Sosyal medyada ses kayıtlarının uçuştuğu son 4 aydan bu yana Anayasa Mahkemesi bireysel başvuru olanağı önce sosyal medya sitelerindeki erişim engellemelerinin kaldırılması için kullanılmıştı. Şimdi AKP’den karşı atak, tam tersine açılan sitelerin kapatılması için bireysel başvurular yapılıyor. Önce Burhan Kuzu’nun başvurusunu görmüştük. Şimdi Başbakan aynı olanağı kullandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, kendisi ve ailesi hakkında iddialar yayınlayan sosyal medya hesapları ile ilgili olarak verilen mahkeme kararlarının uygulanmaması konusunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
Erdoğan’ın başvuruda bulunduğu konuda mahkemenin Twitter ya da YouTube için karar veriyor olması, bu Amerikan firmalarının kararları uygulaması anlamına gelmiyor. Zaten siteler için başka başka başvurular yapılarak (mesela Atatürk’e hakaret gibi) engelleme kararı alınıyor. 17 aralık sonrası gündeme gelen internet maddelerinde URL bloklama mevcut ancak, internet servis sağlayıcılarında böyle bir sistem var olmadığı için URL bloklama henüz yapılamıyor. Ama bu sistemlerin kurulması için çalışmalar sürüyor.
Başbakan Erdoğan’ın ise Twitter’da “BASCALAN” ve “Haramzade” isimli profillerden ses kayıtlarıyla ilgili tweet atıldığı, “ismailsaymaz” isimli hesaptan bireysel başvuru konusu montaj ses kaydının yayınlandığı Youtube linkinin paylaşıldığı belirtildi. Emre Uslu’nun da kendisine ait Twitter hesabından montaj ses kaydını retweet ederek yaklaşık 400 bin takipçisine duyurduğu aktarılan dilekçede, Önder Aytaç ve Mehmet Baransu’nun da benzer paylaşımlarda bulunduğu vurgulandı.
Söz konusu kişilerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ve soruşturmanın sürdüğü belirtilen dilekçede, söz konusu içeriklerle ilgili Ankara Sulh Ceza Mahkemesine müracaat edildiği ve mahkemenin içeriklere erişimin engellenmesine karar verdiği, gereğinin yapılması için kararların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderildiği hatırlatıldı.
Dilekçede, benzer bir videoyla ilgili Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesince erişimin engellenmesi kararı verildiği, bu video hakkında, seçim dönemi olması nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına da müracaat edildiği ve Kurulun da yayına erişimin engellenmesini kararlaştırdığı da bildirildi.
Mahkemelerin verdiği kararların büyük kısmının uygulanamadığı ve kararların infaz edilemediğine işaret edilen dilekçede, “Müvekkil ve ailesine karşı yapılan ‘temel insan hakları’ ihlallerin ortadan kaldırılmasına yönelik verilen mahkeme kararlarının uygulanmadığı ve dolayısıyla hak ihlalinin devam ettiği açıktır. Bu nedenle mahkeme kararlarının uygulanmasına yönelik olarak Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmak zorunluluğu hasıl olmuştur” açıklaması yapıldı.
Başvuru dilekçesinde, Erdoğan’ın, Başbakan ve bir vatandaş olarak haklarının ihlal edilmesi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine müracaat ettiği, mahkemelerin, birçok defa internet üzerinden yapılan haksız saldırıların durdurulması için karar verdiği belirtildi. Erdoğan için yargı kararlarına olan güveninin ağır şekilde zedelenmesinden kaynaklanan manevi zararlar gözetilerek, ayrıca 50 bin lira manevi tazminat talebinde de bulunuldu.
Mahkeme kararlarının uygulanamamasının Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına yönelik hukuka aykırı saldırıların ve ağır ihlallerin devam etmesine, onurunun, telafisi güç ve imkansız bir şekilde zarar görmesine neden olduğu vurgulanan dilekçede, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının, söz konusu hesaplarla ilgili erişim engellemesinin teknik olarak uygulanamadığı ve mahkeme kararlarının hayata geçirilemediğini beyan ettiği aktarıldı.
Dilekçede, “Anılan işleme karşı idari yargı merciine başvurulmasının etkili bir başvuru yolu olmadığını, dolayısıyla bu yolun tüketilmesinin gerekmeyeceği Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği bir karar nedeniyle aşikardır. Bu yola gidilmesi halinde, bahsi geçen ‘yargı kararının yerine getirilmesi ve kişilik haklarının ve bu hakkın özünü teşkil eden insan onurunun korunmasına yönelik işlemlerin yapılması amacının sağlanması konusundaki belirsizliğin sürmesi karşısında ihlali ve olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmak bakımından, bu sürecin etkili ve erişilebilir nitelikte bir koruma sağladığının söylenemeyeceği ve böylece başvurucuların idare mahkemesine başvurmalarının etkili bir yol olmadığı sonucuna ulaşıldığı’ Sayın Mahkemeniz tarafından başka bir bireysel başvuru müracaatında verilen kararla hüküm altına alınmıştır” denildi.
Erdoğan ve ailesi hakkında iftira nitelikli, hakaret içeren, özel hayatın gizliliğini ihlal eden ve suç oluşturan videoların yayınlanması ve Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesinin üç kararı ile YSK kararında belirtilen URL adreslerine erişimin engellenmesi kararı verilmiş olmasına rağmen TİB tarafından bu kararın uygulanamamasının Anayasada güvence altına alınan kişi hak ve hürriyetlerine ilişkin ilkelere aykırı olduğu vurgulandı.
Başvuru dilekçesinde, Anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve Ceza Muhakemesi Kanunu gereği, cumhuriyet savcılarının hazırlık soruşturmasında Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında delil toplayamayacakları, iletişimi denetleyemeyecekleri de belirtilirken 17 Aralık ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince başlatılan “Yolsuzluk ve rüşvetle ilgili soruşturma” iddiası altında basın yayın organlarında ve medyada daha soruşturmanın başladığı ilk dakikalardan itibaren birçok görüntü ve bilginin servis edildiği aktarıldı.
Anayasa Mahkemesine 19 Ayda 16.322 Bireysel Başvuru
Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru hakkı 23 eylül 2012’den sonra başlamıştı. Anayasa Mahkemesine o günden bugüne kadar 16.322 başvuru yapıldı. Ortalama gümlük 30 başvuru alınabilir.
Başvuruların büyük bölümü adil yargılama hakkının ihlali konusunda yapıldı. Mülkiyet hakkı, kanun önünde eşitlik hakkı, insan haklarının ihlali, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve özel hayatın gizliliği gibi konular en çok yapılan başvuru konuları.
16 bin 322 başvurudan, karara bağlanan 6 bin 621 başvurunun büyük bölümü reddedildi. İhlal kararı verilen dosya sayısı sadece 72 oldu. En fazla ihlal kararı adil yargılanma hakkı başlığı altındaki “uzun yargılama” “uzun tutukluluk” konularında çıktı.
Anayasa mahkemesine bireysel başvuru 7.5.2010 tarih ve 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile hayata geçmişti. Bu anayasal reform ile bireysel başvuru için Anayasa’nın 148. ve 149. maddeleri ile Geçici 18. maddesinde değişiklikler yapılmıştı.