Perşembe, Ocak 21, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ TEKNOLOJİK MEVZUAT - HUKUK Devlet & eDevlet

Abdullah Körnes : Kamu’daki Bilişimciler e-Devlet Kelimesinden Çok Önce 1980’lerde Biraraya Geldiler – 1

Fusun S.Nebil - Fusun S.Nebil
20 Mayıs 2011
- Devlet & eDevlet
0
Abdullah Körnes : Kamu’daki Bilişimciler e-Devlet Kelimesinden Çok Önce 1980’lerde Biraraya Geldiler – 1

Abdullah Körnes : Kamu'daki Bilişimciler e-Devlet Kelimesinden Çok Önce 1980'lerde Biraraya Geldiler

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Dünya’da “e-devlet” kavramı daha konuşulmaya başlamadan önce, 1980’li yılların başında, Ankara’daki kamu bilgi işlem yöneticileri sorunlarını ortak konuşmaya başlamışlardı. Ancak TBD’nin çatısı altında 1990’ların sonundan itibaren düzenli bir araya gelmeye ve raporlar üretmeye başladılar. Bu toplantılarda zamanın yöneticilerinin atılımı ile Kamu’daki bilgi işlem yöneticileri biraraya gelmiş ve ortak sorunları tartışmaya başlamıştı. 13.TBD Kamu-Bib toplantısı sırasında bu oluşumu, Kamu-BİB’in kurucularından ve ilk yöneticisi ve zamanın Eximbank Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Abdullah Körnes’ten dinledik:

turk-internet.com : Abdullah Bey, merhaba. Şu anda Antalya’da Su Sesi Otel’indeyiz, Kamu Bib toplantılarının 13.’sündeyiz. Bu toplantıda söylenildiği üzere kamuda çalışan bilgi işlem merkezlerinin koordineli çalışmasını amaçlayan bu grubun toplanmasını anladığım kadarıyla ilk siz planlamışsınız. Bu nasıl oldu, bize biraz anlatır mısınız?

Abdullah Körnes : Elbette ama bir şeyi doğrulayarak gitmekte yarar var. Çünkü biz maalesef unutkan belleğe sahibiz, onu da hatırlamak adına şunu söylemek lazım : ilk defa Kamu Bib oluşumu – adı Kamu Bib değildi – 1981 yılında olmuştur.

O dönemin bilişim yöneticisi büyüklerimiz böyle bir yapıyı oluşturmak adına yola çıkmışlar ama fakat herhalde zamanın elvermediği bir süreci yaşamışlar. Ve bu gerçekleşmemiş. Biz 1995 yılında dedik ki bu Kamu Bib organizasyonunu çalışır hale getirelim. Çalışır hale getirelim diyerek yola çıktık ve o zaman o kurulda yer alan 7 kurucuyla…

turk-internet.com : Kimlerdi bunlar?

Abdullah Körnes : Hemen söyleyeyim size, birincisi Rahmi Aktepe. O zamanın TBD başkanıydı.

turk-internet.com : Aynı zamanda gümrük müsteşarlığı, bilgi işlem yaptı.

Abdullah Körnes : Evet, daire başkanıydı. Ben Eximbank’ta bilgi işlem başkanıydım o zaman. O zaman bölünmemiştik hala. Murat Kazancı, sağlık bakanlığından genç bir arkadaşımız bize katıldı. Esat Kıraçlı arkadaşımız Türksaş’taydı. O çok katkı vermiştir kuruluş aşamasında. İnci Pekgüleç Apaydın arkadaşımız katılmıştı toplantılarımıza.

turk-internet.com : Hazine’dendi o da.

Abdullah Körnes : En önemlisi de Ufuk Bodur arkadaşımız katılmıştı. Ufuk Bodur’un katılmasını biz can-ı yürekten istemiştik çünkü görevi başbakanlık bilgi işlem daire başkanı olarak akrşımıza çıkıyordu. Bu da çok önemli bir rütbeydi çünkü orayla çok işimiz olacaktı. Dolayısıyla biz hiç sorgulamadan Ufuk Bodur’u başkan yaptık. Fakat yaşadığımız süreç içerisinde bir biçimde bu mekanizma çalışamadı. Çalışamayınca 1996 yılının başında Rahmi Bey – zamanki başkan – bunu canlandıralım dedi. Bu olmuyor böylei çok atıl kaldı. Ve biz de canlandırmak adına benim başkanlığımda bir ekip kurduk, o da 7 kişiden oluşan bir ekipti. Ve ilk Kamu Bib kuruluşu böyle gelişmiştir. Benim başkanlığımda İnci Pekgüleç Apaydın’ın başkan yardımcılığında, Rasim Yılmaz’ın katılımıyla, Mustafa Kemal Akgül’ün katılımıyla..

turk-internet.com : MPM o da, Milli Prodüktivite Merkezi’nden.

Abdullah Körnes : Evet, MMP’den. ÖSYM’den Recep Sadık’ın katılımı, dış ticaret müsteşarlığından Saadet İnci Hanım’ın katılımı ile böyle bir yapıyı kurduk. Ve yola çıkışımızın amacı şuydu;

turk-internet.com : Ben de onu soracağım bir sıkıntınız mı vardı o zaman sizlerin?

Abdullah Körnes : Evet yani bilişim sektörü istenilen şekilde yapılanamıyordu, istenilen şekilde sahip bulamıyordu.

turk-internet.com : Koordine de olamıyordu.

Abdullah Körnes : Koordinasyonsuzluğu birlikte getiriyordu. Dolayısıyla bizim yola çıkışımız kamudaki bilgi işlem yöneticilerin yan yanalığını sağlamak, bunların yarattığı sinerjiyi kullanarak yöneticilere baskı yapmak, hedefimiz bu.

turk-internet.com : Yöneticilere baskı yapmak derken?

Abdullah Körnes : Bu yanlış anlaşılmasın. Yani bu bilişimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak ve burada katma değer olarak getirilerini sağlayarak toplum yararına kullanmak demek.

6 Kamu-Bib Toplantısında 1000 Kişi Çalışınca OECD’den Kutlama Geldi

turk-internet.com : Bu çalışmalar, bir nevi ilk e-devlet çalışmaları değil mi, aslında emeklemesi.

Abdullah Körnes : Başlangıcı, emeklemesi diyebiliriz. Çok doğru bir tanım emekleme tanımı.

Yola çıkışımız aslında bu türlü olmuştur. Burada bir şey daha yaptık biz, ilk kurduğumuzda öyle yola çıktık. Dedik ki kamu yöneticisini öyle serbest bir platforma getirelim ki, bu serbest platformda hiçbir şeyden sakınmadan – çünkü meslektaş örgütü şeklindeki yapıda o çekince de yok olacaktı – rahat rahat konuşsunlar, sıkıntılarını dillendirsinler ve biz de elimizden geldiğince önce sıkıntıları anlayalım sonra da çözüme katkı olacak altyapıyı oluşturmaya çalışalım, gerekirse devletin üst yönetiminden katkı alalım diye yola çıktık açıkçası.

Ve birinci toplantıyı Ürgüp’te yaptık. Hiç beklemediğimiz, ummadığımız kadar bir katılım oldu. Bu tabi bizi çok mutlu etmişti yani biz o kadar beklemiyorduk. Yanılmıyorsam 200’e yakın bir katılımdı, çok ciddi bir katılımdı bu. Tabi Ürgüp’ü seçerken bir sürü faktör rol oynadı. Para darlığımız vardı dernekte, sponsorlarla o noktaya gelebiliyorduk. Oranın biraz daha uygun fiyatlara sahip olması bizim Ürgüp’e zorlamıştı.

Ama toplantının neticesi muhteşemdi bizim için. Çok beklediğimizin üzerinde bir getirisi vardı. Biz bunu gittikçe büyüterek ve tabi ki oradaki başarının arkasından sponsorlar sahiplenmeye başladılar bu yapılanmayı. Bu da tabi bizi daha da büyütüyordu hem bakımdan. Gittik, Ürgüp, Kıbrıs, Kuşadası, Pamukkale tekrar Kuşadası ve tekrar Kıbrıs olmak üzere – o dönemi anlatıyorum – 6 tane toplantı yaptık.

Bu 6 toplantıda ilginç olan şudur, yaklaşık 1000 kişi görev yaptı. Bu bir hakikaten dünya tarihine geçmiş bir olgudur. OECD’den o dönemde bize bir kutlama geldi. O da “bir sivil toplum örgütü etrafında böyle bir yapılanmanın oluşumu dünyada ilk defa olmuştur, bu başarıyı kutluyoruz” diye. Tabi bu da bizi motive eden önemli unsurların başında geliyor. Çünkü biz hakikaten bu toplantıları yaparken öğreniyorduk da aynı zamanda. Yani bunu da söylemekte yarar var.

turk-internet.com : Diğer bir bölümün sorunlarını mı öğreniyorsunuz, ya da ortak sorunlar mı?

Abdullah Körnes : Her şeyi öğrendiğimiz söylenebilir. Bir defa neyi öğrendik biliyor musunuz, bizim toplumumuzun bana göre en büyük eksiklerinden bir tanesi olan paylaşım eksikliğinin olmaması gerektiğini öğrendik. 1000 kişiyi yan yana getiriyorsunuz, 1000 tane iddialı insan, hepsi bilişim yöneticisi.

Bilişim yöneticileri – kusura bakmayın bu lafı etmek zorundayım – ukaladırlar. Çünkü konularının uzmanıdırlar. Bunları yan yana getiriyorsunuz ve ortak bir şeyler üretiyorsunuz. Bu korkunç bir süreçti, ve çok başarılı bir süreçti. Sonuçta böyle bir evrim yaşadık. Bunun sonunda bizim elde ettiğimiz veriler şunlardır, 13 tane kitapçık, 18 tane döküman, 3 tane kitap ve 2 tane de bildiri kitabını biz ürettik. Ve bu muhteşem bir çalışmaydı, bu süreç.

Bu 2005’e kadar sürdü, benim yönetimimde. Bu süreçte biz açıkçası özetlersek şöyle bir başarıyı yakaladık; 1000 küsur tane bilişimciyi yan yana getirdik, bu yan yanalık üretime yol açtı. Peki biz ne ürettik? Konuşmamızda eksik kalan yer bu. Biz şunu ürettik, bilişimcinin ne dertleri var, bilişimci bu dertlerin hangisini hangi ölçekte çözerse Türkiye’ye verimlilik getirir. Çünkü bilişimin çok önemli bir getirisi verimliliktir. Yapılan işi tekrarlardan kurtararak ürettiğinizi halkınıza sunabilirseniz bu inanılmaz bir başarıyı ve verimliliği beraberinde getirir. Biz bunun üzerine yola çıkmıştık. Bunu gördük ama gördük derken biz tabi her şeyi sağlayamazdık. Bir üst katmanda yöneticiler vardı, bu yöneticileri ikna etmemiz gerekirdi. Orada ne kadar başarılı olduk, bu bana göre de tartışmalıdır. Ama şu bir gerçek ki farkındalığı yarattık.

Söyleşinin devamını Abdullah Körnes : Bilişimsizliğin Maliyetini Hesapladık ama Aklı Evvel Ekonomistlerden Tepki Geldi – 2 başlığı altında okuyabilirsiniz.

Etiketler: Abdullah Körnese-DevletKamu-BİBMilli Prodüktivite Merkezi (MPM)Murat KazancıRahmi AktpeRecep SadıkSöyleşi - RöportajTBDUfuk Bodur

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Fusun S.Nebil

Fusun S.Nebil

Detaylı bilgi için aşağıdaki dünya işaretini tıklayınız.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Fusun S.Nebil
  • Sosyal Medya Şirketleri, Hayalet Temsilcilikler mi Açtı?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Melike Beykoz
  • 5G, Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Whatsapp’ı Siliyor Muyuz? Peki Silersek Ne Kullanacağız?
  • WhatsApp Açıklama Yayınladı
  • Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok gibi Sosyal Ağlara Reklam Yasağı Geliyor!
  • Elon Musk WhatsApp Gizlilik Politikası Değişikliğine Karşı “Signal’e Geçin” Dedi
  • Whatsapp Yeni Şart Koşuyor ; Facebook Anlaşılan Rekabet Davalarına Karşı Önlem Alıyor

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.