yönetimini Bırakmaya Hazırlanıyor

Kaynak : 