Alman yayıncılar Google gelirlerinden pay istiyorlar. Haber, New York Gazetecilik Okulu hocalarından ve “Google Ne Yapar?” gibi kitapların yazarı olan Jeff Jarvis’in Almanya’daki haber yayıncılarının yarısını temsil eden bir grubun “tahkim sürecinin” başlattığını yazması ile gündeme geldi. Yayıncılar kendi içeriklerini listeleyen Google’un gelirlerinden % 11 pay istiyorlar.
12 büyük yayıncıyı temsil eden Alman VG Media Endüstri Grubu tarafından başlatılan süreçte, 1 ağustos 2013’den itibaren kendi içerikleri ile ilgili dünya brüt satışlarının % 11’i (KDV dahil) talep ediliyor.
Yayıncıların ayrıca geçen yıl yürürlülüğe giren yeni Alman telif hakları yasası çerçevesinde Google’dan lisans ücreti talep etme hakkına sahip olduklarını da düşünüyorlar. Gerçi “İkincil Telif Hakkı” gibi bir tanım olan yeni yasada, arama motorlarının tek kelimeyi ya da çok küçük metinleri ücretsiz kullanmalarına izin veriliyor.
Yorumlara bakıldığında, bu içerikle ilgili olarak ne kadar gelir elde edildiğinin tespiti zor deniliyor. Ayrıca Google News içinde reklam olmadığı hatırlatılıyor. Jarvis bu konuda “sıfırın mı % 11’i?” diye soruyor. Ama haber içerikleri sadece Google News içinde değil, yanısıra arama sonuçlarında da yer alıyor ve bu sonuçlarda malum reklam gösteriliyor.
Alman haberciler ise, bir tabloda, kendi içeriklerinin ne kadar gözüktüğünü ve bundan ne kadar gelir elde edildiğini görmek ve bunun % 11’ini almak istiyorlar. Gerçi Google Webmaster Araçlarında bu tür bir araç var. Eğer çok okunan bir sayfa ise en çok okunanlar arasında yer alabiliyor.
Tabi bunlar tahkim sürecinde tartışılıyor olacak.
Ama bu noktada başka bir tartışma daha var; Google tarafında en önemli savunma; kimseden Googleda yer almasını talep etmedikleri şeklinde. Bu tartışmaya girenler Belçika örneğini anlatıyorlar.
00 yılında Belçikalı yayıncılar Googleu aynı şekilde mahkemeye verdiler. Ama onlar Googleun kendilerini göstermemesini istiyorlardı. İlk oturumu kazandıklarında Google Belçikalı içeriği kaldırdı. Ama arkasından trafikleri düşünce, kendileri yeniden geri döndüler.
Bu arada dava yıl devam etti; sonuçta Google ile Belçikalı yayıncılar uzlaştılar ve Google yayıncıları destekleyeceği sözü verdi. Benzer bir durum geçen yıl Fransa’da yaşandı ve sonuçta 60.000.000 €’luk bir “Dijital Yayıncılık İnovasyon Fonu” oluşturuldu[2]. Google parayı buraya ödüyor. Fransız yayıncılar da bunu kullanıyor.
Bakalım Alman yayıncılar için sonuç ne olacak? Ama geçen yıl Avrupa Yayıncılar Konseyi, bu ödemelerin tüm Avrupa’lı yayıncılar için yapılması gerektiğine işaret etmişlerdi[3]. Alman yayıncılarla yapılacak anlaşma diğerleri ve bu arada Türkiye için de bir ışık olacak.
[1] The German war against the link
[2] Google Fransa’da İnternet Vergisine Yan Çizdi ve Medya ile 60 milyon €’luk Anlaşmaya Vardı
[3] Google İçerik Ödemelerini Avrupa Çapına Yayacak mı?




Kaynak : 